En absolut, aquell 2019 el que esperava era que guanyéssim les eleccions, cosa que va passar, i que fos el tinent d'alcalde de Cultura i Promoció de la Ciutat, però com sabeu el tripartit va sumar i ens vam quedar a l'oposició.
Va sortir tot tal com s'imaginava? Hi havia tothom qui volia que hi fos en un dia com aquest?
Va sortir tot rodó, es va convidar moltíssima gent i molta gent va voler venir. Hi va haver fins a 500 persones que es van haver d'habilitar en diferents espais de l'ajuntament. Hi havia gent representativa dels diferents sectors i dels diferents barris, d'entitats...
Què ha de dir de l'acusació que els va fer Marco Simarro de la CUP: que alguns regidors es van passejar el dia 29 de maig per l'ajuntament dient 'hem tornat' i que abans del 17 de juny ja hi havia gent de Junts treballant per al futur govern dins.
Regidors ho som tots, els de l'oposició i els de govern. Sí que ens consta que la regidora Cristina Paraira va anar a la planta on ella havia treballat i va anar a saludar a treballadors amb qui havia coincidit. L'ajuntament és la casa de tots i crec que aquest comentari, en un discurs institucional d'un ple de constitució tampoc calia. La Cristina Paraira no va fer res de l'altre món.
Com valora el gest d'ERC i del PSC de no presentar cap candidat alternatiu a l'alcaldia i votar en blanc?
És un gest molt significat i que vaig agrair-los en acabar el ple perquè denota voluntat de diàleg i de buscar consens. És un símptoma d'un petit canvi que hi pot haver en el govern i de cara al que serà aquest mandat.
Com van les negociacions per arribar a un pacte de govern. Ara mateix només negocien amb ERC?
Aquests dies m'he reunit amb pràcticament tots els regidors portaveus, me'n falta un. I el que explico a tothom, hi hagi un pacte de govern o no, la nostra manera de fer serà mateixa, buscar els màxims consensos possibles amb tothom. Amb qui estem parlant més és amb Esquerra, ja portem unes quantes reunions. Les converses van prou bé. Vam començar analitzant els programes i visualitzar quines línies vermelles i punts de desacord hi ha per trobar-hi solucions, i continuem parlant.
Creu que el seu votant entendria que pactessin amb ERC? Van fer una oposició dura a l'acció de govern del tripartit i molts vots seus van ser per fer fora aquests partits del govern municipal...
Jo crec que sí que ho entendria, però si arribem a un acord, que jo crec que sí que hi arribarem, ho explicarem i ho explicarem bé. Durant la campanya vaig ser molt crític, però sempre parlava de l'experiment del tripartit, jo no anava ni en contra d'ERC, ni del PSC ni de la CUP. Anava en contra de la fórmula, ja que tres partits i alguns una mica diferents dels altres, era un experiment difícil de gestionar. Nosaltres ara no estem parlant amb dos partits per fer un govern, estem parlant amb un només. I estem parlant amb el partit que per ideologia està més a prop de nosaltres. De fet, fa quatre anys ja vam explorar aquesta possibilitat.
També he de dir que el fet que la cap visible d'ERC, que era l'alcaldessa, no hi sigui, i ara l'interlocutori sigui el Bernat Picornell, també està facilitant les coses. Si arribem a un acord haurem d'explicar-lo molt bé, ja que si hem estat crítics en un àmbit de gestió molt concreta, aquests àmbits no poden recaure en la força política que governava fins ara.
Li faig la pregunta a la inversa: si Ingla no hagués plegat, això dificultaria l'acord amb ERC?
Jo l'endemà de la jornada electoral vaig trucar l'alcaldessa en funcions, Mireia Ingla, per buscar un dia que quedar i parlar. Evidentment, jo no sabia que ella acabaria deixant l'acta de regidora, i ella em va dir que sí, que busquéssim un dia per quedar. Però clar, la trobada ja no es va arribar a produir perquè Ingla va desaparèixer de l'escenari polític de la ciutat. Si hagués sigut més fàcil o no? No ho sé, però com a mínim ho hauríem intentat.
L'assemblea de Junts la setmana passada va acordar donar fins a la Festa Major per tancar el pacte. Per què?
La intenció és fer-ho abans de Festa Major, tot i que tenim temps fins al 28 de juliol. Nosaltres tenim moltes ganes de posar-nos a treballar perquè hi ha diferents fronts oberts i diferents compromisos amb la ciutat. De fet, ara no hi ha govern i jo com a alcalde estic fent una sèrie de reunions per tirar endavant unes coses per agilitzar alguns temes, però vam considerar que el 26 o 27 de juny era un bon termini i no cal exhaurir el temps fins al 28 de juliol. Abans de Festa Major tindrem nou govern a la ciutat.
