El Celler d'En Medir, Granel Sant Cugat i Biopompas són exemples de comerços que darrerament han impulsat iniciatives sostenibles a la ciutat o que ja des de l'inici van decidir impulsar un negoci que acompanyés la clientela en la transició cap a un consum més respectuós amb el planeta.
El Celler d'en Medir
El Celler d'en Medir
El tancament de l'hostaleria del mes d'octubre va obligar als dos socis d'aquest restaurant a repensar el negoci i començar a preparar menjar per emportar. "Intentem que es recicli tot el que es genera al Celler, i per això vam decidir que el packaging fos el més sostenible possible", explica Robert Gil, un dels responsables. Les bosses i caixes són de cartró i estan fetes per empreses locals. "Ha estat un repte perquè el nostre producte estrella són les coques de pa, que tenen una mida específica, i necessitàvem un paquet adequat que evités que el producte es mogués molt", recorda.
Gil afirma que mantindran la iniciativa i que en tenen altres en ment per aconseguir que el Celler sigui tan eficient energèticament com sigui possible. "Som un negoci petit, els reptes sostenibles són cada vegada més importants, però també més fàcils", conclou.
Granel Sant Cugat
Granel Sant Cugat
El Grup Granel, amb botiga a Sant Cugat, calcula que gràcies a les dinàmiques amb perspectiva sostenible que hi ha al negoci estalvien a l'any, aproximadament, unes 11 tones de plàstic. Utilitzen bosses de paper reciclades i envasos compostables i biodegradables de blat de moro, i ofereixen la possibilitat que la clientela reutilitzi envasos que ja té a casa. "Per promocionar-ho fem un descompte del 3%", afirma Carles Espinosa, responsable de l'establiment. "Aquestes mesures han tingut molt bona acollida i cada vegada són més els que venen a comprar amb envasos de tot tipus, des de bosses de tela fins a pots de vidre".
Espinosa explica que aplicar aquestes iniciatives no ha estat difícil, però que el repte principal a dia d'avui és trobar productes determinats per vendre a granel. "Últimament tenim la tahina, la crema de cacauet, xarop d'àgave a granel i hem afegit el iogurt cremós de La Fageda també a granel, que ha agradat molt. Aquesta és la política que portem d'anar ampliant com més puguem els productes a granel per reduir al màxim possible l'ús de plàstics", conclou.
Biopompas
Biopompas / Foto: Inez Del Prado
La Sílvia va obrir la botiga de Biopompas a Sant Cugat el 2017 per "impulsar l'educació cap a un consum sostenible i assessorar la clientela al voltant de la reducció i la reutilització". Opten per la venda a granel de productes d'higiene personal i de neteja de la llar biodegradables i fabricats a Rubí per reduir les distàncies de transport des de la fàbrica fins al punt de venda. "També fomentem la xarxa local col·laborant amb productors locals amb una línia de productes que són complementaris, per exemple La Green Elixir que ens produeix els xampús sòlids, la Lavande Experience, amb una línia de cosmètica i flors decoratives, amb la Txus Montoya, una ceramista local que ens proporciona saboneres i porta fregalls i recentment hem incorporat llibres de la casa editorial Pol·len".
Entre els reptes principals, assenyalen fer front a "certa desconfiança inicial i la dificultat de desestructurar el model de consum establert", però, afirma la responsable, que "una vegada la clientela ha comprovat els beneficis de salut i econòmics a la llarga, s'ha generat un boca-orella que s'ha divulgat de manera natural dins Sant Cugat".
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.