Tot a punt per a un cap de setmana de 'Power' amb el StQBlack

Ràdio Sant Cugat col·labora amb el festival de música negra de la ciutat, que celebra la 10a edició


Temes relacionats

El StQBlack amplia espais i col·laboracions en la seva 10a edició que arriba del 5 al 9 de juny (19/abr/24)


  • Comparteix:

Cartell del festival StQBlack / Foto: StQBlack

Cartell del festival StQBlack / Foto: StQBlack

El STQBlack, el festival de música negra de Sant Cugat organitzat per l'entitat Sotasons amb el suport de l'Ajuntament, celebra enguany la 10a edició ampliant escenaris i espais, tant de dia com de nit, i amb més d'una desena de col·laboracions. Sota el lema 'Power', el festival porta una edició carregada d''empoderament' amb caps de cartell com Gisele Jackson, mítica corista de Ray Charles, James Brown i Donna Summer, entre d'altres, i amb la participació de 21 artistes (entre bandes i punxadiscos). El gruix de la programació del festival té lloc entre aquest dimecres i diumenge, amb un paper destacat de Cugat Mèdia amb programes de ràdio en directe.


CONSULTA AQUÍ TOTA LA PROGRAMACIÓ DEL STQBLACK

L'objectiu del festival és oferir una programació de qualitat pel que fa a la música Afroamericana i d'arrel negra, apropant noves propostes nacionals i internacionals. Alhora, en aquests 10 anys ha esdevingut motor per a la projecció de músics locals, sempre sota els valors que acompanyen el projecte des dels seus inicis que suposen apostar per la paritat de gènere i donar visibilitat a col·lectius racialitzats tant a dalt com a baix dels escenaris.

A més, el cicle defensa la cultura de base i de carrer: "Per a nosaltres és molt important que el festival es realitzi a la via pública perquè, si no volem que la cultura mori, s'ha de fer d'una forma accessible del poble i cap al poble, gratuïta i on tothom pugui participar-hi", defensa el membre de Sotasons Ricard Valls (Riki Undersounds).

Múltiples espais i protagonisme de la ràdio

Enguany una de les novetats és la distinció de dos espais: un de dia i un de nit. Aquest canvi permet crear noves sinergies amb altres entitats i incorporar noves col·laboracions com la ràdio i pòdcasts en viu al llarg de tot el cap de setmana, exposicions, xerrades, activitats familiars i infantils, gastronomia i ballades populars, entre d'altres.

L'espai de dia serà l'estrena d'enguany sota el nom de 'Monestir Corner', un punt de trobada familiar i no únicament musical. Aquest espai, que estarà actiu aquest dissabte i diumenge d'11 h a 18 h, inclourà activitats ja consolidades i enceta noves sinergies, també amb Cugat Mèdia. Ràdio Sant Cugat (91.5 FM) instal·larà una carpa de ràdio en viu que emetrà en directe des de l'Espai Monestir, des d'on es podrà gaudir d'una graella especialment cuidada per a l'ocasió amb edicions especials dels programes habituals que adapten el seu format i contingut a la temàtica del festival.

Per a Riki Undersounds, no s'entén la història de la música negra sense la ràdio. "Des dels inicis, amb el jazz (...), així com el naixement del soul i la lluita pels drets civils, estava molt lligat a les ones radiofòniques", ha dit al programa 'Connectats'.

Pel que fa a la programació del Parc de Can Vernet es comptarà amb artistes de renom com Gisele Jackson, mítica corista de Ray Charles, James Brown i Donna Summer, que compartirà escenari amb cantants com Jessica Abu (Marching Funk) i artistes nacionals com Gramophone Allstars Big Band i apostes emergents com Monk.

Més col·laboracions

Aquesta 10a edició del StQBlack també es caracteritza per comptar amb múltiples col·laboracions. Durant aquest dissabte es mantindrà, per exemple, la col·laboració amb Escoles Coeducatives, Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les AFES de les 12 escoles públiques de Sant Cugat. Enguany oferirà un espai 'chill-out' amb contes, còmics i llibres cedits per les Biblioteques Municipals en clau antiracista i de diversitat cultural. A més, es vol incloure als i les més petites de forma activa vehiculant activitats amb el Consell d'Infants, que dinamitzen conjuntament l'activitat 'No ens cau bé el racisme'.

D'altra banda, s'amplien les col·laboracions amb entitats de caràcter social com acidH (Associació Catalana d'Integració i Desenvolupament Humà), i es compta també amb el suport d'Afònic, Cafè Belgrado, El Siglo, Estudi de Cant Marina BBface, Lumínic i Copimatge, a més, dels mitjans de comunicació ElCugatenc i el Tot Sant Cugat.

Banda pròpia

El StQBlack commemora la 10a edició amb la creació d'un espectacle i una 'backingband' pròpia, Octavians. És una superbanda formada per músics locals i nacionals, de bandes com Sybarites, The Slingshots, Delickites, The Risas i Jodie Cash. Tots ells repassaran la història de la música negra amb convidats com: Memi Sillah, Llum Blancafort, Jodie Cash i Roger Full Soul, entre d'altres. Tocaran aquest diumenge al 'Monestir Corner'.

Riki Undersouds ha explicat el sentit d'aquesta formació: "Quan es porta un artista internacional, normalment hi ha una banda local que l'acompanya", ha relatat. Tot plegat serveix per configurar "microcosmos" que permeten exportar les propostes musicals locals a àmbits internacionals.




Ricard Valls

La música negra ha anat molt lligada a la història de la ràdio des dels inicis: el jazz, els 'race records', el soul, la lluita pels drets civils... Tot estava molt lligat a les ones radiofòniques.

Ricard Valls

Quan es porta un artista internacional, normalment hi ha una banda local que l'acompanya. Així s'han fet microcosmos de grans artistes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.