Volen que sigui així per, com ha dit Carles Brugarolas aquí a la ràdio, al setembre tenir els pressupostos tancats per aprovar-los al novembre?
La idea és fer feina i començar com més aviat millor. Jo porto dos dies i mig d'alcalde i m'estic situant. Però la ciutat té ganes de començar a palpar alguns canvis, i un d'aquests el més important és tenir un pressupost amb el qual defineixes totes les polítiques i accions que vols realitzar. És molt important tenir el pressupost a temps perquè nosaltres vam ser molt crítics amb el fet que hi havia un govern amb majoria i no va aprovar cap pressupost a temps, i evidentment nosaltres l'hem d'aprovar si o si a temps, i ho farem.
Ja s'ha reunit amb tots els grups municipals menys un. Aquest un és Vox?
Em queda parlar amb Vox i ho faré, però no he tingut temps.
Les seves paraules aquí a Cugat Mèdia on no va tancar la parta a arribar a algun acord de ciutat amb Vox van sorprendre molta gent. Ho manté? Entén les crítiques?
Entenc les crítiques, és normal, ideològicament estem als antípodes, però ens agradi o no ens agradi aquests dos regidors de Vox són representants de la ciutat, han sigut elegits democràticament i tenen dret a una sèrie de coses. Per exemple, aquest divendres s'aprovaran els portaveus de cada grup i automàticament es crearà la junta de portaveus, a qui hauré d'informar de tot allò que crec que han de saber i Marcos Rodríguez hi serà, té tot el dret. Hi ha uns mínim institucionals que s'han de respectar.
Crec que els mínims institucionals ningú els posa en dubte, però els partits que defensen el cordó sanitari parlen de no reunir-se amb ells si no és necessari, de convertir-los en irrellevants, que els seus vots no comptin ni siguin necessaris per aprovar res. Està d'acord amb això?
Doncs hi ha molta gent que m'ha qüestionat també aquests mínims institucionals, i jo no ho puc fer perquè ho diu el reglament. I si m'he de reunir o no? Jo potser soc un 'bitxo raro', però jo primer soc persona i intento ser el més educat possible. I fer una trobada amb el representant de Vox no és cap animalada. A partir d'aquí, hem de trobar la fórmula i posar-nos d'acord en com actuem davant de tot allò que ens trobem al plenari.
A banda dels actes als quals l'han convidat, abans i després del 17 de juny, ha tingut ja reunions executives importants amb preses de decisions importants?
Sí. La primera i la més important és la que vaig tenir amb els 1.050 treballadors de l'Ajuntament, no amb tots alhora, però molts es van connectar també telemàticament. Per mi l'equip és molt important, i ja quan estava al TOT, jo era el director, però si l'equip no funcionava, em quedava sol. Doncs aquí és el mateix, si l'equip de la casa decidís no funcionar, la ciutat ho notaria. Per això jo vaig posar en valor la feina de tots els treballadors de la casa i els vaig emplaçar a què m'ajudin a millorar i a ser tan eficaços com sigui possible. A partir d'aquí, he fet diferents reunions, com una que he tingut aquest matí amb els veïns i comerciants d'aquí al costat de Cugat Mèdia on hi ha una casa ocupada que provoca por i angoixa. Doncs aquest matí he tingut una reunió important per trobar una via de solució i que aquesta arribi com més aviat millor.
Ara que parlava dels treballadors, els tres partits del govern anterior, en algun moment s'han queixat en aquests quatre anys del contrari del que ha dit vostè ara, que s'han trobat molta resistència amb els treballadors. No sé fins a quin punt certes polítiques no avancessin, ho desconec, però sí que, sobretot al principi, no es van robar molt benvinguts. És normal que segons el color del partit del govern la reacció sigui diferent?
Els treballadors de la casa, és a dir, funcionaris, tècnics, voluntaris, treballen per la ciutat, per a institució, independentment del color polític que hi hagi. Són professionals. Em consta que hi ha hagut situacions complicades durant el mandat anterior. Em podia trobar amb una plantilla ensenyant les urpes i m'he trobat amb uns treballadors amb els braços oberts, amb ganes de col·laborar i d'ajudar. Això és importantíssim perquè són els que mouen la màquina de l'Ajuntament.
Repassem qüestions que ja van sorgir durant la campanya. Desmuntaran l'Anella Verda?
