Soler: 'Si durant el 2023 no donem les llicències urbanístiques en cinc o vuit mesos, poc ens faltarà'

El primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, repassa a Cugat Mèdia l'actualitat de les seves regidories


  • Comparteix:

L'Ajuntament de Sant Cugat està assolint 'velocitat de creuer' per escurçar el temps en què es lliuren les llicències urbanístiques. En una entrevista a Cugat Mèdia, el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, s'ha mostrat optimista: 'Si durant el 2023 no ens posicionem en l'estàndard de cinc a vuit mesos, poc ens faltarà'. El primer tinent d'alcaldia ha atribuït aquest avanç al reforç que s'ha fet en matèria de recursos humans, que també es visibilitza en l'àrea de contractació, la qual assegura que es va trobar, quan va començar el mandat, amb 'més de 300 contractes per realitzar, a més dels que van caducant normalment'. A la conversa, Soler també ha repassat les previsions de recaptació de l'Ajuntament, projectes com les pantalles acústiques a l'AP-7 i la B-30 i la seva precandidatura per tornar a ser l'alcaldable del PSC a les eleccions municipals de 2023.

Amb tot plegat, Soler preveu que es puguin "desencallar" projectes que puguin millorar "la qualitat de la ciutat". En aquest sentit, el primer tinent d'alcaldia ha justificat que el govern introdueixi sovint d'urgència punts a l'ordre del dia del ple: "No volem que s'aturi la maquinària", ha explicat. Exemples d'això, ha explicat, són el projecte per construir l'edifici de l'escola La Mirada o el Complex Aquàtic de Mira-sol o altres projectes que "han partit retards per qüestions alienes" a l'administració local.

Soler segueix atribuint aquestes dinàmiques de treball als governs anteriors: "Tres anys després, no em poso vermell seguint dient el mal que han fet els 32 anys [de governs de CiU]".

Fonts de finançament

Lligat a la concessió de llicències d'obra, l'Ajuntament va recaptar l'any passat només el 60% del que estava previst provinent de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i obres (ICIO). Soler ha explicat que en el que va d'any ja s'ha recollit el 40% del previst per al 2022 i que confia que l'any es tancarà amb un 40% més del previst, que recuperaria el que no es va recollir l'any passat.

El responsable de l'àrea d'Hisenda celebra que l'Estat hagit posat "mecanismes" per fer front a la crisi derivada de la pandèmia perquè "no trontollin les finances" de les administracions locals. En aquest sentit, ha recordat que el seu partit, el PSC, a través de l'acció parlamentària, demanarà que es mantingui la suspensió de la llei de la despesa, a l'espera que es reformi la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL).

Una altra font d'ingressos sobre la qual està posat el focus és la provinent d'europa amb els fons Next Generation. Tot i que encara l'Ajuntament no ha rebut cap de les partides, confia que arribaran a la ciutat uns 3,6 milions d'euros que es destinaran, sobretot, a projectes de connectivitat i lligats a la tecnologia. Això, ha explicat Soler, va lligat a la incorporació de més d'una cinquantena de càmeres de seguretat que se sumarien al centenar que ja està instal·lat i que, a banda d'ajudar a controlar la Zona de Baixes Emissions (ZBE), també es podrien utilitzar per qüestions de seguretat ciutadana, tot i que podria estar subjecte a mandat judicial.

Contaminació acústica

El primer tinent d'alcaldia també ha fet un repàs dels temes que van abordar-se en les reunions a Madrid amb representants del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Un dels temes que més ocupen és la instal·lació de pantalles acústiques al pas de les autopistes AP-7 i B-30 pel barri de Mas Gener, una qüestió que ja estaria encarrilada, però que no acaba aquí. Soler ha explicat que també està sobre la taula l'apantallament de zones properes a Can Sant Joan i la substitució i millora de pantalles ja instal·lades. També es preveu l'arranjament de l'asfalt de la B-30 que permetria mitigar l'impacte acústic. Pel que fa al tram de les autopistes a Valldoreix, Soler ha explicat que el govern local està "al darrere per incorporar l'estudi" que permeti allargar les pantalles fins a aquesta zona.

Entorn urbà

De la tinència d'alcaldia de Soler depèn també la regidora de Serveis Urbans. En aquesta àrea, ha explicatr que l'Ajuntament té previst gastar uns 3 milions d'euros per fer "una bona repassada" en l'asfaltat a tota la ciutat. Soler confia que amb aquests treballs, a través de la brigada municipal, també es puguin arranjar voreres, escocells i verd urbà. En tot cas, ha avançat que els detalls de tot plegat es presentaran aviat.

"Estic més motivat que abans"

Pere Soler també ha parlat com a primer secretari del PSC de Sant Cugat i ha refermat la seva precandidatura per concórrer a les eleccions municipals de 2023 com a alcaldable. El socialista apunta com a aval la feina feta a l'equip de govern: "La línia política ha de ser aquesta: projectes escoltant la ciutadania i els col·lectius i prenent decisions". En tot cas, Soler entoma el repte "més motivat que abans".

Preguntat per si reeditaria el pacte de govern amb ERC-MES i la CUP-PC, soler ha posat en valor l'entesa entre les tres formacions i ha assegurat que els socialistes se senten "molt còmodes". Tot i això, ha evitat fer vaticinis i prefereix esperar als resultats sorgits dels comicis: "Jo no venc el peix abans de pescar-lo", ha apuntat.






Pere Soler

La màquina està funcionant i hem aconseguit velocitat de creuer. Si el 2023 no atorguem les llicències en cinc o vuit mesos, poc ens faltarà.

Pere Soler

Estem al darrere d'incorporar l'estudi per incorporar l'apantallament de Valldoreix en un estudi que ells ja tenien a la zona de l'Hospital General.

Pere Soler

Des del quasi res hem obtingut resultats. La línia política ha de ser aquesta: realitzar projectes, escoltar la ciutadania i prendre decisions.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.