Entra en vigor la llei per regular el preu dels lloguers
Sant Cugat és un dels 60 municipis afectats per la norma, que limita els preus dels nous contractes a un índex de la Generalitat
L'objectiu de la llei és paliar la pujada dels lloguers dels últims anys / Foto: Localpres
EconomiaPublicat el 22/set/20 per Albert Prat
La llei de regulació dels lloguers de la Generalitat ha entrat en vigor aquest dimarts amb Sant Cugat com un dels 60 municipis amb 'mercat tens' d'habitatge. Aquesta declaració vincula el preu dels nous contractes a l'índex de referència del preu del lloguer de la Generalitat de Catalunya i no permet superar-la ni incrementar un preu preexistent, excepte en casos on els propietaris ingressin menys de 2.000 euros al mes -incloent l'ingrés del lloguer mensual-, noves construccions o habitatges rehabilitats.
Habitatges afectats
Sant Cugat forma part dels municipis considerats de 'mercat tens' d'habitatge. Això implica un creixement sostingut dels preus clarament superior al de la mitjana de tot Catalunya; que el lloguer superi el 30% dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys; o, finalment, que el preu de l’habitatge hagi crescut 3 punts per sobre de l’IPC en els últims cinc anys.
Com es calcula el preu del lloguer?
A partir de l'índex de referència del preu del lloguer de la Generalitat, que té en compte l'any de construcció, la localització i l'estat de conservació, entre d'altres. Aquest preu serà el màxim que es podrà establir per a nous contractes a Sant Cugat. En el cas que sigui inferior, tampoc es podrà incrementar.
Afecta només a nous contractes o als ja existents?
La llei només inclou nous lloguers o renovacions de contractes finalitzats. Les possibles rebaixes de contractes en vigor ja queden en mans de la negociació particular entre propietaris i llogaters.
Excepcions
Estaran exempts d'aquesta limitació els propietaris considerats vulnerables, és a dir, que la unitat familiar no superi els 2.000 euros anuals entre tots els membres, a no ser que els llogaters cobrin menys de 2.800 euros mensuals com a unitat familiar. Si els ingressos són superiors, els propietaris vulnerables podran mantenir els preus anteriors o, si eren inferiors a l'índex, apujar-los fins a igualar-lo.
També ho estaran els contractes signats abans de 1995 o si l'anterior llogater del pis era familiar del propietari i el nou contracte se signa amb algú sense parentiu. En aquest cas, es podrà apujar el lloguer fins a l'índex de referència. La llei també és flexible amb els pisos d'obra nova i grans rehabilitacions.
Sancions
El text preveu multes d'entre 3.000 i 90.000 euros per als propietaris que no compleixin amb les restriccions i lloguin el pis per sobre del preu de referència, el falsegin o no l'incloguin al contracte.