El TC avala que els contribuents no hauran de pagar la plusvālua si perden diners en la venda d'un pis


  • Comparteix:

L'Ajuntament té preparat un fons per a les plusvālues recorregudes

L'Ajuntament té preparat un fons per a les plusvālues recorregudes

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat aquest dimecres que els contribuents no hauran de pagar la plusvālua municipal si perden diners en la venda d'una propietat immobiliāria. El tribunal ha donat la raķ al contribuent i ha anulˇlat parcialment la regulaciķ de l'impost estatal sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana en considerar que vulnera 'el principi constitucional de la capacitat econōmica' en la mesura que no es vincula necessāriament a un increment real del valor del bé 'sinķ a la mera titularitat del terreny durant un període de temps', apunta el TC en la sentčncia. La decisiķ del tribunal segueix els criteris establerts en les seves sentčncies sobre les normes forals de Guipúscoa i Ālaba.

En aquestes resolucions, el tribunal va concloure que l'establiment pel legislador d'impostos que gravin l'increment del valor dels terrenys urbans 'és constitucionalment admissible sempre que respectin el principi de capacitat econōmica' i va assenyalar que per protegir aquest principi l'impost 'no pot gravar en cap cas actes o fets que no siguin exponents d'una riquesa real o potencial'.

Així, el TC ha declarat la inconstitucionalitat i la nulˇlitat d'alguns articles de la llei perō 'només en la mesura en quč no han previst excloure del tribut les situacions inexpressives de capacitat econōmica per inexistčncia d'increments de valor'. El tribunal puntualitza que, a partir de la publicaciķ de la sentčncia, correspon al legislador dur a terme 'les modificacions o adaptacions pertinents en el rčgim legal de l'impost que permetin arbitrar la manera de no sotmetre a tributaciķ les situacions d'inexistčncia d'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana'.

L'Ajuntament i les plusvālues
Al ple de marį passat, Sant Cugat va demanar al govern espanyol que compensi els ajuntaments per les quantitats que presumiblement hauran de retornar als propietaris als quals s'ha cobrat la plusvālua, quan no hi ha hagut augment de valor.

Un mes abans, el consistori ja havia anunciat que ha provisionat en els pressupostos dos milions d'euros per afrontar un eventual pagament als ciutadans que presentessin un recurs per la liquidaciķ de la plusvālua en casos de pčrdues.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opiniķ expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o ilˇlegal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancelˇlar el dret de publicaciķ als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.