El Monestir de Sant Cugat segueix revelant secrets

Han acabat les obres de restauració de la coberta de llevant i de les façanes est i oest


  • Comparteix:

Les obres de restauració de la coberta de llevant i de les façanes est i oest del Monestir ja estan enllestides. Això permet que la coberta del conjunt monumental sigui més accessible i obre les portes a què la ciutadania ho pugui conèixer de primera mà de manera segura. Amb els treballs, finançats per l'Ajuntament (59%) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) (41%) amb suport de fons europeus FEDER, també s'ha exposat un espai fins ara inaccessible: la coberta romànica d'opus signinum, un material pràcticament inèdit en construccions d'aquest tipus.

Est i oest

La restauració dels paraments de les façanes est i oest de l'església ha permès millorar el sistema d'expulsió d'aigües i del coronament, consolidar els elements en mal estat i netejar les parts més afectades per la brutícia. Tot plegat permet interpretar més fàcilment el conjunt arquitectònic.

Aquestes obres han costat 121.779 euros; l'Ajuntament ha pagat el 59% i l'AMB el 41%, amb suport dels fons FEDER.

Llevant

Pel que fa a la coberta del cantó llevant, els treballs han permès millorar el treball mecànic estructural i el sistema de desaiguat. Així, es facilita tant el manteniment com l'accés per a visites, pujant l'escala del campanar. Aquestes obres han permès garantir accedir a l'interior de la coberta romànica d'opus signinum. Es tracta d'una construcció feta amb calç, sorra i terrissa, difícil de trobar en construccions d'aquest tipus i especialment rara a Catalunya.

Aquests treballs han costat 535.434 euros, assumits també per l'Ajuntament (59%) i l'AMB (41%) amb el suport dels fons europeus.

Interior de la coberta d'opus signinum del Monestir

Interior de la coberta d'opus signinum del Monestir / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


La conservació del Monestir

Les millores al Monestir es van engegar el 2017, gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament, la Generalitat, la Diputació i l'AMB. Així, s'ha rehabilitat la muralla de llevant i s'ha procedit a la restauració de la façana sud, les cobertes gòtiques i la part aèria del cimbori. Tot plegat ha costat 2,3 milions d'euros.

Per mantenir la bona conservació del conjunt, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, l'Ajuntament ja ha adjudicat la redacció d'un nou pla director que marqui el full de ruta per als propers 10 anys.




Josep Maria Vallès

Cada vegada que hi ha alguna actuació el monument ens sorprèn. Ara al segle XXI podrem fer el recorregut que feien els monjos el segle XII.

Joan Albert Adell

És un opum signinum romà perfecte. En conec quatre, com aquest, però no d'aquesta entitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.