Amants de la cultura


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 11/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els pressupostos del govern d'Espanya per l'any 2014 han estat lliurats al Presidente de les Corts Españolas pel ministre de Hisenda Sr Montoro fa pocs dies. Seguint la tònica i les instruccions emanades des de la Unió Europea, el Banc Central Europeu i, òbviament, de la Sra. Merkel ara recent consagrada com la lideressa del continent, Mariano Rajoy i el seu equip, que tenen una majoria total al Congrés i, per tant, poden decidir unilateralment el que vulguin sense trobar cap mena d'obstacle legal, posaran en marxa aquestes mesures basades en l'escanyament de les classes més dèbils, una quasi desmembrada classe mitjana, la classe obrera en retirada i els pensionistes albirant la pèrdua progressiva del seu poder adquisitiu que, si no hi ha un miracle prèviament, suposarà sens cap mena de dubte una baixada de la seva capacitat de compra del 20% en els propers tres anys.

Avui, però, vull centrar-me en la repartició que els il·luminats membres del Govern han fet de determinades subvencions a ens característics i representatius de la cultura hispana on cal incloure, de moment, els centres catalans que, segons sempre es diu de manera solemne, formen part d'aquesta ànima comuna que són les Españas.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (des d'ara MNAC) és el més important en el món d'art romànic. Una categoria reconeguda mundial i institucionalment. L'any 2011 va rebre del Ministerio de Cultura 4.080.000 €, el proper any seran 1.933.140, és a dir una baixada del 52,7%. El Museo del Prado (gran pinacoteca que jo visito sovint), tindrà una subvenció de 11.351.640 €., o sigui unes 6 vegades més. Però és que el Princesa Sofia (també gran centre) rep 22.942.150 € i el MACBA, que podriem situar en la màxima òrbita o, al menys així hauria de ser en rebrà 992.490, o sigui incomparable. És a dir, rep més diners el Thyssen, una Fundació privada, exactament 2.238.220 € que l'esmentat MACBA i no diguem la Fundacio Tàpies i la Miró que reben, respectivament, 48.740 i 78.010 €.

Les comparacions, diuen, són odioses, però la veritat és que clarifiquen bastant les coses. El Liceu té 6.870.640 € o el Real 8.775.170 € quan tothom sap que, fins fa pocs anys, la trajectòria dels dos teatres d'òpera eren incomparables en el món internacional. Però hi ha casos encara més sagnants com és que el Festival de Almagro tingui una subvenció de 508.750 €, el Festival de Mérida 187.500 i el Festival de Tàrrega 75.000 €.!!

Una darrera fita a considerar és que el fons de protecció a la Cinematografia ha baixat en 4 anys de 76.785.000 € del 2011 fins a 33.703.070 d'aquest any. A França una subvenció similar és aproximadament 10 vegades més gran i ara, fa poc, han tornat a baixar l'IVA de les arts escèniques que estava, segons espectacles del 8 al 4%, i ara fins a un 2% i sembla, no crec que canvií el tarannà, que aquí seguirem amb el 21%. No sé que volen que els hi digui. M'agradaria sec noruec on la cultura te un IVA de 0%.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.