10 idees perquè et converteixis en tot un consumidor responsable


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 3/abr/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Has pensat alguna vegada en com influeix el teu consum en el medi ambient, el comerç local o els drets de les persones que els consumeixen? Tot seguit et proposo deu idees per que puguis convertir-te en un consumidor responsable.



>> Compra el que necessites. No consumeixis amb els ulls! Adquireix únicament allò que et resulti útil i que vagis a utilitzar.

>> Informa't sobre l'origen dels productes, tant si és roba, objectes o menjar. Pensa que si compres en tendes de barri i productes que s'han conreat o produït en llocs propers, el seu desplaçament haurà estat menor i, per tant, la contaminació s'haurà reduït.

>> No et deixis portar per modes ni per la publicitat. Sigues crític amb els missatges que llancen els anuncis.

>> Preocupa't pel medi ambient. Sigues conscient i pensa que anar de compres no és oci o entreteniment i que aquesta activitat porta aparellada la producció d'una gran quantitat d'escombraries, com a plàstics o cartró.

>> Comparteix el que puguis compartir. Tens diverses opcions per intercanviar i/o compartir productes.

>> No malgastis aliments. Això el pots evitar, per exemple, fixant-te en la data de caducitat, comprant els aliments que necessitis i limitant el seu nombre.

>> Recicla! Compra productes que vinguin en envasos reciclables. Consumeix electricitat o aigua quan ho necessitis i apaga la llum quan no et sigui necessària.

>> No et quedis callat davant el que no t'agrada! Com a consumidor, no només tens el dret a comprar, sinó també a denunciar allò que no t'agrada. Si coneixes marques que usen productes químics nocius a la roba o que tenen les seves fàbriques en països on els treballadors estan explotats i en condicions injustes, comunica-ho.

>> Llegeix, veu pel·lícules i ves al teatre, però no et deixis portar per modes o tendències que no condueixen a res. Si et prens la cultura de debò, descobriràs que realment t'aporten un missatge o una bona història.

>> No et conformis amb qualsevol informació. A l'hora d'informar-te, tria mitjans fiables i coneixedors de la situació que t'interessa. I no t'oblidis de compartir la informació que creguis que hagi de conèixer-se!

Com més d'aquests consells utilitzis, més consumidor responsable seràs.

De la mateixa manera que no tenim dret a consumir riquesa sense produir-la, tampoc no el tenim de consumir felicitat sense produir-la.
George Bernard Shaw (1856-1950. Escriptor irlandès, Premi Nobel l'any 1925 i Oscar al Millor guió adaptat el 1938)


TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermon-Oxfam de Sant Cugat



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.