Són dies intensos i ens estem situant. Hem de pensar que tots quatre som nous en estar en un govern, tot i que els tres vocals ja tenien experiència a l'oposició. Ens estem situant, tenim temes que són absolutament urgents. Per exemple, al setembre tindrem la Festa Major, i això no es prepara a última hora. Ho estem entomant situant-nos i ultimant les coses que podem fer.
Tot i el canvi de govern, l'administració continua. Hi ha molts temes i projectes que hem d'assumir i continuar treballant-hi.
Com s'ha trobat els diferents calaixos de l'EMD?
Els calaixos funcionen perfectament, estan greixats i es poden obrir sense problemes; però això és una retòrica, perquè a l'administració tot funciona per expedients electrònics. És evident que hi ha projectes on no hem participat. Els haurem d'estudiar, assumir-los o no, o modificar-los. L'administració ha de continuar prestant serveis.
És un clàssic que quan hi ha un govern diferent del mandat anterior, hi hagi queixes de les dinàmiques que hi havia fins llavors. A vostè no l'hem sentit queixar-se d'això. Ho vol fer ara?
No. Hi ha funcions i mecanismes que considerem que no eren els més òptims. Es tracta que l'administració funcioni de la millor manera possible. Estem estudiant que sigui el més ràpida, eficaç i eficient possible. Tant l'equip de govern com la resta del plenari i el personal de l'EMD volem el millor i la prestació de serveis òptima per als nostres conciutadans. Sí que pensem que hi ha mecanismes millorables. I estudiarem com optimitzar-los.
Quins canvis hem d'esperar a curt i mig termini?
Hi ha un tema que sempre hem dit i que formava part de la candidatura de Valldoreix Plural: la participació ciutadana. És fonamental donar veu, crear espais de trobada i de diàleg, d'intercanvi d'opinions, dels diferents àmbits de Valldoreix. Tot això amb una visió més global de les coses que afecten el poble i la vida.
Una de les reclamacions del teixit associatiu i de bona de la ciutadania és participar a través de la codecisió. Així, a curt termini volem recuperar els mecanismes de participació ciutadana.
Aquí se li gira feina a la vocal Susanna Casta.
Sí! I també és la responsable de la Festa Major! Amb la qual cosa porta una setmana intensa.
Parlant de la Festa Major. La gresca ja tindrà el segell del nou govern de Valldoreix?
No, és evident. Aquesta Festa Major es va començar a configurar amb l'anterior govern i, per tant, no serà el nostre model de Festa Major, però serà la nostra Festa Major perquè la gestionarem nosaltres. En serem responsables. Volem introduir alguns canvis en la gestió de la festa grossa, però ja pensant en l'any vinent. És imprescindible crear un consell de festes de Valldoreix, no només per a la Festa Major, sinó per a tot el calendari festiu.
Ha decidit ja qui serà el pregoner?
Sí, ho tinc decidit i ho he d'acabar de parlar amb ell.
Vaja, que no em dirà qui és
No t'ho diré. Sí que et puc dir que és una persona molt arrelada a Valldoreix que, espero, em digui que sí.
Parlem de les noves carteres. Una d'elles és la de Gènere. Què hem d'esperar d'aquesta nova vocalia?
Hem d'esperar polítiques de gènere. És una forma de treballar de manera transversal en les polítiques que apliqui l'EMD. Sovint s'ha parlat de parades de bus a demanda. També s'ha de parlar de l'urbanisme amb perspectiva de gènere.
Una altra cartera que s'estrena és la d'Emergència Climàtica.
La responsabilitat és immensa. Per un cantó tenim una part importantíssima del terme que és bosc. Tenim moltes zones verdes dins de la trama urbana. Per tant, és prioritari conservar i protegir aquest entorn natural que tenim. Per això, per la revetlla de Sant Joan vam repartir un comunicat per tenir cura. Però no només és això: cal aplicar polítiques mediambientals, necessitem estalvi energètic, baixar les emissions, instal·lar plaques fotovoltaiques als edificis municipals, impulsar polítiques per als recursos hídrics -que en tenim, a Valldoreix- per fer front a la sequera.
