La llum d'Alba permet veure la imantació de capes magnètiques enterrades


  • Comparteix:

Moment de la investigació al sincrotró

Moment de la investigació al sincrotró

La llum del sincrotró Alba, ubicat a Cerdanyola, ha permès veure la imantació de capes magnètiques enterrades. Aquest fet implica que s'hagi pogut analitzar en detall les propietats i defectes magnètics de materials a escala nanomètrica. Els resultats de l'estudi s'han donat a conèixer a la publicació 'Nature Communications'. A 'El Pou', la secció de ciència produïda per Cugat.cat per a La Xarxa, hem tractat l'avenç amb el santcugatenc Salvador Ferrer, que és científic adjunt a la direcció del sincrotró Alba i que ha liderat la investigació.

ESCOLTA-HO

A les dues darreres dècades, els avenços científics en nanomagnetisme han permès la creació de dispositius d’emmagatzematge de dades cada vegada més petits amb major capacitat i millor funcionament. La unitat d’emmagatzematge, el bit s’ha miniaturitzat fins arribar a mides de només desenes de nanòmetres (és a dir, algunes centmil·lèsimes de mil·límetre).

Aquests dispositius estan formats per apilaments de capes molt fines de materials magnètics amb diferents propietats. Les capes ultrafines exerceixen entre sí influències mútues que determinen el seu comportament. Però encara queda pendent resoldre com interaccionen aquestes capes, com millorar la seva fabricació i quina és la seva caracterització magnètica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.