Diuen que és més fàcil fer oposició que govern -jo no ho sé perquè no he estat al govern-, però està clar que costa molt més, costa cinc o deu vegades més tirar endavant una iniciativa quan estàs a l'oposició. Nosaltres vam començar la precampanya l'endemà de perdre les eleccions el 2019. Portem tres anys treballant, amb un equip fort, per fer un programa adient a la ciutat. Amb no només afiliats, sinó també amb la societat civil que ens anima a portar iniciatives a l'Ajuntament.
Veu tots els partits amb aquest xip per a les eleccions? Només falta que la CUP digui qui serà l'alcaldable.
Crec que sí que hi ha aquesta tendència de precampanya. Crec que des del punt de vista de govern això no beneficia gaire perquè cadascú diu si ha fet o ha deixat de fer. Això no beneficia la ciutat. Falten sis mesos durant els quals la gent ha de viure, ha de pagar impostos, multes de trànsit... Crec que això no és bo i que s'hauria de delimitar més als últims mesos.
Cs ha fet alguna enquesta interna?
Doncs no. Som un partit pobre i esperarem que els altres facin les enquestes i ja veurem. El que hem de fer és treballar i fer-ho el millor possible. Llavors veurem com aquesta feina de quatre anys es trasllada en vots a la nostra formació.
Amb les dinàmiques nacionals sobre la taula, s'espera que PP i Vox puguin créixer en vots. Heu valorat si això pot afectar Cs?
L'altre dia llegia una enquesta que deia que la gent que vota a les municipals vota el treball que es fa quant als problemes. Llavors, nosaltres tindríem més capacitat d'atreure vot constitucionalista que no altres partits. Sí que és cert que una gran part del vot és en clau nacional. Ara ens trobem en una fase de refundació del partit i estem treballant (també li ha passat a Junts i al PP; és una cosa cíclica) i crec que la nostra marca sortirà enfortida, sobretot després de l'assemblea general que tindrem el gener de 2023. És un tema que no em preocupa; hem de treballar cada dia i fem propostes molt properes a la ciutadania. Això ens beneficiarà a l'hora de demanar el vot.
En l'última entrevista, que ja estava confirmat que vostè seria candidat, ja va dir que en els moments difícil un no s'ha d'amagar i que, tot i voler ser alcaldable només en dos mandats, va decidir encapçalar la llista de nou el 2023. Ara que menciona el tema de la refundació, farà un pas per donar un cop de mà en clau nacional?
A mi el que m'agrada és la política municipal. Hem de donar suport al partit perquè és part de la nostra iniciativa. Si el partit em necessita, hi aniré, però a mi m'agradaria més centrar-me el que sé fer bé -o crec que sé fer bé-, que és la política municipal. Això no és competència meva, però respecto l'opinió dels meus companys.
En clau santcugatenca, aquesta setmana hem sabut que la jutgessa ha aturat la construcció de La Mirada per criteris ambientals. Com ho valora, tenint en compte que Cs sempre ha donat suport a l'Ajuntament en aquesta qüestió?
Sempre hem estat a favor de l'Ajuntament, governés Junts o el tripartit. No és admissible que les famílies estiguin set anys en barracons, sent gent que paga alguns dels impostos més alts de Catalunya. Són infants que ha fet el primer cicle d'ensenyament en barracons. Estem al costat de les famílies i de l'AFA. Ara bé, si hi ha un acord entre l'AFA i SOS Bosc de Volpelleres, nosaltres hi donarem suport. Però si no hi ha aquesta entesa, per nosaltres qui tenen raó és l'AFA, que són els damnificats. Potser no és culpa nostra perquè a Cs ningú li va demanar on s'havia de fer, aquest centre. Ens van presentar la documentació el llavors tinent d'alcaldia i director de l'Incasòl Damià Calvet, i es va veure que s'havia equivocat a l'hora de triar aquests terrenys. Hi ha hagut molts errors encadenats i aquest és l'últim. Nosaltres, i jo en particular, estarem al costat de l'AFA.
Un altre tema on han estat molt crítics és la Zona de Baixes Emissions (ZBE). El primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, va explicar que aplicaran a Sant Cugat els mateixos canvis que farà Barcelona en l'ordenança. Hi estan d'acord?
