La seva ubicació, i l'intent de talar-lo i cremar-lo, l'han convertit en un símbol d'identitat santcugatenca i de preservació de l'entorn natural de la serra de Collserola. De fet, fins llavors el pi va passar força desapercebut, un de tants que es plantaven per fer descansar els camps, com explica l'historiador i propietari de l'arbre i els terrenys, Domènec Miquel.
Però aquest pi va ser declarat arbre d'interès comarcal i local, i els santcugatencs se l'han fet seu. És de tots els santcugatencs cada dia de l'any tret d'un, diu irònicament el propietari, que és el 30 de juny, data en què arriba el cobrament d'impostos.
Que el pi més conegut de Sant Cugat té propietari -Domènec Miquel- és un aspecte que segurament molts santcugatencs desconeixen, com també que no hauríem d'anomenar-lo Xandri, sinó Xandrí, ja que era el nom familiar d'un dels seus propietaris i el que li va donar aquesta designació.
Sigui com a Xandri o com a Xandrí, els santcugatencs encara podran gaudir molts anys d'aquest símbol de la ciutat que compta amb bon estat de salut. L'esperança de vida d'aquest tipus d'arbres és d'uns 400 anys.
RECUPERA EL REPORTATGE DE CUGAT MÈDIA DEL 2022, QUAN VA FER 25 ANYS DE L'ATAC AL PI D'EN XANDRI
Domènec Miquel
Això se sap perquè es va treure una mostra i es podem comptar els anells. Aproximadament tindria 250 anys.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.