Com s'ha d'abordar l'ocupació d'habitatges des de l'àmbit local?

A Sant Cugat hi ha actualment 60 habitatges ocupats


  • Comparteix:

Imatge del ple municipal / Foto: Cugat Mèdia

Imatge del ple municipal / Foto: Cugat Mèdia

Una moció de Cs sobre l'ocupació il·legal ha generat un ampli debat al ple municipal. Els grups municipals s'hi han posicionat i han valorat les dades a Sant Cugat. El municipi té actualment 60 immobles ocupats, després d'un repunt després del confinament. La proposta, que demanava mesures per abordar aquest fet, ha quedat rebutjada pel vot contrari de l'equip de govern, que s'ha posicionat en el debat de manera separada. Junts ha donat suport a tots els acords menys un, que feia referència a la retirada de les mesures urgents de la Generalitat per a l'accés a l'habitatge.

ESCOLTA-HO

POTS CONSULTAR AQUÍ LA MOCIÓ

Junts per Sant Cugat
La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha lamentat que la moció desvinculi el debat de l'ocupació del dret a l'habitatge. Per això, ha demanat a Cs que retiri la proposta fins a comptar amb dades concloents de Sant Cugat i es pugui abordar el debat amb una diagnosi.

En aquest sentit, Fortuny creu que el debat s'ha de centrar en el xoc entre el dret a l'habitatge i el dret a la propietat privada. La portaveu, que ha especificat que el seu grup està en contra l'ocupació il·legal, creu que la solució no és policial, sinó que cal protegir el dret a l'accés a l'habitatge per garantir el de la propietat privada. Per això, ha reivindicat de nou el dret de Catalunya a legislar en aquest àmbit.

ERC-MES
ERC-MES veu en el debat sobre l'ocupació una campanya interessada per presentar-la com un fet generalitzat que genera problemes de convivència. El regidor d'ERC-MES Francesc Duch creu que la moció de Cs és fruit d'aquesta campanya, de la qual ha dit no té 'base' a Sant Cugat.

Per això, Duch considera que les dades publicades per Cugat Mèdia són 'esbiaxiades', tot i que 'reals'. Duch ha xifrat en 60 els habitatges ocupats actualment, dels quals 11 són a la Floresta, 11 a Valldoreix, 13 a les Planes, 18 al nucli urbà, sis a Mira-sol i un a Can Barata. Això suposa, ha concretat el regidor, que un 0'18% dels 33.000 habitatges que té Sant Cugat està ocupat.

'No existeix un problema greu d'ocupacions a Sant Cugat', ha dit Duch, qui ha recordat que hi ha un ordenament jurídic que protegeix la propietat privada i que la problemàtica del municipi és l'emergència habitacional. Per això, ha dit, no es poden criminalitzar les famílies que ocupen per necessitat.


El PSC
El PSC creu que la problemàtica està en l'accés a l'habitatge i que per això cal mirar cada cas d'ocupació. El portaveu del PSC, Pere Soler, ha assegurat que l'habitatge és una prioritat per al govern municipal. En aquest sentit, Soler ha assegurat que a Sant Cugat hi ha ocupacions, però 'no és un dels problemes greus' del municipi com és l'emergència habitacional.

Cs
Cs ha estat el partit que ha presentat la moció que ha generat el debat. El text proposava, entre d'altres mesures, elaborar un pla municipal contra l'ocupació il·legal i un cens d'habitatges ocupats, així com reforçar la vigilància policial. El partit ha lamentat que l'equip de govern no faci seguiment dels casos d'ocupació.

Segons Cs, cal buscar una solució a què l'ocupació il·legal sigui una alternativa i proposa augmentar el parc d'habitatge públic.

La CUP-PC
Des de la CUP-PC consideren que les dades d'ocupació no són més alarmants que les dels darrers anys i que s'ha creat des de l'àmbit mediàtic un conflicte social inexistent per la resposta social als desnonaments. 'Hi hagut una campanya interessada', ha dit el regidor cupaire Marco Simarro, qui ha retret a Cs la seva complicitat.

Simarro ha recordat que en la majoria de supòsits l'ocupació neix de la necessitat, de la impossibilitat d'accedir a un habitatge. Per això, ha reclamat anar a l'arrel del problema que és l'accés a l'habitatge.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.