La direcció de les empreses santcugatenques de l'Ibex-35, lluny de la paritat

A Sant Cugat, ni Banc Sabadell, ni Fluidra, ni Grifols arriben al 40% de dones en els comitès de direcció que marca la nova llei


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la Borsa de Barcelona / Foto: ACN

Imatge d'arxiu de la Borsa de Barcelona / Foto: ACN

Els espais de decisió de les empreses de l'Ibex-35 establertes a Sant Cugat estan lluny de tenir una representació paritària de gènere. A Grifols, dels 11 membres del consell d'administració, només quatre (36,4%) són dones; a Banc Sabadell, hi ha cinc conselleres de 15 (33,3%); i a Fluidra, dels 12 consellers, només dues són dones (16,3%). Aquests percentatges disten del que marca l'avantprojecte de llei de representació paritària en els centres de decisió públics i privats, aprovat aquest dimarts pel consell de ministres, que determina que els òrgans de direcció tinguin almenys un 40% de participació femenina.

Pel que fa als consells de direcció, tampoc hi ha paritat. Banc Sabadell només té dues dones en un comitè de direcció format per 11 persones (18,9%); a Grifols, són tres dones de 15 persones directives (20%); a Fluidra, només hi ha una dona de nou càrrecs executius (11,1%).

Les dades de la representació femenina en els consells d'administració les recull un informe encarregat per l'Asociación Española de Ejecutivas y Consejeras (Eje&Con) a la consultora Atrevia. El treball recull que la presència de dones als consells de les cotitzades espanyoles puja 3,65 punts percentuals fins al 32,37% durant el 2022, amb 390 conselleres. Tot i que el ritme d'incorporació s'ha accelerat fins a triplicar el registrat el 2018, no és suficient per assolir la recomanació de la Comissió Nacional del Mercat de Valors del 40% de presència femenina el 2022, però ho farà el 2025 si manté el curs actual.

Les úniques empreses de l'Ibex-35 que superen el 40% de representació femenina als consells de direcció són Aena (56%), Redeia (53%), Pharma Mar (48%), Inmo. Colonial (44%), Santander (42%) i Accinona Energía (40%).

La norma afecta empreses, el sector privat i també els partits polítics

L'avantprojecte de llei imposa un "calendari realista" per complir els objectius de paritat. Les societats cotitzades hauran de tenir almenys un 40% de consellers del sexe menys representat abans de l'1 de juliol de 2024. També ho hauran de garantir en els processos de selecció per als llocs directius. El requisit de paritat també l'hauran de complir les grans empreses no cotitzades, amb més de 250 treballadors i una xifra anual de negoci de més de 50 milions d'euros. Aquest tipus d'empresa tindrà fins al juliol de 2026 per adaptar-se.

L'obligació de paritat també inclourà els col·legis professionals o els jurats de premis. Un altre element que estableix la norma és que forçarà els partits a compondre llistes cremallera paritàries per a les eleccions amb una alternança total en les candidatures d'homes i dones.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.