Nosaltres vam proposar modificar l'ordenança i tots els grups del govern van votar en contra. Nosaltres no som Barcelona: no tenim metro, ni tramvia, ni les comunicacions que té la capital. No es poden aplicar les mateixes restriccions a Sant Cugat. Tenim un problema molt greu, per exemple: els dijous ve el mercadet i els paradistes venen de fora amb camions grans que no són elèctrics. Són que gent que han pagat 52 setmanes per posar la parada a Octavià i no tenen capacitat per entrar més de 10 vegades cada any a la ZBE. Com s'ho han de fer, per entrar? A aquest, que és un problema senzill, l'Ajuntament no hi està posant fil a l'agulla.
Com aquesta, hi ha milers de situacions. El problema és que s'està perjudicant els més vulnerables: els jubilats, la gent jove que té el primer cotxe. No hi ha alternatives. S'ha posat en marxa el nou transport municipal, amb busos ecològics? No. Quan no fas res, no pots posar impediments a la gent. S'estan posant problemes i no solucions. No hi ha cap informe que determini que la proposta de la ZBE afavoreixi en res. Tots sabem que la contaminació de Sant Cugat prové de les grans vies de comunicació, l'AP-7 i els Túnels de Vallvidrera. Hem de pagar nosaltres aquests problemes de contaminació? Està molt mal fet. Una de les propostes que portarem és repensar la ZBE i s'ha d'estirar fins que no sigui obligatori. Rubí, Terrassa, Cerdanyola i Sabadell no en tenen. Per què nosaltres sí? Ahir es van posar 40 multes a la ZBE. 40 multes a entre 100 i 600 euros cadascuna. Això no ajuda res en els problemes d'ingressos, de subministraments. Hi ha d'haver més d'empatia per part del govern municipal cap al veïnat.
Cs ha criticat que el govern actual no ha fet cap habitatge protegit. Recentment, però, s'ha anunciat que ja estan obertes les inscripcions per a una promoció al carrer de Jeroni de Pujades i ha anunciat una nova promoció al carrer de Benet Moxó. S'estan fent passos per aconseguir habitatge?
Un dels punts clau del tripartit era que la gent no hagués de marxar. La promoció de Jeroni de Pujades, de 60 habitatges, és del govern anterior, i no són massa habitatges. Quan vam entrar, la CUP, el PSC i ERC criticaven Junts per tenir només un 1,5% d'habitatge públic. Ara estem en l'1,8%, i la seva proposta era arribar al 10% [el 2030]. Aquestes propostes s'han d'acotar. El que no pots dir és "ja vindrem, serem l'hòstia". El proper mandat no sabem qui hi haurà, no es pot fer un programa a 40 anys vista. Siguem seriosos: s'han de fer coses en quatre i s'han d'acotar. És fonamental.
Ho justifiquen amb la crisi derivada de la Covid-19
Això no em serveix perquè la gent ha pagat perquè la gent ha pagat els impostos. Molta gent va estar tancada l'any 2020; jo vaig estar treballant de voluntari a ESADE fent mascaretes, i no vaig veure ningú d'ells treballant, tot i que segur que ho estaven fent. Estàvem tancats i vam pagar el Tribut Metropolità, l'IBI, tot. Si ho pagues tot és per obtenir un servei, no per obtenir excuses. En els moments difícils, els bons governs fan un pas endavant. Buscar excuses com els 32 anys del govern de CiU o la pandèmia no em sembla correcte.
Al proper ple Cs porta una moció per demanar una regidoria d'Esports única. Quines disfuncions consideren que hi ha actualment amb el fet que Francesc Carol sigui regidor d'Esports, Seguretat Ciutadana i Benestar Animal?
Jo no personalitzaria. Busquem el que sigui millor per a la ciutat, independentment de la persona que hi sigui. En els darrers anys hem superat els 90.000 habitants i les instal·lacions esportives són les mateixes que quan érem 82.000. Cal incrementar el nombre d'instal·lacions.
Un altre problema és que no s'identifica els equips amb les instal·lacions. Això pot suposar un desarrelament. S'ha de posar fil a l'agulla perquè cal tenir una persona disposada a treballar tots els dies de la setmana (laboral i no laboral perquè hi ha partits els caps de setmana). Hi ha molta demanda a la nostra ciutat. Hi ha clubs com la UESC que tenen 43 equips de bàsquet. És l'equip de Catalunya amb més equips. Tenim moltes instal·lacions però en necessitem més. Per al santcugatenc l'esport és una part important de la seva vida.
