En Comú Podem es conjura per garantir que els migrants siguin 'subjecte polític'

L'activista de Poder Migrante Sandra Yáñez fa una aposta per l'"autoempoderament" i rebutja les "quotes de color"


  • Comparteix:

Ramon Gutiérrez, Sandra Yañez i Jess González / Foto: Cugat Mèdia

Ramon Gutiérrez, Sandra Yañez i Jess González / Foto: Cugat Mèdia

En Comú Podem aposta per 'trencar la jerarquia social que dicta que les persones migrades només ocupen certs llocs'. En una xerrada aquest dimecres a la seu de l'agrupació a Sant Cugat, la diputada Jess González ha lamentat el fet que les persones migrants no ocupin espais de representació. 'Ser crítics és una aposta política, no és una moda', ha subratllat. A la trobada, conduïda per l'alcaldable Ramon Gutiérrez, també hi ha participat l'activista de Poder Migrante Sandra Yáñez, que ha apuntat com el vot s'ha convertit en un 'privilegi' per a moltes persones residents al país. Yáñez ha lamentat com no es tracta com a 'subjecte polític' totes les persones, cosa que les desplaça i desincentiva una participació que, si es donés, permetria el col·lectiu migrant 'incidir en les polítiques públiques'.

L'activista ha estat crítica amb el posicionament de molts partits que, a l'hora d'integrar persones migrants en els seus projectes polítics, considera que busquen una "quota de color". Yáñez ha fet una crida a la mobilització i ha proposat l'espai digital com una solució per arribar a aquest col·lectiu.

La membre de Poder Migrante ha reflexionat sobre les relacions marcades pel colonialisme i pel racisme. Això, ha apuntat, fa que moltes persones migrades no se "sentin part" del país d'acollida. Una manera de superar aquesta barrera és convertir-se en "subjecte polític", cosa que passa per aconseguir la nacionalitat espanyola. Com que aquesta és una possibilitat que sovint es perd entre la burocràcia, Yáñez reivindica el vot migrant no només per als 13 països que tenen acord amb l'Estat espanyol.

Per la seva banda, la diputada Jess González ha lamentat la falta de referents en els espais representatius. "Ara seria impensable presentar una llista només amb homes, però no estem en el mateix moment quan parlem de diversitat etnoracial", ha reflexionat. I ho ha dit amb la certesa que aquestes situacions de discriminació no només afecten les persones migrades, sinó també les racialitzades o les segones i terceres generacions de persones que van migrar, que arrosseguen un "bagatge migratori".


Jess González

No és una moda a què ens apuntem. És un posicionament polític que ha de passar per l'organització, per què no ho hem prioritzat fins i ara i com ho arreglem.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.