Espanya i el reconeixement de culpa vers la nació catalana

Lluis Mont


Publicat: el 27/mai/13
Opinió| Columnes

Sense reconeixement de culpa no hi ha possibilitat d'esmena. L'anomenada Transició Democràtica a Espanya es va fer sense cap reconeixement de culpa, amagant deliberadament els pecats històrics comesos en contra de la nació catalana.

L'Estat espanyol ha cercat activament l'aniquilació de la nació catalana al llarg dels darrers segles, amb polítiques actives que han oscil·lat des de l'extermini físic dels catalans i l'anul·lació de les seves institucions, fins a la persecució més subtil de la llengua i la cultura catalana que es produeix actualment, si és que la llei Wert és pot considerar persecució subtil.

En tot cas, Espanya deu a Catalunya un reconeixement de culpa per la seva intenció genocida dels darrers segles, i un rescabalament pels danys causats. Lluny d'això, el govern espanyol segueix insistint en les seves polítiques genocides, sense adonar-se que no som a la Europa dels anys 30. El procés cap a la independència de Catalunya és precisament imparable, per la nul·la voluntat de reconeixement de culpa i rescabalament d'Espanya vers Catalunya.

Aquesta és la mare del ous. No es tracta de dues posicions polítiques equiparables èticament, com molts volen fer creure. Es tracta d'un Estat que ha practicat un genocidi sistemàtic contra una nació minoritària dins de l'Estat, i que segueix negant-se un reconeixement de culpa, imprescindible per ell mateix. Per resumir, mentre el Valle de los Caídos segueixi obert com a lloc de culte per venerar la memòria de Primo de Rivera i Franco, Espanya seguirà sense superar el seu passat feixista i antidemocràtic.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau