El vot de qualitat del president de l'EMD enfronta govern i l'oposició d'esquerres de Valldoreix

Establir un pla contra el suïcidi juvenil i reclamar una moratòria per a la posada en marxa de les sancions a la ZBE, altres punts aprovats al plenari


  • Comparteix:

Un torn de votació a la junta de veïns d'aquest dijous / Foto: Cugat Mèdia

Un torn de votació a la junta de veïns d'aquest dijous / Foto: Cugat Mèdia

Els grups municipals d'ERC-MES, PSC i CUP-PC carreguen una vegada més contra el govern de Valldoreix. La junta de veïns d'aquest dijous ha arrencat amb un debat poc habitual, per l'aprovació de l'esborrany de l'acta de la sessió del mes passat. El motiu ha estat la introducció d'uns punts d'urgència per esmenar algunes votacions de la sessió plenària de setembre. En aquella ocasió, el vot de qualitat del president de l'EMD, Josep Puig, va decantar la balança cap als interessos de l'equip de govern. Ara bé, des de l'oposició han constatat que no es va exercir com tocava, ja que el vot de qualitat només preval quan la primera votació queda en taules i es facilita una segona, cosa que no es va arribar a produir. En tot cas, tant la introducció dels punts d'urgència i l'aprovació de l'esborrany de l'acta han prosperat gràcies al vot favorable del vocal de Cs, José Miguel García.

Per al vocal d'ERC-MES Jaume Sanmartí la proposta dels punts d'urgència és un "simulacre de blanqueig" per part del govern de Junts per Valldoreix-Sant Cugat. El republicà ha assenyalat que el president té l'obligació, quan una votació empata, de facilitar una segona per donar l'oportunitat als vocals de repensar el sentit del vot. Per tant, ha clamat perquè es declari nul·la la votació.

Per part del PSC, la vocal Susanna Casta s'ha preguntat si aquesta situació s'ha produït en més ocasions en el passat. El portaveu de la CUP-PC, Ferran Margineda, ha assenyalat per la seva banda errors de forma i també de fons en l'acta del mes passat, que finalment sí ha prosperat.

Amb la urgència admesa, els punts afectats per aquesta situació han tornat a sotmetre's a votació: la moció d'ERC-MES per dissenyar i implementar un Pla de Joventut a Valldoreix (no ha prosperat), la modificació pressupostària (ha prosperat), la resolució d'al·legacions i proposta d'acord definitiva d'assignació del Complement de Destí i Rectificacions d'errors del Personal de l'EMD de Valldoreix (ha prosperat) i l'aprovació del programa d'usos d'equipaments per contractar la redacció del Pla especial d'ordenació volumètrica i determinació dels usos d'equipament a la centralitat de Valldoreix, a l'illa situada entre la rambla Verdaguer i els carrers Sant Albert Tibidabo i Coster (ha prosperat).

Mocions

Els grups municipals de la junta de veïns han acordat per unanimitat dissenyar i implementar una campanya de prevenció i acompanyament a les persones afectades pel suïcidi juvenil, així com per combatre l'estigma contra les persones amb trastorns mentals. Es tracta d'una proposta original d'ERC-MES a la qual s'han sumat tots els grups tret de Cs, tot i que finalment ha votat a favor. La iniciativa recull la necesitat d'establir una campanya de col·laboració amb el CAP Valldoreix, Mutua Terrassa i l'institut Arnau Cadell, entre d'altres. Així, Valldoreix es declara "vila compromesa amb el benestar emocional i la salut mental" i commemorarà el Dia Internacional de la Prevenció de Suïcidi, el 10 de setembre.

A banda, el plenari ha fet prosperar dues mocions lligades a la mobilitat i sostenibilitat. Cs ha aconseguit el suport de Junts per aprovar la moció amb què demana una moratòria d'un any en l'aplicació del règim sancionador de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), que es posa en marxa l'1 de novembre. El text també recull instar l'Ajuntament a desenvolupar i implementar mesures compensatòries "que facilitin la transició a solucions de mobilitat més sostenible i potenciar la xarxa de transport públic". Tant la CUP-PC com ERC-MES han demanat o bé votació dels dos acords per separat o retirar el de la moratòria. Per al portaveu republicà, Lluc Cahís, no és coherent que Cs reconegui l'urgència de prendre mesures en pro del medi ambient i, a la vegada, demanar una pròrroga de la sanció de les mesures.

També en clau de mobilitat, la junta de veïns ha donat llum verda a una moció per impulsar la creació d'un pla estratègic de mobilitat elèctrica. Ha estat una proposta de Junts que ha prosperat amb els vots favorables del PSC i Cs. ERC-MES i la CUP-PC han votat en contra en no compartir acords com el que insta a crear un marc de col·laboració público-privada per instal·lar punts de càrrega a la vila. Aquest punt va passar dilluns pel ple de Sant Cugat, on va ser institucional, amb esmenes d'altres grups municipals que en aquesta ocasió no s'han inclòs.

Recupera aquí la junta de veïns




Jaume Sanmartí

Han volgut subsanar aquesta mancança amb un simulacre de blanqueig. No és vàlid, s'ha de tornar a debatre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.