Primer pas ferm per poder construir l'escola La Mirada a la Guinardera

Tots els grups municipals han donat suport a l'inici dels tràmits urbanístics, tret del PSC


Temes relacionats

La Mirada: la història sense fi de la 12a escola de Sant Cugat (13/jun/24)


  • Comparteix:

L'espai que s'ha requalificat per poder acollir La Mirada, al costat de la C-16 / Foto: Ajuntament

L'espai que s'ha requalificat per poder acollir La Mirada, al costat de la C-16 / Foto: Ajuntament

La Guinardera es prepara per acollir la construcció de l'escola La Mirada. El ple municipal ha aprovat aquest dilluns l'inici dels tràmits urbanístics perquè el solar ubicat entre l'avinguda d'Europa i el carrer de Campanyà pugui encabir el centre educatiu. La modificació urbanística ha comptat amb el suport de tots els grups municipals, tret del PSC, que s'hi ha abstingut en considerar que aquesta alternativa no és una bona opció per als infants, les famílies ni el barri. La resta de forces han coincidit que cal desbloquejar la situació i començar a treballar en una alternativa al parc del Bosc de Volpelleres, que tot i la judicialització manté la qualificació com a sòl per a equipaments per no tancar definitivament aquesta porta.

ESCOLTA-HO

"És un dia important", ha assegurat l'alcalde, Josep Maria Vallès, després de tirar endavant l'aprovació inicial de la modificació de planejament que ha de convertir la parcel·la de la Guinardera en un espai per a equipaments i traslladar els seus 10.691 metres quadrats de zona verda a altres espais.

Així, com ha explicat el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós, aquest sostre es permuta amb:

  • 2.620 metres quadrats de la parcel·la del costat de l'institut Leornardo da Vinci. Aquest és l'espai on inicialment s'havia de construir l'escola, però que es va descartar per un informe desfavorable de Protecció Civil.
  • 5.379 metres quadrats de la parcel·la situada a l'extrem nord del parc, adjacent a la Via Augusta.
  • 2.697 metres quadrats de part de la parcel·la de la masia de Can Canyameres. L'edifici i el seu entorn es mantenen, però, com a equipaments.


  • L'operació permet mantenir l'espai on actualment està projectada la construcció dins el parc del Bosc de Volpelleres com a equipament i no descartar definitivament aquesta opció. Un fet que ha agraït la resta de forces polítiques i que ha propiciat el seu vot favorable, tret del PSC.

    El terreny escollit està al costat de l'avinguda Europa / Foto: Lluís Llebot (Cgat Mèdia)

    El terreny escollit està al costat de l'avinguda Europa / Foto: Lluís Llebot (Cgat Mèdia) / Foto:

    Desbloqueig

    La majoria de grups municipals veuen aquest canvi en la ubicació de l'escola com una alternativa per poder desbloquejar la construcció. De fet, la junta de portaveus ha aprovat una declaració amb el suport de tots els grups tret del PSC que especifica que estan d'acord en ubicar l'escola a la Guinardera i que es desprogramarà la ubicació al parc del Bosc de Volpelleres "quan es constati que aquesta via es encertada i que el projecte tira endavant amb la participació de tots els agents implicats".

    I és que l'oposició, com En Comú Podem i la CUP, ha fet constar que la parcel·la de la Guinardera "no és perfecte", però no és "insalvable", i caldrà treballar amb consens aspectes com la contaminació acústica, la integració al barri o la creació d'un camí escolar segur, entre d'altres. Tot plegat, per tenir l'edifici del centre escolar com més aviat millor.

    El PSC és l'únic partit que s'hi ha abstingut. La portaveu socialista, Elena Vila, ha justificat la seva abstenció per no bloquejar el tràmit, però ha expressat el posicionament contrari a aquesta ubicació alternativa, de la qual ha dit "no és una bona opció per als infants, per al barri ni per a l'educació pública". El PSC continua defensant, així, la construcció al parc del Bosc de Volpelleres.

    També "és una bona opció" per a ERC, que va aconseguir endarrerir aquesta aprovació al ple de juny per mantenir la ubicació del Bosc de Volpelleres encara viva; però reconeix que "no existeixen prou majories" i "s'ha de desbloquejar". En aquest sentit, el portaveu d'ERC, Bernat Picornell, ha animat a seguir treballant amb consens polític per poder encabir a la Guinardera el projecte educatiu de La Mirada.

    AFA la Mirada

    Un representant de l'AFA de la Mirada, Josep Delapuente, també ha intervingut en el ple en el torn d'audiència pública. Més enllà del tràmit urbanístic per preparar la Guinardera, mantenir l'opció del Bosc de Volpelleres ha estat "ben rebut" per les famílies, que insisteixen que cal estar també atents a la situació provisional del centre, especialment pel que fa a la instal·lació de cara al setembre dels nous mòduls.

    Calendari

    Una vegada superada l'aprovació inicial, s'haurà de completar la modificació urbanística amb l'aprovació provisional per part del ple i la definitiva per part de la Generalitat. Després es podrà iniciar la redacció del projecte i la seva licitació, que ha d'assumir el Govern.

    "És una fita de ciutat", ha assegurat Pedrós, qui s'ha felicitat per l'acord ampli i ha insistit en el fet que l'Ajuntament exercirà una "tutela" en tot moment, tot i ser competència de la Generalitat.

    Si tot segueix el calendari previst, l'inici de les obres podria ser una realitat d'aquí a tres o quatre anys.




    Josep Maria Vallès

    Ara toca continuar treballant per fer la millor escola possible amb el consens dels partits i la comunitat educativa. És un dia important.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.