La UESC importa talent africà perquè arribin a ser professionals del bàsquet
El projecte compleix la sisena temporada i inclou la formació esportiva i acadèmica dels jugadors
Publicat el 12/gen/23 per Joan Garcia
El club de bàsquet UESC fa sis anys que té en marxa un programa per becar jugadors joves africans que arriben a la ciutat que està donant molts bons resultats. El club santcugatenc detecta joves talents, els forma esportivament i els escolaritza perquè puguin arribar a tenir una oportunitat en el bàsquet professional. El màxim exponent d'aquest programa és Ladji Coulibaly, que va arribar de República democràtica de Mali a Sant Cugat, i aquesta temporada ja ha debutat a la Lliga ACB, màxima categoria estatal, amb el Baxi Manresa. Cugat Mèdia s'ha endinsat en aquest projecte de la mà del director tècnic de la UESC, Dani Fernández, i de Josue Oku de República Democràtica del Congo el darrer integrant d'aquest projecte.
Juguen a Sant Cugat i viuen a Rubí
Aquesta iniciativa va sorgir a través de la Fundació Serge Ibaka i la col·laboració amb el Baxi Manresa per crear el 'programa becats africans'. El club manresà pagava el trànsfer del jugador i d'aquesta manera tenia tots els seus drets. El club del Bages li cedia el jugador a la UESC, que era qui s'ocupava de la seva formació esportiva i acadèmica. Esportivament, tots aquests jugadors juguen amb la UESC, però viuen i van a l'escola a Rubí. Concretament, els jugadors viuen a casa del director tècnic de la UESC, Dani Fernández, que els acull al seu pis perquè la seva aclimatació sigui més ràpida.Sis anys formant jugadors
En aquests sis anys han passat molt jugadors arribats de diferents països de l'Àfrica, com Christ Vainqueur Bonazebi del Congo, que ara mateix juga al Gimnasia Comodoro argentí. Del Senegal va arribar Sergio Pereira, que ara disputa la lliga del Canadà, i Mousa Samba, que la temporada passada va jugar amb el CB Tarragona a Copa Catalunya. De Mali, Brehima Traore està esperant per anar a jugar a l'Argentina. I el cas més exitós és el del malià de 16 anys Ladji Coulibaly, que està jugant al Baxi Manresa a l'elit del bàsquet estatal.L'últim jugador que ha arribat gràcies a aquest programa és Josue Oku, de 13 anys i provinent de República Democràtica del Congo. Ell, però, és el primer esportista arribat de l'Àfrica que els drets són exclusius de la UESC, ja que s'ha fet a través de la mateixa fundació del club. Oku explica a Cugat Mèdia que la seva aspiració és "ser professional del bàsquet, persegueixo aquest somni".
Ladji Coulibaly durant el dia del debut amb el Baxi Manresa / Foto: Baxi Manresa Joaquim Alberch
El director tècnic de la UESC, Dani Fernández, es mostra satisfet pel rendiment del projecte tant a nivell esportiu com social.
DECLARACIONS
Josue Oku
Estic molt content de jugar a la UESC i espero arribar a ser professional.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Dabi Fernández
Estem molt contents de la progressió dels jugadors en aquest projecte.
Your browser doesn’t support HTML5 audio