LA RURAL
La Rural és una cooperativa situada a Collserola que des del 2014 es dedica fonamentalment a la producció i distribució dels seus productes. Les verdures com l’enciam, la remolatxa, el tomàquet o fins i tot el fonoll, són els més destacats. Tot i això, també es nodreixen de proveïdors propers, segons afirma el cap de producció de La Rural, Alfred March, "per donar més varietat i diversitat a la nostra oferta". Els seus productes es poden trobar en els diversos punts de recollida situats a Sant Cugat i rodalia, així com a la botiga de Valldoreix i a la parada del mercat dels diumenges a la plaça Miquel Ros de La Floresta. A més, també distribueixen en nou escoles públiques de la ciutat per als seus menjadors.Productors de La Rural amb la seva plantació / Foto: Cedida
Tanmateix, La Rural ofereix repartiment a domicili, modalitat que va ser un "gran 'boom' durant la pandèmia", segons explica March. A més, el cap de producció de la cooperativa comenta que gràcies al coronavirus es troben en creixement i que aquest durarà. March ho justifica amb el fet que "si abans ens havíem d’esforçar per cridar l’atenció de la ciutadania, ara és ella la que ens busca".
L'ORTIGA
Des de la cooperativa L'Ortiga coincideixen a dir que la pandèmia i el servei a domicili han estat punts fonamentals per créixer. El gerent de l’àrea comercial i secretari, Ignasi de Solà, assegura que "des del confinament del març hem doblat la demanda". Aquesta cooperativa, creada fa deu anys, també se centra en la producció agrícola i la posterior comercialització dels productes. L’Ortiga, segons comenta de Solà, va néixer amb l’objectiu de recuperar l’agricultura a Sant Cugat. És per aquesta raó que duen a terme la producció de la seva oferta a la finca municipal de Can Monmany.Parada de L’Ortiga al mercat de Valldoreix / Foto: Cedida
Principalment, els productes que venen són verdures de collita pròpia. Per augmentar la seva oferta, paral·lelament, treballen amb proveïdors de proximitat que els ofereixen fruita, entre d'altres. L’Ortiga, a diferència d’altres cooperatives, només té un punt de venda directa: tots els dissabtes a la parada del mercat de Valldoreix. Tot i això, el seu punt fort de venda és per internet.
A través de la seva pàgina web, es poden encomanar cistelles de tres mides diferents i amb els productes que l'usuari desitgi. Una vegada s’ha rebut la comanda, és la mateixa cooperativa, la que s’encarrega de fer arribar la cistella a casa de l’usuari.
EL CABÀS
Qui també treballa amb comandes per internet és la cooperativa El Cabàs. Aquest grup de consum es diferencia de les dues cooperatives anteriors, ja que no té producció pròpia. Tot i això, té altres característiques que la fan ser diferent.El Cabàs va néixer fa quinze anys a través de diverses famílies que volien consumir productes de proximitat i ecològics. Actualment compten amb una xarxa de 80 famílies que es reuneixen periòdicament en assemblees per decidir, per exemple, quins productes volen consumir o quins proveïdors volen contractar. Segons la gestora de la cooperativa, Montse Valderrama, la decisió conjunta, l'assemblea i el coneixement intern és un valor fonamental de la cooperativa.
A diferència dels anteriors exemples, El Cabàs, a banda d’oferir fruita i verdura, també compta amb productes làctics, secs, carn i, fins i tot, peix. Tot seguint els criteris i idearis del grup: proximitat, qualitat i ecologia. Els productes que formen l'oferta vénen de la xarxa de 50 proveïdors amb què actualment tenen contracte. Valderrama explica que els coneixen a tots i que sempre intenten programar visites per fer un seguiment dels aliments.
Interior de la botiga del Cabàs / Foto: Cedida
El Cabàs no compta amb distribució a domicili perquè té una botiga física situada al carrer Rosselló 32, on els usuaris poden recollir les seves comandes. Aquestes s’han de fer a través de la pàgina web abans del dilluns i es recullen a la botiga cada dimecres i dijous.
En definitiva, tres maneres de consumir d’acord amb les característiques que acompanyen la situació de pandèmia actual.
Alfred March
"Ja hi era aquest creixement ja hi era, però ha vingut de cop i amb poc esforç. La gent ja buscava això, però si abans del confinament t'havies d'esforçar per arribar a ells, amb el confinament et buscaven."
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.