La CUP s'inspira en la transició sobiranista d'Hernani

El regidor de Cardedeu Hug Lucchetti i el tècnic d'Hernani Andoni Egia han participat a una xerrada de la CUP sobre el municipalisme


  • Comparteix:

Hug Lucchetti i Andoni Egia durant la xerrada / Foto: Cugat Mèdia

Hug Lucchetti i Andoni Egia durant la xerrada / Foto: Cugat Mèdia

'Les sobiranies i l'estratègia independentista són coses indestriables'. Així ho ha expressat el regidor de la CUP a Cardedeu, Hug Lucchetti, en una xerrada sobre els reptes del municipalisme. A l'acte, organitzat per la CUP, aquest dimecres, a la Casa de Cultura, també hi ha participat el tècnic de Desenvolupament a l'Ajuntament d'Hernani, Andoni Egia. Egia ha explicat l'experiència d'Hernani, un municipi de 20.000 habitants del País Basc, en transició cap a les sobiranies. Una experiència que Lucchetti ha qualificat d''inspiradora' i ha presentat com un exemple de 'bones pràctiques'.

Des d'una perspectiva més teòrica, Lucchetti considera que per fer realitat les sobiranies, és imprescindible desenvolupar una planificació eficient, socialment adaptada i que tingui en compte els límits ecològics. Això passa per "superar la propietat privada", per una banda, i per activar la comunitat, de l'altra. A més, el regidor de Cardedeu ha advertit que "per superar el capitalisme i tensar els límits, hi haurà d'haver necessàriament accions de desobediència i conflictes".

L'experiència d'Hernani

L'augment de sol·licituds d'ajuts socials arran la pandèmia va activar, a Hernani, la necessitat de transitar cap a les sobiranies sectorials. "La pandèmia ha demostrat que el sistema capitalista no pot assegurar la vida digna de totes", ha explicat Egia. Un problema al qual, a través de les sobiranies, es pot donar resposta, "retornant als pobles el poder de decisió i d'acció per desenvolupar-se".

A nivell pràctic, en poc menys d'un any, Hernani ha començat a treballar per la sobirania dels sectors de l'energia, amb l'impuls d'una cooperativa; les telecomunicacions, amb la instal·lació d'una xarxa de fibra òptica pública; l'alimentació, amb l'apropiació de terres i l'impuls de la creació d'un obrador i d'una botiga de productes de proximitat; les cures, amb la remunicipalització total del servei; i el treball, amb la reindustrialització per a la generació de nous llocs de treball.

Tot plegat, encara en un estadi "molt incipient", segons Egia, s'està duent a terme a través de taules sectorials, un fòrum de sobiranies i, per sobre de tot, un Consell de Desenvolupament Local, obert a tothom i orientat a la priorització i al desenvolupament d'una planificació general a partir dels plans sectorials. Uns plans que, segons el tècnic d'Hernani, requereixen "identificar les necessitats de cada sector i planificar les accions necessàries per arribar a la sobirania".


Andoni Egia

L'experiència és molt positiva, però necessitem que les coses es comencin a materialitzar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.