Ferrater, 'agent per la reconnexió de la modernitat'

Jordi Amat, expert en Ferrater, ha obert el cicle 'Enraonar' amb un repàs de l'aportació del poeta al món editorial


Temes relacionats

Jordi Amat (biògraf): 'Ferrater tenia un punt de fragilitat i immaduresa del qual n'era perfectament conscient, i que vivia amb por' (27/abr/22)

Jordi Amat s'interessa per Gabriel Ferrater amb una biografia sobre 'una figura que va revolucionar la poesia catalana' ( 8/abr/22)


  • Comparteix:

Un moment de la ponència / Foto: Cugat Mèdia

Un moment de la ponència / Foto: Cugat Mèdia

Gabriel Ferrater va tenir un paper clau a l'hora de connectar un Estat espanyol en plena dictadura amb els corrents de pensament i artístics d'arreu del món. 'Va ser un agent per la reconnexió de la modernitat', ha reflexionat el filòleg Jordi Amat, aquest dilluns en la primera sessió del nou cicle 'Enraonar', centrat en la figura del poeta santcugatenc. Amat ha celebrat com la tasca de Ferrater en el món editorial va ser 'especialment brillant' a l'hora de fer arribar continguts als quals els lectors dels anys 60 no tenien accés.

Quan Ferrater va deixar la seva Reus natal per marxar a viure a Barcelona, ho feia "sense ofici ni benefici", ha explicat Amat. Ara bé, això tenia trampa, perquè el poeta, amb 28 anys d'edat, llegia un llibre al dia i, a més, sabia idiomes: francès, alemany i anglès. Això li va obrir les portes, primer, al món de la traducció. La primera novel·la que va transcriure de l'anglès al castellà va ser la història de suspens 'Uniforme de dolor'.

Amb els anys va deixar enrere la traducció (considerava que aquesta feina li feia tenir "una merda de vida") i va passar a fer informes de lectura. Això són textos que les editorials encarregaven per decidir si publicaven o no obres. "Els informes de lectura eren molt bons, molt perspicaços", ha apuntat Amat. De fet, aquests textos l'han convertit en un dels pocs autors dels quals s'han publicat llibres recollint aquests informes.

Així, Ferrater es va començar a fer un lloc en el món editorial, especialment a Seix Barral. Amb tot plegat, va exercir una feina d'"historiador de la literatura catalana contemporània" que va configurar un "relat sòlid per comprendre la literatura catalana de la primera meitat del segle XX".

Amat, expert en la figura de Ferrater, s'ha acompanyat a la xerrada pel coordinador del cicle 'Enraonar', l'escriptor, editor i marmessor del llegat de Ferrater, Jordi Cornudella. La ponència, que ha tingut lloc a la Casa de Cultura, es podrà veure aviat al canal de Youtube de l'Ajuntament i a través de Cugat Mèdia.

La conferència ha comptat amb la intervenció inicial de la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, que ha subratllat com aquest cicle serveix per "seguir dibuixant aquest personatge que, per sort, va tenir una forta vinculació amb Sant Cugat". La programació del cicle 'Enraonar' s'emmarca en les activitats de la commemoració centenari del naixement de Ferrater i dels 50 anys de la seva mort.

CONSULTA AQUÍ LA PROGRAMACIÓ DEL CICLE ENRAONAR



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.