Comerços de Sant Cugat amb iniciativa sostenible

Cada vegada són més els negocis que tenen en compte la perspectiva mediambiental, especialment els de primera necessitat


  • Comparteix:

Imatge de Biopompas / Foto: Inez Del Prado

Imatge de Biopompas / Foto: Inez Del Prado

La pandèmia ha accentuat l'atenció dedicada a la qualitat de vida de les persones i a aquells grans reptes que hi incideixen, entre els quals, sens dubte, hi ha el canvi climàtic. El ple municipal de la ciutat va declarar l'Emergència Climàtica el desembre del 2019 i aquest febrer s'ha presentat el Pla d'Acció d'Emergència Climàtica, un conjunt de mesures que es desenvoluparan fins al 2024 per fer possible que l'any 2030 Sant Cugat emeti un 55% menys de CO2. Uns reptes als quals també s'hi estan afegint comerços de la ciutat.

Des de la societat civil, Toni Gual, President de l'Associació de Comerciants del Monestir, assenyala com hi ha hagut una "disminució dràstica" de les bosses de plàstic d'un sol ús, gairebé fins arribar a desaparèixer, i destaca també l'esforç dels fabricants per disminuir l'ús d'aquest material. A més, apunta que com a conseqüència de la situació sanitària, els veïns i veïnes "han passat de concentrar la compra un cop cada setmana o cada 15 dies per a fer-la gairebé diàriament", reduint així el consum de productes preparats o processats i "augmentant els de frescos que no necessiten plàstics o envasos per a conservar-se".

El Celler d'En Medir, Granel Sant Cugat i Biopompas són exemples de comerços que darrerament han impulsat iniciatives sostenibles a la ciutat o que ja des de l'inici van decidir impulsar un negoci que acompanyés la clientela en la transició cap a un consum més respectuós amb el planeta.

El Celler d'en Medir
Celler d'en Medir
El Celler d'en Medir

El tancament de l'hostaleria del mes d'octubre va obligar als dos socis d'aquest restaurant a repensar el negoci i començar a preparar menjar per emportar. "Intentem que es recicli tot el que es genera al Celler, i per això vam decidir que el packaging fos el més sostenible possible", explica Robert Gil, un dels responsables. Les bosses i caixes són de cartró i estan fetes per empreses locals. "Ha estat un repte perquè el nostre producte estrella són les coques de pa, que tenen una mida específica, i necessitàvem un paquet adequat que evités que el producte es mogués molt", recorda.

Gil afirma que mantindran la iniciativa i que en tenen altres en ment per aconseguir que el Celler sigui tan eficient energèticament com sigui possible. "Som un negoci petit, els reptes sostenibles són cada vegada més importants, però també més fàcils", conclou.

Granel Sant Cugat
Granel Sant Cugat
Granel Sant Cugat

El Grup Granel, amb botiga a Sant Cugat, calcula que gràcies a les dinàmiques amb perspectiva sostenible que hi ha al negoci estalvien a l'any, aproximadament, unes 11 tones de plàstic. Utilitzen bosses de paper reciclades i envasos compostables i biodegradables de blat de moro, i ofereixen la possibilitat que la clientela reutilitzi envasos que ja té a casa. "Per promocionar-ho fem un descompte del 3%", afirma Carles Espinosa, responsable de l'establiment. "Aquestes mesures han tingut molt bona acollida i cada vegada són més els que venen a comprar amb envasos de tot tipus, des de bosses de tela fins a pots de vidre".

Espinosa explica que aplicar aquestes iniciatives no ha estat difícil, però que el repte principal a dia d'avui és trobar productes determinats per vendre a granel. "Últimament tenim la tahina, la crema de cacauet, xarop d'àgave a granel i hem afegit el iogurt cremós de La Fageda també a granel, que ha agradat molt. Aquesta és la política que portem d'anar ampliant com més puguem els productes a granel per reduir al màxim possible l'ús de plàstics", conclou.

Biopompas
Biopompas
Biopompas / Foto: Inez Del Prado

La Sílvia va obrir la botiga de Biopompas a Sant Cugat el 2017 per "impulsar l'educació cap a un consum sostenible i assessorar la clientela al voltant de la reducció i la reutilització". Opten per la venda a granel de productes d'higiene personal i de neteja de la llar biodegradables i fabricats a Rubí per reduir les distàncies de transport des de la fàbrica fins al punt de venda. "També fomentem la xarxa local col·laborant amb productors locals amb una línia de productes que són complementaris, per exemple La Green Elixir que ens produeix els xampús sòlids, la Lavande Experience, amb una línia de cosmètica i flors decoratives, amb la Txus Montoya, una ceramista local que ens proporciona saboneres i porta fregalls i recentment hem incorporat llibres de la casa editorial Pol·len".

Entre els reptes principals, assenyalen fer front a "certa desconfiança inicial i la dificultat de desestructurar el model de consum establert", però, afirma la responsable, que "una vegada la clientela ha comprovat els beneficis de salut i econòmics a la llarga, s'ha generat un boca-orella que s'ha divulgat de manera natural dins Sant Cugat".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.