Tardà: 'Res del que ha passat políticament a Catalunya en els darrers 20 anys hagués estat possible sense el republicanisme'

L'exdiputat d'ERC ha presentat a Sant Cugat el llibre 'En defensa pròpia'


  • Comparteix:

L'exdiputat al Congrés Joan Tardà treu pit del paper del seu partit en la història recent de Catalunya. Considera que sense ERC 'res del que ha passat políticament' al país en els darrers 20 anys hagués 'estat possible'. És una de les reflexions que vol transmetre al seu darrer llibre 'En defensa pròpia' (Grup 62), que ha presentat en un acte al Centro Popular Andaluz (CPA) de Sant Cugat aquest dimarts.

En declaracions a Cugat Mèdia, Tardà considera que cal aprofitar la majoria sobiranista parlamentària, encapçalada per ERC, per "acumular forces, eixamplar la base i desplegar la cultura del no bloqueig". De fet, l'exdiputat és un ferm defensor que el nou govern de la Generalitat inclogui un "front ampli" amb partits tant independentistes com no, "però que estiguin d'acord amb l'amnistia i l'autodeterminació" i que posi "el centre de gravetat a l'esquerra". Això inclou, per tant, una aposta personal perquè Catalunya en Comú formi part de l'executiu català. Dins d'aquest hipotètic pacte també hi entraria Junts per Catalunya, a qui Tardà situa "a la dreta d'ERC".

Fer aquest exercici d'unitat és clau, segons Tardà, per mantenir viu d'independentisme. "El Procés tendirà a podrir-se si no aplega un univers més gran de catalans", considera. I per assolir-ho, veu clau que la presidència del Govern estigui en mans del seu partit, "la mà de morter" del nou executiu. Creu que no si n'assoleix el "front ampli" i si es repeteix un pacte a dues bandes entre ERC i Junts, "no avançarem o avançarem molt poc".

El cas de Sant Cugat

A l'acte hi han assistit membres d'ERC Sant Cugat, entre ells representants polítics com l'alcaldessa, Mireia Ingla, i el senador Bernat Picornell. Tardà ha lloat el cas de l'acord amb el PSC i la CUP-PC per governar a la ciutat i consideren que el grup fa de "mascaró de proa del republicanisme". En aquest sentit, l'alcaldessa Ingla ha celebrat la bona entesa amb els socis de govern i, en concret, ha posat en valor que l'acord amb els socialistes ha propiciat que aquests "no facin brega" amb formacions com Cs.

Reconeixement a Iglesias; dard als comuns

Preguntat pel terratrèmol polític que s'està produint a diferents autonomies de l'Estat i també al govern espanyol, Tardà ha lamentat la renúncia de Pablo Iglesias com a vicepresident segon. "Era una peça important: va saber menjar-se gripaus per conformar un govern i arrossegar el PSOE a posicions socialdemòcrates", ha reflexionat. De fet, considera que "s'equivoca" a l'hora d'irrompre en la política madrilenya: "Era un parapet perquè els corrents neoliberals del PSOE no fessin cim", reflexiona.

De l'elogi a Iglesias n'ha fet un dard que ha llençat a En Comú Podem: "Tant de bo tinguessin l'atreviment i la valentia política que va tenir Iglesias".


Joan Tardà

Crec que ERC ha de convertir-se en la mà de morter d'un govern ampli. Si no l'aconseguim, si repetim el mateix, no avançarem.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.