El Banc Sabadell dispara el benefici un 40,3% fins a un rècord de 791 milions en plena opa del BBVA

L’entitat eleva als 2.900 milions la retribució prevista als accionistes en els pròxims dos anys


  • Comparteix:

Oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès / Foto: ACN (Maria Asmarat)

Oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès / Foto: ACN (Maria Asmarat)

El Banc Sabadell ha disparat el benefici un 40,3% durant la primera meitat de l'any fins a assolir un rècord de guanys de 791 milions d'euros, segons ha informat aquest dimarts en una publicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En ple debat sobre l'opa hostil iniciada pel BBVA, el Sabadell -amb seu a Sant Cugat- millora la rendibilitat fins al 13,1%, i anuncia que pagarà als accionistes 2.900 milions en dos anys, triplicant el que s'ha repartit en els últims anys i pujant en 500 milions l'import anunciat al maig. En els primers sis mesos, el marge d'interessos puja un 9,8% fins als 2.493 milions i les comissions cauen un 3,3% fins als 674 milions, situant així els ingressos del negoci bancari en 3.168 milions, un 6,8% més anual.

El benefici rècord del primer semestre, amb 791 milions, supera amb escreix el dels sis primers mesos de l'any passat, quan el Sabadell va guanyar 564 milions d'euros. Si es té en compte només el segon trimestre, el benefici és de 483 milions, respecte als 263 de l'anterior.

De fet, els ingressos del negoci bancari s'han multiplicat en els últims anys, passant dels 2.486 milions del primer semestre del 2022, a 2.967 en el mateix període del 2023 i els 3.168 actuals.

Per la seva banda, la filial britànica va obtenir un benefici net individual de 41 milions de lliures esterlines, un augment del 9,1% en el segon trimestre. De gener a juny, el benefici va ser de 79 milions, un descens del 24,9%. El benefici del grup Sabadell sense TSB hauria estat fins al juny de 696 milions d'euros, un 52% més.

Un fort creixement

L'entitat atribueix aquest augment al "fort ritme de creixement del negoci", especialment en finançament de pimes i empreses, i en hipoteques, així com a la millora del perfil de risc, que li ha permès reduir provisions. De fet, les provisions totals s'han reduït en el període un 16,9% anual, fins als 389 milions d'euros.

Els costos totals del Sabadell pugen en el primer semestre fins als 1.515 milions d'euros, un augment del 2,5%. El marge recurrent, que surt de la suma del marge d'interessos i comissions menys els costos, puja en el període un 11% anual, fins als 1.652 milions d'euros, amb una ràtio d'eficiència del 48,3%, 3,8 punts més.

Pagaments als accionistes

Arran d'aquesta millora de resultats, el Banc Sabadell també ha anunciat aquest dimarts que preveu repartir entre els seus accionistes 2.900 milions d'euros en els pròxims dos anys. Això són 500 milions més que els 2.400 anunciats al maig.

Els diners surten d'un menor impacte de la normativa Basilea IV, que permet al Sabadell disposar de 250 milions extra, i pels 250 milions que el banc té per la suspensió del programa de recompra d'accions després de l'anunci de l'opa del BBVA.

El consell d'administració ha aprovat repartir el 60% dels beneficis de l'exercici actual. El primer dividend en efectiu es farà a l'octubre, i pujarà a vuit cèntims per acció, amb un total de 429 milions d'euros, el 15% del compromès en dos anys.

Aquest dividend de vuit cèntims per acció és un 33% més alt que la suma dels dos dividends pagats l'any passat. De fet, el 2021 el Sabadell va pagar en dividends 3 cèntims per acció, passant als 4 el 2022, als 6 l'any passat, i a la previsió de 8 només en el primer tram d'aquest 2024.

En els pròxims dos anys, el Sabadell preveu acabar pagant uns 53 cèntims per acció, l'equivalent al 27% del valor de cada títol.

"Resultats sòlids"

El conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, ha assegurat en una nota de premsa que aquests "sòlids resultats" són conseqüència de la "transformació radical" del banc en els últims tres anys.

"L'estratègia del Banc Sabadell està donant fruits. Som una entitat més forta i eficient", ha indicat, assenyalant estar "convençut" que el banc té "un futur brillant" en la mesura que es vagi aplicant la seva estratègia "de manera independent".

D'acord amb les dades fetes públiques pel Sabadell, el crèdit viu de l'entitat se situa en els 155.164 milions d'euros, un augment del 0,9% per la nova producció a empreses (8.674 milions, +35%), o la concessió d'hipoteques, que puja un 14% fins als 2.407 milions d'euros. Pel que fa al crèdit al consum, segueix amb la tendència a l'alça, amb un augment del 17% anual fins als 1.194 milions d'euros.

La facturació de les targetes del Sabadell puja un 7% fins als 11.918 milions d'euros, i el volum d'operacions en TPVs s'incrementa en un 10%, amb 26.873 milions registrats en els datàfons del banc, amb 861 milions de transaccions (+13%).

Els recursos de clients gestionats pel Sabadell van pujar un 2,1%, i en tancar el juny suposaven 206.742 milions d'euros. Els actius totals del grup van tancar el període en 244.328 milions d'euros, un 0,4% més.

Segons la informació feta pública pel Sabadell, la ràtio CET1 fully-loaded va tancar el semestre en el 13,48%, un augment de 18 punts bàsics en el trimestre i de 27 respecte al tancament de l'any passat.

Els actius problemàtics del Sabadell van seguir baixant, i van tancar el període en 6.341 milions d'euros, dels quals 5.439 són préstecs dubtosos i 902 actius adjudicats. La ràtio de morositat és del 3,21%, per sota del 3,46% del primer trimestre, mentre que puja la cobertura d'actius problemàtics, situant-se en el 56,8%.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.