Sant Cugat retrà homenatge als sis santcugatencs deportats a Mauthausen-Gusen

Els actes serviran perquè no caigui en l'oblit tot el que va passar als camps de concentració nazis


  • Comparteix:

Imatge d'algunes de les llambordes en record de les víctimes del nazisme / Foto: ACN

Imatge d'algunes de les llambordes en record de les víctimes del nazisme / Foto: ACN

Sant Cugat homenatjarà els sis santcugatencs deportats als camps nazis després que el ple hagi aprovat aquest dilluns una declaració institucional amb motiu del 75è aniversari de l'alliberament dels camps. La regidoria de Memòria Històrica impulsarà diverses actuacions aquesta tardor i hivern per recordar el que va passar als camps de concentració i també per conèixer la vida dels diferents santcugatencs que van ser-ne víctimes.

ESCOLTA-HO

Durant la passada primavera estava previst programar, conjuntament amb el Memorial Democràtic, actes ciutadans en homenatge als sis santcugatencs deportats als camps de concentració de Mauthausen-Gusen, així com una Declaració Institucional amb motiu del 75è aniversari de l'alliberament dels camps. La pandèmia de la Covid-19 no va permetre fer efectives cap d'aquestes accions, i ara es reprendran. Amb motiu dels actes d'homenatge que es duran a terme properament, des de l'Ajuntament s'ha volgut sumar al record de les víctimes que van patir l'Holocaust.

Amb la declaració institucional, la ciutat se suma als homenatges que es faran a altres municipis com Vallbona d'Anoia, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Esparreguera, Súria, Cardona, Rubí, Ripollet, Santa Perpetua, Figueres i Mataró.

Durant el ple municipal han explicat que tots els actes organitzats han de servir perquè no caigui en l'oblit tot el que va passar als camps de concentració nazis. És per això, que des de fa uns anys es treballa, han explicat, fermament per tal que aquell horror sigui conegut arreu del territori i que la ciutadania es doti de les eines necessàries per tal que no es torni a repetir en cap altre lloc del món.

Una de les actuacions principals que es duran a terme serà la col·locació de sis pedres Stolpersteine, en diferents indrets de la ciutat, amb els noms de cada un dels santcugatencs que van ser deportats a camps de concentració. Aquestes peces són llambordes creades per l'artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nazisme. Aquestes es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir lliurement.

La voluntat convocarà a la ciutadania a trobar-se al Monestir per presentar aquestes pedres Stolpersteine i el Quadern de Patrimoni, 4 dedicat als deportats. A més, es durà a terme un itinerari guiat als emplaçaments on van viure els deportats.

Al llarg del 2021 es treballarà per avançar en l'adhesió i programació a Sant Cugat de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme MAI MÉS, impulsada per Amical de Mauthausen.


Pilar Gorina

Des de fa anys treballem fermament perquè aquell horror sigui conegut arreu del nostre territori i perquè no es torni a repetir.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.