Sant Cugat condemna l'espionatge polític exercit contra 65 independentistes

El ple municipal ha aprovat una moció del Consell per la República amb els vots a favor de Junts, ERC-MES i la CUP-PC


Temes relacionats

El Consell per la República espera que ERC i la CUP se sumin a la moció per condemnar el 'Catalangate' ( 9/jun/22)


  • Comparteix:

Votació del ple de la moció per condemnar el 'Catalangate' amb els vots a favors de Junts, ERC i la CUP / Foto: Cugat Mèdia

Votació del ple de la moció per condemnar el 'Catalangate' amb els vots a favors de Junts, ERC i la CUP / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament de Sant Cugat condemna el 'Catalangate', el cas d'espionatge polític a més de 65 independentistes amb el programa israelià Pegasus. A més, exigeix al govern de l'Estat espanyol que investigui els òrgans pertinents i adopti les mesures per erradicar l'espionatge polític. Així ho ha determinat el ple municipal amb l'aprovació d'una moció presentada per Junts per Sant Cugat en nom del Consell per la República, que només han votat els tres partits independentistes (Junts, ERC-MES i la CUP-PC). El text també accepta el compromís de protegir i preservar els drets dels regidors i treballadors del consistori, i així com els dels ciutadans, oferint un servei d'anàlisi de mòbils i aparells informàtics.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

Després de la lectura de la moció per part de la regidora de Junts Núria Fernández, tots els grups municipals han volgut intervenir. Esther Madrona (ERC-MES) considera que les escoltes "són una prova més de la persecució contra tot allò que soni a lluita per la independència de Catalunya i a progressisme a l'Estat espanyol" i ha assegurat que, malgrat tot, "continuarem lluitant per la independència, la democràcia, la república i l'amnistia".

Per la seva banda, Núria Gibert (CUP-PC) ha recordat que "aquest tipus de pràctica no neix amb el conflicte a Catalunya", sinó que "a l'Estat espanyol fa anys que s'espien i s'infiltren a tot tipus de moviments, com també ho fan els Mossos d'Esquadra". La cupaire, que també ha lamentat "l'ADN antidemocràtic de l'Estat espanyol", ha volgut agrair al Consell Local per la República haver fet aquesta proposta de moció.

Vots en contra del gruix de la moció

Han votat en contra tota la moció la regidora no adscrita, Múnia Fernández-Jordán, i Ciutadans. Múnia (regidora no adscrita) ha expressat la seva sorpresa "per la falta de sentit de ridícul" dels grups que han donat suport a la moció, als quals ha desitjat "que els estiguin vigilant per mandat judicial per terra, mar i aigua".

Sergio Blázquez (Ciutadans) ha començat la seva intervenció aclarint que Cs "hem estat i estarem sempre en contra de l'espionatge polític", però, tot i això, ha anunciat el vot en contra del seu grup municipal per "coherència". "No podem votar aquesta moció favorablement amb partits que han demostrat que per a ells l'espionatge és lícit segons qui espiï i segons qui sigui l'espiat", ha dit.

Finalment, Pere Soler (PSC) s'ha mostrat contrari al gruix principal de la moció adduint que "totes les escoltes van ser legals, ja que tenien l'empara dels jutges per investigar". Els socialistes, però, han votat a favor del punt 5 de la moció: "Reclama l'adopció urgent per part de l’Estat de les mesures per erradicar l’espionatge polític antidemocràtic, i garantir així que cap persona pugui ser víctima d'espionatge i persecució per defensar un projecte polític".

Amb tot, la moció ha estat aprovada amb els vots a favor dels regidors de Junts, ERC-MES i CUP-PC, i els vots en contra del PSC, Ciutadans i la regidora no adscrita. El punt número 5, que s'ha votat per separat, també ha comptat amb el suport del PSC.












Núria Fernández

La política catalana en el seu conjunt hauria d'exigir mesures urgents i efectives per desarticular la trama criminal que emparada en el poder ha comès un delicte gravíssim contra els drets fonamentals.

Esther Madrona

Aquestes escoltes són una prova més de la persecució contra tot allò que soni a lluita per la independència de Catalunya i tot allò que signifiqui progressisme a l'Estat espanyol.

Núria Gibert

És tant l'adn antidemocràtic, i tanta la mancança d'estat de dret de l'Estat espanyol, que nosaltres hem de ser tenaços i perseverants en aquesta denúncia, que en aquest cas ha portat el Consell Local per la República.

Munia Fernández-Jord

Jo només desitjo que, si segueixen fent el mateix que feien el 2015 quan vaig seure aquí per primera vegada, els estiguin vigilant, per mandat judicial, per terra, mar i aigua.

Sergio Blázquez

S'ha de ser coherent, i no podem votar aquesta moció favorablement amb partits que han demostrat que per a ells l'espionatge és lícit segons qui espiï i segons qui sigui l'espiat.

Pere Soler

A la compareixença de la d'aleshores directora del CNI es van detallar totes les escoltes legals, és a dir, que tenien l'empar dels jutges per investigar. Els motius els podem compartir o no, però eren escoltes legals.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.