L'ACM celebra l'admissió a tràmit del recurs contra la LRSAL al TC

El president de l'ACM, Miquel Buch / Foto: La Xarxa

Política

Publicat el 12/set/14 per Núria Juanico

L'Associació Catalana de Municipis (ACM), de la qual forma part Sant Cugat, ha celebrat que el Tribunal Constitucional (TC) hagi admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el Consell de Governs Locals contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) . Més de 2.300 municipis, entre ells Sant Cugat, van donar suport al recurs, que considera que la llei posa en risc els serveis de proximitat i l'autonomia local.

L'ACM s'ha mostrat satisfeta per l'admissió a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat, que vol evitar que es posi en marxa la llei, aprovada pel govern espanyol. El president de l'ACM, Miquel Buch, ha demanat al Tribunal Constitucional en declaracions a La Xarxa que 'aturi aquesta llei que ataca la qualitat de vida dels ciutadans'. Buch, que espera que la sentència sigui immediata, ha subratllat que ara 'veurem si el TC és ràpid a l'hora d'impedir una futura llei de consultes i quina rapidesa té per LRSAL'. En aquest sentit, també ha dit que es veurà 'si és un òrgan que defensa els drets dels ciutadans o els interessos polítics d'un partit en concret'.

Miquel Buch

Tenim raó i segurament el TC ens la donarà. Algunes persones ja van dir que aquesta llei era de nul·la aplicació.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Un centenar d'alcaldes i alcaldesses van aprovar el febrer passat a Sant Cugat un manifest de rebuig de la LRSAL. En la trobada, també es van aprovar els mecanismes perquè els ajuntaments se sumin a la iniciativa d'interposar el recurs. A més, el ple de març va impulsar una moció perquè la ciutat se sumés al recurs d'inconstitucionalitat contra la LRSAL. Tres mesos més tard, la Generalitat va aprovar un decret llei per donar una eina jurídica als ajuntaments per evitar que la LRSAL porti al bloqueig dels serveis municipals.

Què suposa la LRSAL?
Amb l'argument de simplificar l'administració i fer-la sostenible, els ajuntaments només podran prestar els serveis marcats per la llei i aquelles competències delegades que estiguin acompanyades de partida pressupostària i no suposin una duplicitat. Per exemple, retira competències sobre escoles bressol, centres de música i serveis socials, entre molts d'altres.

El projecte també preveu uns terminis per a la reorganització de les competències. En matèria de salut, les competències relatives a la participació en la gestió de l'atenció primària corresponen a les comunitats autònomes i s'estableix un termini de cinc anys per materialitzar-ho. En el cas de la prestació de serveis socials, també ho atorga a les comunitats autònomes i marca un termini que acaba a finals del 2015. Pel que fa a la inspecció sanitària, el termini serà de sis mesos i ho assumiran els governs autonòmics.

La majoria absoluta del Partit Popular i els vots a favor del Partit Nacionalista Basc (PNB) i la Unión del Pueblo Navarro (UPN) van donar el suport a la reforma local.