Una setmana de restriccions: El sector econòmic de Sant Cugat reclama ajudes per sobreviure

Les associacions locals de comerciants, restauradors, oci nocturn i empresaris demanen 'menys improvisació' a les administracions


Temes relacionats

[FAQ] Dubtes? Aquestes són les afectacions de les noves restriccions (20/oct/20)


  • Comparteix:

Els bars i restaurants de Sant Cugat només poden oferir menjar per emportar o a domicili / Foto: Cugat Mèdia

Els bars i restaurants de Sant Cugat només poden oferir menjar per emportar o a domicili / Foto: Cugat Mèdia

Més ajudes i més previsió per mirar de sobreviure en un moment amb més incerteses que mai. Això demana el sector econòmic de Sant Cugat a administracions i ciutadania una setmana després que hagin entrat en vigor restriccions més severes per frenar l'augment de contagis de Covid-19. Cugat Mèdia ha parlat amb les associacions locals de comerç, empresa, restauració i oci nocturn, uns sectors que continuen 'lluitant' per mantenir-se oberts malgrat la pandèmia.

Per al gerent de Sant Cugat Comerç, Jesús Carballo, i per al president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, es fa complicat fer previsions i tenir "bones perspectives" en un moment en què la normativa canvia d'un dia per l'altre, afirmen. Quan s'anuncien noves mesures més restrictives, admeten que la ciutadania sol reaccionar amb "por" i "desconfiança", uns factors que compliquen el consum. Carballo i Franquesa també han reclamat que les restriccions vagin acompanyades d'ajudes per als sectors més afectats que s'han de plantejar prèviament.

Als comerços s'ha limitat l'aforament i l'horari i, tot i un inici de setmana incert, el cap de setmana les vendes al centre de Sant Cugat han anat remuntant. En canvi, bars i restaurants ja fa una setmana que han hagut de tancar i només ofereixen servei a domicili o per emportar. De fet, el mateix Carballo avisa que el sector de la restauració va "molt lligat" al del comerç, i també espera que les mesures que es prenen ara puguin fer que de cara a Nadal n'hi hagi menys, de restriccions.

Un sector, el de la restauració, que assegura que "està patint com mai". De fet, tant Xavier Vendrell, president del Gremi de Restauradors de Sant Cugat i representant a la ciutat de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), com Laura Garcia, propietària de la discoteca Moon i portaveu de la recentment creada Associació de Locals de Restauració i Oci nocturn de Sant Cugat, coincideixen en demanar "menys improvisació" a les administracions i un pla sectorial per reactivar el sector. Expliquen que els bars i restaurants "no són focus de contagis" i que, en tot cas, com recorda Joan Franquesa, de Sant Cugat Empresarial, les mesures restrictives han d'anar acompanyades d'ajudes.

De fet, Garcia ha anat més enllà i ha explicat que l'oci nocturn està "desesperat" i "indignat" per "haver estat assenyalats com a culpables de l'augment de contagis". Assegura que, tot i que els establiments es volen reinventar, el 'delivery' i el 'take away' no els dona suficient, ja que la demanda ha baixat un 50% i l'endeutament s'ha triplicat. La propietària del Moon explica que, per poder "treballar de la mà" amb l'Ajuntament, que va aprovar aquesta setmana una moció de suport al sector, dilluns que ve en roda de premsa presentaran un seguit de mesures per poder "tirar endavant".






Jesús Carballo

En el primer moment la gent estava més espantada, però el cap de setmana, sobretot dissabte, ha estat molt bo de vendes, inclús amb cues en alguns comerços. Ha estat una setmana una mica desastrossa i un cap de setmana bo.

Laura Garcia

Intentar fer previsions i salvar el teu negoci amb canvis normatius setmanals, inclús diaris, és molt complicat. Hi ha molta gent molt desesperada. Després d'una setmana de tancament, la demanda no és suficient i s'ha d'intentar aquests negocis. L'endeutament s'ha triplicat i això és com un efecte dominó.

Joan Franquesa

Totes les mesures que es puguin prendre han d'estar prèviament estudiades pel seu impacte al món econòmic i han d'estar preparats els ajuts que calguin, i això no ha estat així: primer es pren una mesura i després es mira com ajudar els sectors afectats. Si això ho anem fent d'aquesta manera, el panorama futur del sector econòmic és realment trist.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.