Estem en època d'emergència climàtica i volem treballar-hi des del govern.
De moment dues noves carteres que són de treball transversal.
Volem implementar aquesta forma de treball transversal i enriquidora. Qualsevol projecte s'ha d'abordar des d'un punt de vista ampli i dinàmic, amb la participació de diferents agents, i aplicant polítiques plurals i diverses.
També s'estrena una cartera que aborda un tema que ha estat central durant la campanya: l'Habitatge. Ara bé, Valldoreix, no té competències en aquesta matèria. Quin camí volen marcar?
Efectivament, no tenim competència en aquesta matèria. No és un brindis al sol. És un compromís amb la ciutadania. Formem part de Promusa i col·laborem amb l'Ajuntament per impulsar modificacions per afavorir polítiques d'habitatge i l'habitatge públic, a través dels mecanismes de col·laboració amb Sant Cugat.
Veurem avançar la promoció de Santjoanistes?
Això espero. Incidirem en aquest aspecte.
A l'hora de negociar el conveni competencial, l'Habitatge serà un dels temes que es posaran sobre la taula?
És un tema sobre el qual dialogarem. No ens podem permetre el luxe de continuar alimentant la diàspora de la gent jove i gent gran que ha de marxar de Valldoreix perquè són incapaços de trobar-hi un habitatge. Els joves perquè no troben un lloc on establir-se; els grans, perquè són incapaços de mantenir un edifici o una casa si no busquem diverses fórmules.
Aplicarà la proposta de fer habitatge bifamiliar?
És una política que volem impulsar, però que no ens correspon des d'un punt de vista competencial; ho ha de fer la Generalitat. Però volem anar de la mà de l'Ajuntament per promoure-la. Estem convençuts que pot ser una solució no només habitacional, sinó també des del punt de vista de la convivència.
Hi ha tres convenis caducats. El competencial, l'econòmic i el de Can Monmany. Com afronta les converses per renovar-los?
Amb tota la calma i serenor. Estic convençut que amb l'alcalde Vallès aconseguirem seure (de fet, ja estem buscant una data) i posar sobre la taula tots els temes pendents. Segur que, tant per una banda com per l'altra, arribarem a acords i aconseguir el més beneficiós per a la ciutadania.
Així ja ha parlat amb l'alcalde.
Hem parlat que ens hem de trobar. El dia de la presa de possessió ja vaig fer un oferiment per trobar-nos i ell m'ha enviat un Whatsapp per concretar. Ara hem de buscar una data per a la primera trobada i establir un calendari de treball on tractar allò que ens preocupa.
Quines competències li preocupen?
Em preocupa el benestar de la ciutadania de Valldoreix. És cert que estem començant l'època estival, on la gent marxa de casa i estan preocupats pels robatoris. No és una emergència, però sí una preocupació. Ho estem abordant.
Ens preocupa la coordinació i la connectivitat entre els transports de Sant Cugat i Valldoreix. Ens preocupen les obres que afecten les dues administracions. Ens preocupa la urbanització de l'avinguda del Baixador; haurem d'arribar a un acord per al seu finançament.
Ha parlat amb el veïnat del Baixador?
Ens hem comunicat i hem de concretar una data per trobar-nos. De moment el Baixador està seguint el tràmit administratiu, seguin els seus terminis. Farem el que calgui. Evidentment, és un dels temes que parlarem amb l'Ajuntament, tant sobre el finançament com la licitació.
Quant a la seguretat, en plena campanya ERC va anunciar que Promusa ja havia adquirit el local a tocar de l'estació on s'ubicarà la comissaria descentralitzada. Què li va semblar l'anunci?
