Jordi Amat s'interessa per Gabriel Ferrater amb una biografia sobre 'una figura que va revolucionar la poesia catalana'

L'escriptor publica 'Vèncer la por' que s'allunya del mite del poeta i aborda el personatge més "complex"


  • Comparteix:

L'escriptor i filòleg Jordi Amat (Barcelona, 1978) ha presentat el nou llibre 'Vèncer la por. Vida de Gabriel Ferrater' (Edicions 62). Es tracta d'una biografia que aborda una de les figures 'més atractives' de la cultura catalana de la segona meitat del segle XX i analitza com Ferrater va 'revolucionar la poesia catalana en termes morals i lírics'. Des del 'rigor', la 'veracitat' i amb una extensa documentació, Amat ha escrit el volum amb un 'vibrant' relat de no-ficció que va més enllà del mite del poeta i exposa les angoixes i els dies d'un personatge 'complex'. Coincidint amb el centenari del naixement i els 50 anys de la mort, el treball exposa la identitat narrativa de Ferrater a qui s'atribueix una 'intel·ligència privilegiada'.

En roda de premsa a l'Ateneu Barcelonès aquest divendres, Amat ha explicat que la biografia mostra la història d'un home que va ser feliç quan va aconseguir vèncer la por tenint una dona jove al costat que l'estimés.

De fet, ha indicat que ha vetllat per exposar una figura clau sense caure en el mite estès sobre el personatge al voltant de l'alcoholisme i el suïcidi. "El mite del poeta suïcida i les anècdotes de quan bevia era una crosta que em dificultava molt. Dificultava intentar entendre Ferrater des de dins", ha comentat.

"Vaig intentar documentar tot el que fos possible i no haver de dependre de fons orals i llibres de memòries", ha comentat. Amat ha buscat construir una cronologia per conèixer els fets destacats de la vida del poeta i la documentació li ha permès identificar clarament on se situava en els moments claus de la vida.

Li ha interessant tant aspectes de la dimensió pública com documentació privada. Des de entrevistes i articles que no s'havien recuperat i que ara el llibre exposa fins a correspondència amb la família i amistats.

Per Amat ha estat "interessant" descobrir quin va ser el procés personal del poeta per portar-lo a escriure com ho feia. Per això, s'ha dedicat a explorar la relació amb altres intel·lectuals referents. També estudiar com va ser la reconstrucció del sistema cultural i el paper que hi va jugar Ferrater. "Era convenient que hi hagués una biografia com aquesta perquè fa més forta a la cultura català i espanyola si té capacitat de repàs dels personatges claus", ha argumentat.

Així, ha sentenciat que Ferrater va canviar "l'evolució de la poesia catalana" així com la seva comprensió. Ha destacat la intel·ligència "enormement privilegiada" tot i la seva incapacitat per vèncer la por.

Sobre el fet de vèncer la por, Amat ha indicat que Ferrater va suïcidar-se igual que el seu pare i la seva mare. Ha explicat que l'autor vivia amb el "fantasma" del suïcidi i l'angoixa de no poder endreçar la vida. També ha recordat que va viure amb moments de precarietat econòmica i que això també el va portar a la por.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.