Jeremy Rifkin veu Catalunya amb capacitat per liderar la Tercera Revolució Industrial a Europa


  • Comparteix:

El sociòleg, economista i assessor polític Jeremy Rifkin ha assegurat aquest dimecres al Teatre-Auditori que Catalunya pot 'liderar la transformació d'Europa a àmbit regional' per adaptar-se a l'anomenada Tercera Revolució Industrial. Aquesta teoria, creada pel mateix Rifkin, sosté que la producció de la pròpia energia, l'economia col·laborativa i la sostenibilitat constitueixen l'única via per lluitar contra el canvi climàtic i afrontar el final de l'era dels combustibles fòssils. En un acte organitzat pel Diplocat, la Diputació i l'Ajuntament, el pensador nord-americà ha detallat els pilars que haurien de guiar l'economia i la societat catalana del futur. Prop d'un miler de persones han seguit l'acte.

Rifkin basa la teoria en la idea que la Segona Revolució Industrial, amb el triomf del gran capitalisme, està ja al seu 'ocàs'. El progressiu augment d'emissions a l'atmosfera ha provocat una emergència climàtica imminent i assegura que les energies netes, que aviat seran ja més barates i eficients que els combustibles fòssils, seran la base de la nova economia.

Segons Rifkin, aquest canvi global anirà acompanyat d'una transformació de la tradicional organització vertical i jeràrquica de la societat per convertir-la en una gran xarxa, on cada persona, habitatge i empresa actuarà com un node de distribució. Això afectarà tots els camps, fins i tot l'energètic, on cada edifici generarà la seva electricitat i en distribuirà l'excedent a la xarxa comuna.

Davant tots aquests canvis, Rifkin afirma que Catalunya es troba davant la oportunitat de liderar aquesta transformació com a regió europea, ja que té el potencial, econòmic i social per afrontar-la.

Jeremy Rifkin

Potser volem deixar un llegat perquè quan els nostres néts mirin enrere diguin 'van fer el que van fer quan tocava'. Es tracta de custodiar tant el futur dels humans com de les altres espècies. Catalunya, sense dubte, pot marcar el camí.


A l'acte, hi han assistit també el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident del govern Oriol Junqueras i l'alcaldessa i presidenta de la Diputació, Mercè Conesa.

Puigdemont ha remarcat en la cloenda que Catalunya es troba ara mateix en una doble transició - nacional i cap a una economia més sostenible - i ha assegurat que un estat és l'eina per poder portar-les a bon port.

Carles Puigdemont

Per poder-ho fer, que en tenim la vocació i la capacitat, necessitem eines per poder-ho tirar endavant.


Conesa ha destacat la necessitat del compromís local per abordar aquests canvis.

Mercè Conesa

Una comunitat local, d'acord amb una estratègia de país, pot arribar a fer grans canvis. Perquè hi ha un factor, en el qual Rifkin insisteix, que és que la ciutadania hi estigui implicada.


A l'acte, també s'ha fet un debat amb els empresaris Ferran Rodés i Sergi Ferrer-Salat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.