Sant Cugat, segon municipi de Catalunya amb més start-ups

El nombre d'empreses emergents instal·lades a la ciutat va arribar a 68 el 2022, el que suposa un creixement d'un 17,2% respecte al 2021

El nombre d'empreses emergents a Sant Cugat continua creixent / Foto: Startup Live (CC BY 2.0)

Economia

Publicat el 4/mar/23 per Pau Vázquez

Sant Cugat és el segon municipi amb més start-ups de Catalunya després que el nombre d'empreses emergents instal·lades a la ciutat hagi crescut un 17,2% durant el 2022. Concretament, hi ha instal·lades 68 start-ups, 10 més que el 2021. Només Barcelona, que ocupa amb molt de marge la primera posició amb més de 1.300 empreses emergents, supera Sant Cugat, segons l'informe 'Anàlisi de l'ecosistema startup a Catalunya 2022' elaborat per ACCIÓ. Una d'aquestes 68 és Kibus Petcare, i el seu CEO, Albert Homs, explica a Cugat Mèdia que Sant Cugat és 'una ciutat que atrau' i que la seva proximitat amb Barcelona els permet tenir accés a tot el nucli empresarial que hi ha a Catalunya.

D'aquesta manera, el municipi es manté com un dels principals atractius no només del Vallès, sinó de tot el territori. Terrassa i l'Hospitalet de Llobregat, ambdues amb 32 start-ups, completen el podi de municipis amb més empreses emergents del país.



Més enllà de l'aglutinació que es produeix al Barcelonès, que concentra el 68% del total d'start-ups, el Vallès Occidental s'ha consolidat en la segona posició del rànquing. En concret, a la comarca hi ha instal·lades 193 empreses emergents, després d'un creixement del 3,21% durant el 2022. D'aquestes 193 start-ups, les instal·lades a Sant Cugat representen un 35,23%. És a dir, aproximadament una de cada tres empreses emergents del Vallès Occidental té segell santcugatenc.



La proximitat amb Barcelona i els serveis que ofereix la ciutat són algunes de les raons que porten a les start-ups a decidir-se per Sant Cugat. Una d'elles és Kibus Petcare, una empresa que ha creat una màquina que cuina menjar per a gossos i gats de manera automàtica. Tot i estar inicialment ubicada a Igualada, a inicis de 2020 van decidir instal·lar-se a Sant Cugat, concretament a Esade Creapolis en el marc del projecte Empenta. Gràcies a Esade, l'empresa va tenir accés a inversors i a tot l'ecosistema d'start-ups de Sant Cugat. Després de dos anys, aquesta start-up ja té una oficina pròpia a la ciutat.

La bona connexió de Sant Cugat amb Barcelona i el Vallès també va ser el motiu que va portar a l'start-up Domma a instal·lar-se al municipi. Aquesta empresa, enfocada a millorar la vida de les dones en la menopausa, va aterrar a la ciutat fa un any. Una de les seves fundadores i actual CEO, Mireia Roca, ha destacat les facilitats que ofereix Sant Cugat en matèria de mobilitat i de serveis.

Dades globals a Catalunya

Pel que fa a les dades globals, durant el 2022 es va superar per primera vegada les 2.000 start-ups a Catalunya. Actualment, el país compta amb 2.022 empreses emergents, 120 més que un any abans.







DECLARACIONS

Mireia Roca

S'arriba bé en transport public i és molt fàcil aparcar. Tenim tots els serveis que necessitem. No és només la proximitat amb Barcelona, sinó també amb el voltant.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Albert Homs

A través d'ESADE hem tingut accés a xarxa d'inversors i amb agents involucrats amb el món start-up. Seguim aquí perquè estem còmodes. Tenim accés a tot el nucli empresarial de Catalunya.

Your browser doesn’t support HTML5 audio