Durant el mandat passat va haver-hi dificultats administratives per fer efectiva la compra i es va anunciar quan es va anunciar. No tinc res a dir. Si la Policia Local veia necessària aquesta comissaria de Valldoreix, el nou govern també apliqui aquesta política perquè en un termini raonable tinguem una oficina de proximitat de la Policia Local que presti servei no només a Valldoreix, sinó també als districtes de Sant Cugat.
Una altra carpeta que s'haurà d'obrir en les converses amb Sant Cugat és la renovació del conveni econòmic. En els darrers anys, els pressupostos han estat d'uns 10 milions d'euros anuals. Voldria uns comptes més amplis?
El pressupost no només depèn del conveni. Valldoreix té les seves pròpies taxes i alguns impostos que gestiona directament. Sí que és cert que el gruix és del conveni econòmic amb Sant Cugat. Fins ara s'ha basat en un criteri poblacional, un criteri vàlid que es podria tenir en compte en el futur, però també s'han de valorar els serveis que presten una administració i l'altra.
Així, hem de tenir en compte un factor important per a nosaltres. Per exemple, l'escola de música, que està prestant servei a una part important de tot el municipi. És un servei municipal que demostra que hi ha una carència en l'àmbit d'educació municipal. És un factor que tindrem en compte a l'hora de negociar el conveni.
I sobre l'escola de música, com afronten vostès l'ampliació?
Ara hi ha un projecte que s'està treballant. Hem de veure què inclou i què significa, així com el cost, i si s'han de fer modificacions. Però torno al principi de l'entrevista: la participació ciutadana. No tenim un pla d'equipaments a Valldoreix, no tenim un pla d'equipaments aprovat, no tenim un pla d'equipaments fet amb participació ciutadana. Haurem de fer un pla de participació on es posi a debat el pla d'equipaments. Serà la ciutadania de Valldoreix qui determinarà quines són les prioritats quant a equipaments.
Tornant als diners, quines ordenances fiscals preveu que farà el seu govern? Es tocaran els impostos?
Tenim ordenances fiscals que no han pujat l'IPC en molts anys. S'hauran de revisar totes les ordenances, perquè n'hi ha que es van fer als anys 80. La societat de llavors no té res a veure amb la de 2023. Cal posar ordre i actualitzar totes les ordenances, no només les fiscals.
Per tant, podria produir-se una pujada d'impostos?
No m'atreviria a dir que s'apujaran impostos. Per exemple, els guals fa molts anys que no es revisen. S'ha d'estudiar si s'han d'ajustar els preus de 2023.
Una negociació més: la renovació del conveni de Can Monmany.
La gestió de Can Monmany és competència de Valldoreix. Els més interessats que Can Monmany avanci, que es reformi, es transformi i es doti d'activitat és Valldoreix. L'Ajuntament de Sant Cugat té molts edificis públics, un patrimoni immens, molts cistells on dedicar-s'hi. Valldoreix té una carència d'edificis públics, d'equipaments, una manca d'espais per a la ciutadania i perquè el teixit associatiu desenvolupi les seves activitats. Can Monmany pot ser una oportunitat, tot i que sabem que és un edifici patrimonial amb certs condicionals que requereix d'una gran inversió per part de les dues administracions.
Hem de ser capaços de fer els passos necessaris perquè aquest equipament tingui un pla director, que es declari bé d'interès local (cosa que ens permetria optar a subvencions foranes que ajudarien a reformar-lo, adaptar-lo i dotar-lo d'activitat). Hem de seure, hem de pensar què volem que sigui Can Monmany en el futur. Tenim molta feina a fer i és una prioritat.
El color polític de l'alcalde Vallès (Junts) és diferent del govern de l'EMD. Li preocupa a l'hora d'engegar converses?
No tinc cap mena de dubte que l'alcalde Vallès i el seu equip de govern volen el millor per a Sant Cugat i Valldoreix. Volem el millor per a Valldoreix i que Sant Cugat vagi bé, evidentment. Per tant, estic convençudíssim que serem capaços de parlar, des de diferents matisos. Seurem, parlarem i buscarem consensos.