En clau de seguretat, van presentar una moció demanant un increment del nombre d'agents de la Policia Local i l'equiparació de condicions laborals amb les poblacions veïnes. Vostè creu que Sant Cugat realment té problemes de seguretat? Si els té, se solucionen amb aquestes propostes? Les dades no diuen que hi hagi un problema de seguretat
Les dades són interpretables, però no ho és el nombre d'actes delictius. Poden ser o menys, en comparació amb altres anys. La Federació Espanyola de Municipis estableix una quota d'1,4 agents municipals per cada 1.000 habitants. A nosaltres ens tocarien 132 agents. Aquest seria el mínim. I tenim menys de 90. Això no permet cobrir tots els torns.
Al cap de setmana no hi trobes massa policia. I ho veus amb les guixades a les parets, amb el maltractament del mobiliari urbà. Això és incivisme. No només parlem d'assalts o robatoris, que també n'hi ha. I els preocupa la tendència creixent. Si agafes les dades del Ministeri d'Interior del trimestre passat i del segon ho veuràs. Venim de la pandèmia. Està clar que no ens podien assaltar, a casa, però ara s'ha incrementat. El problema és la dinàmica creixent. Les dades del ministeri també recullen robatoris de telèfons al carrer, baralles, violència masclista... És competència parcial, però molt important de la Policia Local.
Amb aquesta moció va passar que les esmenes del govern desfiguren la moció i vostès van votar en contra de la seva pròpia proposta. No era més fàcil votar-hi en contra, per part del govern?
El que hauria estat més fàcil és que haguessin presentat una moció alternativa. El que no és normal és que presentem una moció amb tota la nostra bona voluntat, amb una recol·lecta d'informació, i ells presenten unes esmenes aprofitant que tenen majoria, i desvirtuen totalment la moció que hem presentat. I després volen que la votem. No podem votar una cosa que no és nostra. Però és així com funciona, aquesta manera de fer una mica especial d'aquest govern. Jo porto dos mandats i això no havia passat mai. Si jo hagués estat alcalde hauria presentat una moció alternativa. Malbaratar el treball que ha fet un altre grup és menystenir els companys de l'oposició.
Això ho han parlat amb l'equip de govern?
És un modus operandi que el tripartit està fent d'ús comú. També aquesta prepotència amb què parlen als veïns. Mai no havia vist que fessin fora una persona del plenari per demanar unes coses que ell estimava que eren justes. Pensava que has d'escoltar i, una setmana abans, tu tens la intervenció. Parla amb ell, no pots deixar que a l'últim moment, aquesta persona, que està excitada perquè ningú no li ha respost, no se li parli.
Aquest modus operandi de supèrbia també ve contra nosaltres. No és la primera vegada que ens tallen el micròfon. No només a mi, també als senyors Puigdomènech i Vallès. No ho havia vist mai. Potser algú ha parlat amb l'alcaldessa per dir-li que està fora de to, i l'ha rebaixat. Però hi ha hagut mesos molt difícils. A nosaltres ens ha amenaçat de fer-nos fora del plenari, quan estem respectant les normes del reglament. Aquesta interpretació del ROM que fa l'alcaldessa és molt subjectiva moltes vegades.
Com està el tema de les pancartes a la façana de l'ajuntament?
La llei va a poc a poc i ens agradaria que fos més ràpida. Nosaltres vam denunciar la pancarta 'Llibertat presos polítics' el 2018. Vam ser l'únic partit que vam fer aquest treball, mentre altres partits, com el PSC, miraven cap a un altre lloc. Ho van haver de retirar, així com els llacets grocs dels funcionaris, preocupats per coses polítiques que no tenen a veure amb el seu treball. De fet, aquesta parafernàlia independentista ja no hi és, a l'interior de l'ajuntament. Nosaltres continuem. Fa poc vam tenir un debat sobre una pancarta amb el lema 'Amnistia'. Però la sentència és clara i si la incompliu teniu un problema.