Volem fer dues coses: una solució a curt termini i una a llarg termini. A llarg termini vol dir fer un pla de mobilitat amb una visió experta. I no estem parlant només dels Quatre Cantons; estem parlant de la mobilitat de tota la ciutat, de les entrades i sortides, dels Túnels, de l'Hipòdrom. Hi ha diversos aspectes per millorar, i fer un pla de mobilitat no només vol dir treure un carril de circulació o tallar un carrer, vol dir que si talles un carrer has de donar una alternativa: millorar el transport públic o habilitar més zones d'aparcament. Això vol dir el pla de mobilitat. I el farem amb el consens dels diferents agents de la ciutat: comerços, escoles, restauradors... Aquells que viuen el carrer. I també amb les forces polítiques.
A curt termini hem de trobar una solució perquè és un dels temes que hem trobat que la gent més es queixa. Els Quatre Cantons, en les hores punta, hi ha problemes des de l'avinguda de Gràcia i la Rabassada fins a Rius i Taulet fins a la sortida de Rubí. En breu hem de posar-hi remei, buscar una solució. Això no vol dir eliminar el carril bici: si el traiem no vol dir que l'eliminem, sinó que el posem en un altre lloc perquè sigui més accessible.
Ara, en les hores punta la congestió de trànsit és molt bèstia. Això fa perdre estona als conductors que ha de passar sí o sí per allà. D'altra banda, això preocupa els comerciants: des que es va prendre aquesta mesura, hi ha un 30% menys de gent que passeja pel centre, és a dir, un 30% menys que poden comprar al centre. Ho he parlat amb els comerciants i diuen que la raó és aquesta, que la gent prefereix anar fins a Barcelona perquè hi arriben abans.
No és només un tema de mobilitat, sinó que també afectat els comerciants. Buscarem una solució per al mentrestant, però farem un pla de mobilitat per a una ciutat que està a les portes dels 100.000 habitants.
Junts va dir que si no s'aixecaven les cautelars que frenen la construcció de La Mirada, buscarien una ubicació alternativa. Tenen clar quina podria ser?
Aquesta tarda tenim una reunió amb l'AFA i amb l'equip directiu de l'escola. Hi ha dos problemes: el que més preocupa és el mentrestant perquè l'escola no hi és. Fa menys d'una setmana em van trucar per dir-me que els dos mòduls nous que s'han de posar no arribaran fins al desembre o gener. Això desmunta tota la programació del curs escolar. Immediatament vam agendar una reunió. Aquest matí he parlat amb el president de l'AFA i em deia que això ja podria estar resolt, però tenia altres coses a parlar per resoldre aquest mentrestant.
Ho abordarem i anirem al lloc dels fets. Prefereixo fer la reunió allà, a La Mirada, per veure-ho bé, que no pas tancat en un despatx.
D'altra banda, sobre les cautelars, estem pendents de què passarà i desconeixem quan es resoldrà. No ens podem quedar de braços plegats i hem de buscar possibles alternatives per si es determina que no es pot construir on estava previst.
En els dos dies laborals que portem no hem trobat cap alternativa. Ho estem treballant.
Un cas on Junts s'ha oposat de ple és el projecte de Ragull Centre. El podem donar per mort i enterrat?
Totalment. Eren dues torres de 12 plantes, encara després ho van rebaixar, i no estem per aquesta densificació, per aquests blocs de tanta alçada, i menys en una zona industrial. Per això vam presentar un recurs contenciós que va ser admès a tràmit i segueix el recorregut. Això no vol dir que no vulguem fer habitatge de protecció oficial en altres espais. No es deixarà de fer habitatge, però allà no.
Però hi ha un conveni signat amb Ferrer. I ja que l'empresa es vol desprendre del solar, d'ús industrial. Què s'hi podria fer? O trencarien el conveni?
Una de les reunions que tenim previstes és amb Ferrer per afrontar el conveni i buscar la manera de dissoldre'l. També per saber les intencions de l'empresa sobre aquest projecte.
Vostè va qualificar el projecte de Ca n'Ametller de fum, malgrat que el dia de la presentació vostè hi era i hi va participar. En campanya va dir que se'l replantejarien, el projecte. Què vol dir?
Si jo arribo a saber la magnitud del fum del projecte no hagués participat en aquell vídeo. Quan l'alcaldessa em va oferir la possibilitat que em fessin una entrevista, vaig acceptar. L'entrevista va durar 20 minuts i al vídeo surto 15 o 20 segons.