Aquesta entrevista s'enregistra a primera hora de la tarda d'aquest dilluns, 26 de juny. Estem a l'espera que ERC validi o no l'entrada al govern de Sant Cugat amb Junts. Com valoraria l'entrada dels republicans a l'executiu?
Facilitaria més ponts de diàleg amb el govern de l'Ajuntament de Sant Cugat.
Ara vostè es troba amb un govern en minoria. Cap a on mirarà per buscar majories?
Primer cap al govern perquè hem de ser capaços de buscar consensos que no aturin l'administració.
Però si mira cap al govern seguirà estant en minoria.
Sí, però cal un posicionament de govern de diàleg, diàleg i més diàleg. Tenim aquesta voluntat de ser dialogants, transparents, de buscar complicitats amb la resta del plenari. Transmetrem tota la informació a l'oposició per generar sinergies i un caliu on tots treballem per Valldoreix.
El govern de Valldoreix és plural, i no només perquè el president representi una agrupació d'electors (Valldoreix Plural), sinó perquè aquest govern és plural. La pluralitat al plenari fa factible parlar sobre allò que ha de passar per ple, perquè tothom se senti còmode i que busquem aquells punts que ens uneixen a l'hora d'avançar per Valldoreix.
Tant vostè com Susana Herrada (Som Valldoreix / Junts) refermaven l'aposta pel diàleg si no s'aconseguia una majoria. Junts seria un soci preferent a l'hora de buscar acords puntuals?
És evident que Junts és la força primera del plenari de l'EMD de Valldoreix. Tenen tres vocals i cal felicitar-los pels resultats a les eleccions. És evident que el diàleg serà molt més fàcil amb ells perquè així ho ha manifestat Susana Herrada. Ara bé, al ple d'investidura, totes les forces van parlar de diàleg i de buscar el millor per a Valldoreix. Entenc que no va ser un brindis al sol per part de ningú, sinó que va ser una declaració d'intencions.
Si tots volen el millor per Valldoreix i en parlem i busquem el consens, ho trobarem.
Per tant, descarta un cordó sanitari per aïllar l'extrema dreta?
Jo no parlo de pactes. Parlo de parlar: això vol dir dialogar per buscar el consens més ampli possible per tirar endavant el que és necessari per als ciutadans. Els ciutadans estan farts del politiqueig. El 28-M, la principal forma arreu va ser l'abstenció. Hem de recuperar la motivació de la gent amb la participació política. Això no és votar cada quatre anys, sinó fer-los partícips durant tot el mandat de la vida política i l'administració. Cal que vegin que l'administració propera és amable, que no posa entrebancs. Evidentment, sempre complint la normativa.
Hem de recuperar la ciutadania amb la participació. Per tant, el que no podem fer és anar en contra de la ciutadania. Hem d'intentar fer polítiques àmplies i no caure en el politiqueig.
El politiqueig m'espanta i no l'entenc. Cal anar a buscar el diàleg, de manera constructiva i buscar el que és millor per a la ciutadania.
Per tant, un diàleg amb totes les forces que tenen representació a l'EMD.
Jo soc el president de l'EMD i m'ha escollit la ciutadania. Tinc un doble paper: presideixo un govern, l'executiu de l'EMD; però també tinc un paper institucional presidint el plenari. He de tenir el màxim respecte per totes les forces polítiques de Valldoreix que tenen representació. Darrere de cada vocal hi ha una part de la ciutadania de Valldoreix que l'ha votat. Des d'un punt de vista institucional, he de tenir el màxim respecte. Tots els vocals tenen dret a la informació, a dialogar i a parlar.
Juanjo Cortés
Hem d'intentar fer polítiques àmplies i caure en el politiqueig. El politiqueig m'espanta i no l'entenc. Hem d'anar pel diàleg i treballar en positiu, pel que és millor per a la ciutadania de Valldoreix.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.