El PSC es queda sol amb els comuns en la defensa per millorar el finançament local

Junts ha titllat la moció d'"electoralista" i el PP i Vox han recordat al PSC el dèficit de 22 milions de l'anterior govern


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del ple municipal de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu del ple municipal de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El PSC ha vist truncada la proposta de millorar el finançament dels ens locals. Només els socis dels socialistes al govern espanyol, els comuns, han donat suport a un text que volia visibilitzar el greuge que suposa per a la ciutat que el PP i Vox tombessin, al Congrés i al Senat, l'acord que fixa els objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt d'administracions. Junts ha considerat la moció una maniobra electoralista en el marc de la campanya electoral per a les europees, mentre que el PP i Vox han aprofitat per apuntar el PSC com els responsables del dèficit actual de 22 milions de l'Ajuntament.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

"L'herència" de l'anterior govern

La portaveu del PSC i senadora, Elena Vila, ha assegurat que els vots a Madrid del PP i Vox reduiran la capacitat de despesa de Sant Cugat en 288.000 euros. I ha estat aquí quan el PP i Vox han carregat durament contra el partit que, en l'anterior mandat, assumia la gestió econòmica de l'Ajuntament. Mentre Vox els ha demanat serietat en un moment en què les finances municipals estan intervingudes, el PP ha remarcat que van votar en contra al Senat per la manca d'escolta dels socialistes.

A les crítiques s'ha sumat Junts que, irònicament, ha qualificat la moció d'"impressionant" pel grau de desconeixement dels termes relacionats amb el finançament local. El tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, creu que el PSC ha fet "un acudit de mal gust" presentant una moció que, segons ell, obvia la realitat econòmica catalana situant el PSC i el PP com a "responsables de l'espoli fiscal a Catalunya"

De la seva banda, ERC s'ha quedat sense respostes a les preguntes sobre el fons compensatori per a les plusvàlues amb què es va comprometre el govern espanyol o la "sorprenent" petició socialista de derogar la LRSAL (Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local). El tinent d'alcaldia d'ERC, Bernat Picornell, ha reivindicat el finançament singular que proposen els republicans com a resposta a les demandes del PSC.

La resposta de Vila

Vila no ha donat l'abast per respondre les crítiques dels partits, en un debat que, en molts moments, s'ha remès a la campanya per a les eleccions del 9 juny. Segons la socialista, amb el Programa d'Estabilitat del govern espanyol els ajuntaments hauran de tenir un superàvit del +0,2% el 2024.

Vila ha defensat una vegada i una altra que la moció presentada, que reclama un nou marc de finançament local, està únicament enfocada a beneficiar la ciutadania. "No és una moció partidista", ha reiterat Vila, que en el debat ha criticat més Junts i ERC que no pas el PP i Vox, responsables de la no aprovació de l'acord dels objectius d'estabilitat.

De la seva banda, els comuns han justificat el vot favorable argumentant que és imprescindible una llei del finançament local que permeti una redistribució justa dels recursos. En canvi, la CUP hi ha votat en contra i s'ha desmarcat del debat per trobar-se a "les antípodes" de les pretensions generals de la moció.




Elena Vila

També podem parlar de les retallades que han fet vostès amb l'excusa que no teníem finançament. La Mirada, el Centre d'Art Maristany, cooperació...

Alfredo Bergua

No hem votat al Senat perquè no van escoltar les nostres propostes. El que troben a faltar els santcugatencs són els 22 milions de dèficit.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.