En el ple on es va aprovar l'avanç de pla del planejament vaig dir que estàvem a favor, però si ho treballàvem amb consens, que ha de ser molt més ampli. Això ho vaig dir també el dia de la presentació, que es treballaria en el nou mandat, amb les noves forces polítiques que entressin a l'Ajuntament. En aquell moment hi havia una sèrie d'intencions. No hi ha un projecte tancat i, si el tinguéssim, seria un gran error. S'ha de començar a definir ara amb les forces polítiques, i també amb els propietaris d'aquell espai i les institucions implicades. S'ha de fer molt bé i no es farà en quatre dies.
S'ha de garantir que es pugui fer en dos, tres o quatre mandats. Ens hi posarem.
Van prometre abaixar impostos. Ara fa quatre anys que ordenances i impostos estan congelats, però a la vegada han criticat la gestió econòmica del tripartit. Havent-hi un "forat" econòmic s'han d'abaixar impostos?
Un dels objectius del que serà el tinent d'alcalde Carles Brugarolas serà conèixer bé l'abast de la situació, per tenir la informació necessària. Tampoc cal una auditoria, però si saber on estem per veure com actuem. Intentarem fer tot allò que vam dir que faríem, com les bonificacions a famílies nombroses o a famílies amb fills amb discapacitat.
Quan tinguem tota la informació elaborarem el pressupost i les ordenances que vam prometre que faríem.
Tanquem l'entrevista parlant d'esports. Hi ha preocupació per les instal·lacions. Quins equipaments són prioritaris per a Junts? La ciutat esportiva a Ca n'Ametller?
Sobre el pavelló de Can Roquetes, que hem de veure en quin moment està. Més enllà d'això, hem de revisar aquells espais on els nostres joves practiquen esports, fent cobertures d'espais de pistes per facilitar els entrenaments. Hem de treballar paral·lelament.
Ens hi hem de posar ja. No serà immediat, però ens hi hem de posar.
A Ca n'Ametller, s'ha de trobar la millor fórmula perquè hi continuï el model de ciutat. Caldran serveis com la sanitat, centres escolar i, vist que hi ha certa mancança per donar resposta als clubs esportius, fer-hi una ciutat esportiva. Hem de donar resposta a totes les entitats i joves, que són molts. Hi ha clubs amb llistes d'espera perquè no hi ha prou horaris per entrenar. És un projecte a mig-llarg termini que ja hem de planificar.
Dilluns, a la recepció del Junior a l'ajuntament, es va comentar la intenció de construir un estadi en uns terrenys d'aquest club, i que ho farien conjuntament amb l'administració. De què estem parlant?
Aquest és un projecte que presentarem amb el Junior i que han elaborat ells. El van elaborar amb el govern anterior i hi havia certa entesa. Aviat farem una trobada per explicar el projecte, que no només és del Junior: és un projecte de ciutat. Podrem acollir competicions importants. L'11 de juny hi havia unes finals d'hoquei herba a Terrassa on vam sortir molt ben parats. Allò va moure molta gent. I això ho podríem acollir a Sant Cugat i podria afavorir el comerç, la restauració i, fins i tot, els hotels.
En una entrevista durant la campanya va dir que periòdicament aniria a l'OAC i rebria els ciutadans. Ho manté?
Al setembre, un servidor estarà tot un matí i tota una tarda al mes a l'Oficina d'Atenció Ciutadana. Ep! No fent tràmits, que això ho fan els professionals. Hi seré per atendre la ciutadania. És una oportunitat per accedir a l'alcalde per expressar el neguit o la solució.
Em va dir que seguiria ballant el Paga-li Joan encara que fos alcalde. Ara ho és. El ballarà?
I tant, i tan malament com sempre! Però tinc sort que la gent es fixa més en la meva parella que en mi. El ballaré sempre que pugui.
I qui presidirà el ball?
És un tema que no em preocupava massa. Veuré com ballen els gegants i els infants. La comissió em va dir que primer estaríem asseguts on toca i, quan passi l'última parella, m'hi afegiré.
Josep Maria Vallès
També he de dir que el fet que la cap visible d'ERC, que era l'alcaldessa, no hi sigui, i ara l'interlocutori sigui el Bernat Picornell, també està facilitant les coses.
Josep Maria Vallès
Els Quatre Cantons, en les hores punta, hi ha problemes des de l'avinguda de Gràcia i la Rabassada fins a Rius i Taulet fins a la sortida de Rubí. En breu hem de posar-hi remei, buscar una solució. Això no vol dir eliminar el carril bici: si el treiem no vol dir que l'eliminem, sinó que el posem en un altre lloc perquè sigui més accessible.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.