Xarxes socials en l'esport i la comunicació


  • Comparteix:

elisabet.golobardes

Elisabet Golobardes


Publicat: el 2/oct/13
Opinió d'esports
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui, ja és una obvietat dir que les xarxes socials han revolucionat la manera, l'ús i el tempo d'una comunicació. Tothom té al cap la primavera àrab, o bé, com va guanyar les primeres eleccions en Barack Obama. També bull a l'esport. Tot i així, aquesta evidència, no treu que sigui bo aturar-nos un moment i prendre consciència de tot plegat. És bo o és dolent? Fixem-nos en el que pot ser perillós, el que pot ser positiu, o el que, senzillament, és.

Un tret perillós. Les xarxes socials han permès a les entitats esportives interactuar, compartir, comunicar, donar visibilitat dels seus valors i captar nous seguidors i noves seguidores. Tot i que les entitats, potser, encara en fan un ús 'massa clàssic'. Els que sí que s'han tirat a la piscina, han estat bona part del col·lectiu dels i de les esportistes de l'entorn més professional. En concret, sembla que el Twitter ha esdevingut el mitjà més emprat. Tanmateix, la pròpia rapidesa del mitjà, potenciant la immediatesa i l'espontaneïtat, pot tenir un perillós efecte bumerang. Una piulada, potser fora de context, per la limitació del text i la poca reflexió en el moment de prémer l''enviar', pot fer malbé una imatge que ha costat tant de guanyar. Així mateix, una petita notícia que podria haver passat desapercebuda sense les xarxes socials, pot convertir-se en #tendència inesperadament. Aquesta és la grandesa de la vulnerabilitat. O de la irreflexivitat.

Un tret positiu. Les xarxes socials han permès potenciar el sentiment o la visió de pertinença, tant a nivell d'equip, com a nivell dels 'followers'. Els que tenim fills i filles esportistes sabem que el Facebook és el mitjà 'oficial' entre els entrenadors i les entrenadores vers els jugadors i les jugadores. De fet, és un fòrum relativament privat per a l'equip. No sé què s'hi cou... però és el seu espai i, això, els fa sentir membres d'un col·lectiu. I els seguidors i les seguidores estem assedegats de les notícies que ens permeten assaborir. Tanmateix, un col·lectiu ben especial, les famílies, també tenim el nostre espai: el Whatsapp. Teòricament per notícies importants... però és el nostre grup del jajaja!

Un tret que és. Si no pots assistir a un partit, no et preocupis: des del grup de Whatsapp del jajaja, o des del Twitter de l'entitat, segur que sabràs, minut a minut, el resultat i l'estat d'ànim de l'equip. Fins i tot, pot ser que les informacions vinguin il·lustrades per imatges de l'equip, les instruccions del cos tècnic, del delegat del camp passant la mopa o de la gresca de la grada. No trobes que és com si hi fossis? Em fascina la capacitat de crear onades d'emocions col·lectives que tenen les xarxes socials!

Així, doncs, us proposo que pregunteu al senyor Google, ara que ha fet 15 anys, per 'Xarxes socials en l'esport i la comunicació' o cadascuna de les etiquetes per separat. Us ofereix prou resultats? Fins i tot trobareu propostes educatives al respecte. Senyal que el debat sobre l'ús de les xarxes segueix obert.


ELISABET GOLOBARDES
@egolobardes
@QbasketStCugat







  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.