Comentaris a un manifest amb bones intencions


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 23/mar/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Sant Cugat, reunida en sessió ordinària el dia 11 de març passat, va acordar amb el vot favorable dels grups municipals de CiU, PSC, ICV-EUiA i CUP, i amb el vot en contra del PP, donar suport al 'Manifest en defensa de la cultura i les arts'. Si tenen interès en llegir tot el text, la seva lectura pot suposar uns cinc minuts, entrin a la web de l'Ajuntament i entendran perquè parlo de bones intencions en el títol d'aquesta columna, un qualificatiu que no pretén menysprear aquestes intencions si no aportar alguns arguments que penso no hauríem de deixar de banda quan parlem de cultura així genèricament.

ESCOLTA-HO

Primer comentar, com ja he dit altres vegades en declaracions i propostes portades per diferents grups al ple municipal, que hi ha coses que interessen a tothom, que són a més a més, importants per a tothom, però que malauradament l'àmbit municipal no és el lloc per fer-ne debat perquè, també malauradament, qualsevol resultat de les votacions servirà només per mostrar l'opinió d'una part o la totalitat dels representants municipals però no tindrà cap mena de continuïtat ni validesa per aspirar a aconseguir allò que es propugna o es nega. És, senzillament, un brindis al sol.

Després afegir que no em sorprèn el vot negatiu del PP perquè, en qualsevol cas, l'actitud habitual de la dreta espanyola ha estat desdenyar i malmirar tot el que faci olor de cultura. Ara caldria dir tot seguit que parlo d'aquella cultura, és a dir, d'aquell coneixement que suposa en primer lloc voler entendre la realitat per posar-la en qüestió per avançar (en el sentit metafòric del terme) cap una altra realitat que la que es té. La dreta vol conservar-ho tot fossilitzat, d'altres sabem que sempre construïm sobre el passat però que mai ens podem quedar en ell, morts espiritualment. Canviar, avançar, per ser millors, més justos, més lliures.

També cal explicar que la paraula cultura, tan àmplia, tan diversa, no garanteix sempre aquesta evolució de la que parlava en l'anterior paràgraf. Tots sabem que es compatible escoltar, extasiat, les suites de violoncel de Bach i, al matí següent, anar al camp de concentració a torturar, vexar o matar persones. Determinada cultura pot ser compartida per la barbàrie, amb la falta de llibertat, amb grans coneixements científics i una potent economia. Cal, doncs alguna cosa més per què la cultura sigui allò que, espero, la majoria dels signants desitgen i és, nogensmenys, que posar per davant de qualsevol cosa la dignitat de l'ésser humà i la seva insubornable llibertat.

'L'avantatge de viure al revés' -li va dir la Reina Blanca a l'Alícia en el cinquè capítol de 'A través del mirall'- 'és que la memòria funciona en dues direccions'. Doncs això, un manifest per la cultura i una mirada cap a les dues direccions.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.