Des del PSC, la vocal Susanna Casta ha qüestionat les davallades en partides com les de manteniment d'equipaments o medi ambient i ha criticat que es dobli l'import destinat a campanyes comunicatives. "És un biaix que entenc, però que no comparteixo", ha dit.
El vocal d'ERC-MES Ramon Segura també s'ha mostrat crític amb la proposta del govern valldoreixenc i ha posat el focus en l'elaboració dels comptes, en els quals ha trobat a faltar "una crida a la participació", així com que no s'hagi fet un treball previ amb l'oposició.
El republicà ha estat especialment crític amb el posicionament de Cs, que amb una abstenció (que atribueix amb un "pacte" amb Junts per Valldoreix-PDeCAT) ha facilitat per segon any consecutiu l'aprovació inicial del pressupost. En aquest sentit. s'hi ha sumat el portaveu de la CUP-PC, Ferran Margineda, que ha assenyalat el "joc polític i electoralista" per part de la formació taronja i Junts per Valldoreix
Uns comptes continuistes
Els que s'han aprovat inicialment aquest dijous són uns pressupostos "continuistes"; de fet, són només 300.000 euros més baixos que els de l'exercici 2022. Des de l'EMD asseguren que la capacitat inversora està garantida, ja que l'EMD té via lliure per disposar de 2 milions del romanent de tresoreria, arran de la suspensió de la regla de la despesa.El caràcter continuista dels comptes municipals manté també la prudència per la incertesa per la recaptació de les plusvàlues. Així, a través d'impostos directes, es preveu recaptar 930.000 euros; és un milió menys que l'any 2020, abans de la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la una part de la llei sobre l'impost de la plusvàlua.
La font d'ingrés més gran és la transferència provinent de l'Ajuntament de Sant Cugat, xifrada en 7,6 milions d'euros, a falta de confirmació per part del consistori. L'EMD també rep ingressos per part d'altres administracions, com la Generalitat (643.373 euros) o la Diputació de Barcelona (525.000 euros). L'administració descentralitzada també beu d'ingressos patrimonials, que suposen 32.000 euros provinents del pagament, per exemple, de concessions municipals a la vila.
Tot plegat ha de servir per fer front a les despeses de l'EMD: 2,7 milions per pagar els sous dels treballadors municipals, 2,6 milions per a la compra de béns corrents i serveis i 5.000 euros per fer front als interessos. Pel que fa a les transferències corrents (concessió de transports, subvencions, beques i ajuts...), l'administració valldoreixenca reserva 4,2 milions.
Enguany l'EMD, assumint que ja no cal fer un esforç extraordinari com el que obligava la crisi de la Covid-19, no destina cap aportació a fons de contingència.
Pel que fa a les inversions, l'EMD té previst gastar 41.000 euros per al manteniment informàtic a l'escola Ferran Clua i a l'Escola Bressol. Al llarg de 2023, l'executiu valldoreixenc té previst incorporar els recursos pertinents als projectes que es vagin concretant, via modificacions pressupostàries que beuran del romanent de tresoreria. En tot cas, les inversions previstes per a l'any vinent encara no estan definides i es pactaran en una reunió entre el govern i l'oposició.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.