Meditació quan comença l'any


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 7/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Arriba el final d'un període que ens em inventat nosaltres mateixos al que atribuïm unes qualitats que no té, La divisió del temps s'origina a partir dels cicles de la naturalesa o sigui que és agrícola. Però el fet de que sigui un any de 365 dies, d'acord amb un compte que te a veure en el moviment dels astres i, sobretot, dels dos més importants per nosaltres, la terra i el sol, no suposa res més que això, En canvi tots plegats, cadascuna de les cultures del món, em fet particions, mesos, dies, hores, minuts, segons, etcètera per creu que al final tindrem la possibilitat de dominar el temps i de fer que sigui una guia dels nostres actes que, cada vegada més, són antinaturals.

Eudald Carbonell i Robert Sala escriuen un llibre, que recomano; 'Encara no som humans' i que subtitulen 'Propostes d'humanització pel tercer mil·lenni', on expliquen amb dades científicament ben expressades i molta lucidesa, que precisament la falta de racionalització, és a dir, de l'aproximació al ésser racional que pretenem ser, manté una situació de guerres, destrucció, especulació econòmica i egoisme ètnic, venjances tribals i fratricides, visions religioses no inclusives, que ens porten lluny de la comunicació real entre la ciència i la societat i per la defensa de la socialització de la tècnica i del progrés científic com a única via de superació del embús històric en que ens trobem.

Encara no som humans en la mida que tenim una mena de comportament on les emocions superen sempre el pensament racional i, per tant, les decisions es prenen visceralment i, després, ens donem les explicacions pertinents i els arguments que justifiquen el que hem fet i que, naturalment, ja no es poden rectificar. La vida doncs cercant la racionalitat sense deixar de banda els sentiments i les emocions, una tasca complexa i difícil, una aspiració que sembla, malauradament, molt lluny de tot el que està passant al voltant nostre.

Si ara els hi desitjo un bon any 2014 o jugo, per exemple, en la data de la publicació d'aquesta columna al cugat.cat, que és el 04.01.14 o sigui que es doblen tres números, el 0, 1 i 4, per establir a partir d'això futuribles personals o col·lectius, estarem jugant a aquesta quasi inevitable qüestió de projectar basat en elements totalment arbitraris i sense raons convincents. Però també som humans, amb permís dels amics Eudald i Robert, precisament per això, o sigui que els desitjo un millor any 2014, amb o sense consulta, per que... D'acord, d'acord...! Bona any 2014 a tothom i que sigui en pau, salut, saviesa, bellesa i felicitat!

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.