L'historia comença l'any 2005, quan Lluis Recoder era alcalde i la Mercè Conesa màxim responsable d'Urbanisme i Territori. L'Ajuntament expropia uns terrenys de 1.000 metres quadrats propietat d'Adif, d'un valor aproximat de quasi 176.000 euros, per la construcció de la Ronda Nord. En primera instància Adif porta aquesta operació als tribunals per considerar que els preu no era just i la justícia falla al seu favor indicant que el cost de l'expropiació havia de ser de 1,2 milions d'euros.
Arribat aquest moment ,el nostre Ajuntament, amb una llarga historia de processos judicials perduts, presenta un recurs en lloc de negociar amb Adif. El resultat final ha estat absolutament contrari a l'Ajuntament ja que ara el preu de l'expropiació serà, segons la segona sentencia del setembre passat, de 4,9 milions d'euros més 3,0 milions per interessos que es generaran fins a la fi del conveni. A tot això hem d'afegir les costes i les despeses judicials dels diferents advocats, entre ells, com va assegurar l'alcaldessa, la del reconegut bufet Garrigues durant els 10 anys que ha durant aquest litigi.
Doncs bé, ara i atès que la situació econòmica i la liquiditat del nostre Ajuntament és bastant preocupant, s'ha arribat a un acord amb Adif basat en dues operacions immobiliàries que s'allargaran fins el 2018. La meitat de l'import es compensarà amb la transmissió a Adif d'un solar situat a Can Matas propietat de Promusa i que estava destinat a habitatge públic. L'altra meitat es generarà per els ingressos que es produiran per la venda d'uns habitatges que construirà Promusa, en principi de lloguer protegit. Caldrà veure a qui es vendrà un edifici com aquest, segur que ens donarà pistes de com es gestionarà el parc d'habitatges de Promusa en el futur immediat.
El regidor d'Urbanisme, Pere Casajoana, ha admès que, amb aquest operació, Sant Cugat perd valor patrimonial i la possibilitat de dedicar aquest terrenys a cobrir altres necessitats de la nostra ciutat, entre elles realitzar habitatge públic.
De tota aquesta historia uaSC extreu dues conclusions, una per mala gestió i l'altra per la falta de transparència. La primera és l'actitud del senyor Recoder i el seu equip de govern quan, després de la primera sentencia, no va voler negociar i va preferir recórrer amb el resultat desastrós de multiplicar finalment per quatre la quantitat a pagar per els terrenys i, a més, fer front ara a 3,0 milions d'euros d'interessos.
La segona és la falta absoluta de transparència; segons la oposició aquest tema es va mantenir en silenci al tractar-ho solament en Juntes de Govern, no es van trametre les sentències i no va passar pel ple municipal fins el darrer del 28 d'abril on el conveni ja estava pactat i segellat.
El més preocupant de tot és que aquest exemple de mala gestió i falta de transparència del nostre Ajuntament no és un fet aïllat, cal recordar altres casos com:
- El no cobrament de 8 milions d'euros d'impostos durant molt anys per via executiva per part de Impulsis. Aquesta empresa municipal creada per el PP, quan governava amb coalició amb CIU, era la responsable de cobrar els impostos abans de traspassar la gestió a la Diputació de Barcelona. Es parla que actualment la morositat que té l'Ajuntament és, aproximadament, de 50 milions d'euros.
- Les alteracions comptables/pressupostàries per les amortitzacions de Sorea amb un valor de 15 milions d'euros.
- Las famoses factures de l'empresa TMA-Sanchez per valor de 3,4 milions d'euros guardades en un calaix de l'Ajuntament i que van aparèixer uns dies abans de les eleccions municipals del 2007.
- La sentencia judicial que va obligar a retornar als veïns més de 3,0 milions d'euros, més interessos, per unes contribucions especials il·legals en urbanitzacions de carrers a Mira-sol i La Floresta.
- La concessió, sense concurs, per 40 anys per la gestió dels 'Avions' i dels que, encara ara, l'Ajuntament no ha cobrat 1,2 milions d'euros.
- El cas Boehringer i les seves conseqüències penals i de la fiança que demana el jutge de Rubí a un ex-alcalde de Sant Cugat per un valor de 5,5 milions d'euros i dels que l'Ajuntament és responsable civil subsidiari.
Els santcugatencs i santcugatenques tenen tot el dret de saber com és gestionen el recursos i els diners municipals. Malauradament, en aquests casos, la famosa transparència del nostre Ajuntament ha passat de puntetes i la informació que ha arribat a la ciutadania ha estat mínima. Estem parlant de la pèrdua de molts milions d'euros per una pèssima gestió municipal.
Diners que si ara els tinguéssim els podríem dedicar, per exemple, per disposar d'un servei de transport escolar gratuït, per no rebaixar el nombre de monitores a les escoles bressol, per la construcció de l'hospital de referència Vicente Ferrer, per disposar d'una ambulància medicalitzada, per reduir les costoses contribucions especials que han de pagar els veïns dels districtes, per millorar la xarxa de transport públic, per completar el mapa d'instal·lacions esportives que necessita la nostra ciutat, etc.
uaSC considera inacceptable la falta d'una transparència real, les dificultats de l'oposició per obtenir informació i que fins ara no s'hagin depurat responsabilitats, polítiques i si s'escau penals. També creiem necessari fer una auditoria independent a fons per conèixer la situació econòmica real del nostre ajuntament.
JAUME MASSANÉS I PAPELL és portaveu d'Un Altre Sant Cugat (UASC)
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.