Emergència a Sudan del Sud


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 21/mai/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Oxfam Intermón adverteix que si no s'incrementa l'ajuda podrien perdre's centenars de milers de vides a Sudan del Sud. Per culpa del conflicte en aquest territori, un terç de la població, gairebé 4 milions de persones, sofreixen inseguretat alimentària. Xifra que podria augmentar a 7 milions a la fi d'aquest any si no reben més ajuda.

Els enfrontaments han provocat el desplaçament de prop de 800.000 persones que han abandonat les seves llars i s'han quedat sense mitjans propis per alimentar-se. A més, gran part de la població no ha pogut sembrar quan tocava i al setembre no hi haurà res per recollir, en un país on el 80% de la població viu de l'agricultura i del bestiar i s'estima que l'escassetat d'aliments pot allargar-se fins a mitjan 2015.

Oxfam està atenent a més de 150.000 persones en 6 zones del país, distribuint menjar, aigua potable, sistemes de sanejament i formació en higiene per evitar que es propaguin malalties que es poden prevenir. Les manques alimentàries, les condicions de vida de la població i l'arribada de les pluges podrien ser desencadenants d'epidèmies que empitjoraran més la situació de la població.

Els mercats han estat destruïts en bona part del país, les rutes comercials estan destrossades. Una situació dramàtica que està empitjorant amb l'època de pluges que dificulta la distribució de menjar per part de les agències humanitàries.

Les organitzacions humanitàries afirmen que, abans que esclatés el conflicte al desembre, la seguretat alimentària del Sudan del Sud semblava prometedora, si bé encara era vulnerable. Però els combats van deslligar una crisi humanitària, desplaçant a un milió de persones i sumint a moltes més en la fam.

Oxfam Intermón també demana que cessi el conflicte i es reactivin les converses de pau. 'Totes les parts en conflicte han de resoldre les seves diferències per la via pacífica i constructiva, deixant que participi la societat civil. La protecció dels drets humans, independentment de l'origen ètnic o polític de les persones, ha d'estar en el centre de qualsevol resolució del conflicte'.

Tenim per davant diversos mesos en els quals l'ajuda humanitària ha de ser clau. Ara, la col·laboració de TOTS és indispensable per evitar una catàstrofe humanitària a gran escala.


La guerra és una massacre entre gents que no es coneixen, per a profit de gents que si es coneixen però que no es massacren.
Paul Ambroise Valéry (1871-1945. Escriptor francès)


TON MARIMON és coordinador del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Intermon Oxfam



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.