Són coses que no m'agraden. No podem jugar amb aquestes coses. Jo estic disposat a debatre el que sigui amb qui sigui, però no sobre coses on la ciutat no té competència. Recordo que l'alcaldessa deia que seria el govern municipal de la República. Ni república, ni res! Estem parlant d'una ciutat que té unes necessitats, unes obligacions, uns drets als quals s'han de donar resposta. Aquestes coses s'han de parlar a la Generalitat, a Europa o on sigui. Perdre el temps en aquestes coses cada cop m'agrada menys. Ho hem de fer, però la gent només veu baralla a l'Ajuntament, que no parlem. No és una sensació bonica.
Això de portar mocions al ple sobre temes sobre els quals l'Ajuntament no té competència, crec que tots els grups n'han portat alguna.
Nosaltres n'hem fet una en vuit anys. Tens raó. Era un tema que ens venia donat del partit, però sempre hem evitat aquest tipus de mocions. No estem per perdre el temps. Els diners que ens paga el veïnat per fer el nostre treball no incorpora fer coses que no són de la nostra competència.
Sobre Valldoreix. El vocal de Cs, José Miguel García, ha permès que l'equip de govern de Junts tirés endavant votacions importants com els pressupostos, o decantant la balança en detriment dels grups d'esquerres. Hi ha algun tipus d'acord? Han aconseguit alguna cosa a canvi?
Nosaltres hem votat en consciència les coses que ens semblaven millor per Valldoreix. Votem a favor de Valldoreix, no de Junts. També vam votar en contra, com la resta de l'oposició, que el president de l'EMD s'apugés el sou. Creiem que hi ha hagut propostes millors per part de l'equip de govern que per part de la resta de l'oposició. I hem fet propostes que també se'ns han aprovat, com en temes de seguretat, la nostra punta de llança: hem aconseguit les càmeres de seguretat. Si, a canvi de votar a favor una cosa que ens sembla bé, aconseguim quelcom millor per Valldoreix, és clar que votarem sempre.
Estem a l'oposició per arribar a un acord. Costa moltíssim fer-ho. A Sant Cugat és pràcticament impossible, però allà tenim aquesta sort. No hem entrat al govern i ho podríem haver demanat (com va fer el PSC), però no és el cas. El que hem votat és el millor per a Valldoreix. No hem obtingut res a canvi, tret de suports en iniciatives com una per fer front a l'ocupació. Hi ha coses que presenta Junts que hi estem d'acord. Són coses que estem veient aquí. Hi ha tres partits, ERC, el PSC i la CUP, que són com l'aigua i l'oli, i que estan fent coses plegats.
Quina serà la posició de Cs quan se sotmeti a votació l'aprovació inicial del projecte per urbanitzar l'avinguda del Baixador?
És un tema que estem parlant. Hem tingut reunions aquesta setmana, també amb els veïns. Ho hem de parlar encara. No sabem el posicionalment de l'equip de govern. És un tema que ens preocupa molt i que ens agradaria que es resolgués perquè ja fa 30 anys, no és d'ara. I aprofitant que estem a l'EMD i a l'Ajuntament, voldríem deixar la nostra herència amb una solució beneficiosa.
En aquest cas, el veïnat del carrer, que és qui haurà de pagar, no està d'acord amb la proposta de l'EMD. On està Cs? Amb el que volen els veïns o amb la proposta de l'EMD, que consideren massa car?
Si hi ha un acord entre els veïns i l'EMD, nosaltres hi donarem suport. Quan has d'arribar a un acord, has de donar alguna cosa. Si vols arribar a un acord amb la gent de Baixador, hauràs de donar alguna cosa, hauràs de cedir. Nosaltres no estem convidats a aquestes negociacions. Ens agradaria tenir aquesta informació privilegiada per donar suport a l'acord entre les dues parts. Sense acord no pot haver-hi un bon projecte.
Aldo Ciprian
Nosaltres vam proposar modificar l'ordenança i tots els grups del govern van votar en contra. Nosaltres no som Barcelona: no tenim metro, ni tramvia, ni les comunicacions que té la capital. No es poden aplicar les mateixes restriccions a Sant Cugat.
Aldo Ciprian
Ho van haver de retirar, així com els llacets grocs dels funcionaris, preocupats per coses polítiques que no tenen a veure amb la seva feina. De fet, aquesta parafernàlia independentista ja no hi és, a l'interior de l'ajuntament.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.