Lovaina, una inspiració per a Sant Cugat


  • Comparteix:

albert.royo

Albert Royo


Publicat: el 4/feb/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara fa uns quants anys, vaig marxar a Brussel·les per fer-hi les pràctiques de la carrera i buscar-m'hi la vida. La veritat és que va ser tota una aventura que em va permetre créixer tan a nivell professional com personal. El cas, però, és que, tot i trobar feina a la capital, vaig decidir instal·lar-me a Lovaina, una bonica ciutat flamenca, situada a 30 minuts en tren de Brussel·les.

ESCOLTA-HO

Ara, amb el temps, m'he adonat de fins a quin punt Lovaina i Sant Cugat, la ciutat on he decidit establir-me tot i ser originari de Barcelona, tenen coses en comú. Es tracta de dues ciutats amb una llarga història. Sant Cugat neix al voltant de l'antic monestir medieval; Lovaina creix sobretot gràcies a la seva Universitat Catòlica, la més antiga dels Països Baixos. Les dues ciutats estan situades sobre un important encreuament de camins; tenen una extensió d'una cinquantena de quilòmetres quadrats i una població similar (Lovaina just ens supera en uns 15.000 habitants). Els dos municipis gaudeixen d'importants equipaments culturals i tenen una destacable tradició artística i humanista. Són la seu de grans empreses nacionals i internacionals i es beneficien de la presència d'importants universitats i centres de recerca, que donen lloc a desenes d'empreses innovadores.

Les dues ciutats estan situades molt a prop de la capital del país i tenen una part molt important de la població que diàriament s'hi desplaça per treballar. Però les diferencia un element clau. Gràcies a la universitat, Lovaina és una ciutat plena de vida durant els dies laborables, amb cafès, bars, restaurants, cinemes i sales de concerts plens d'estudiants, acadèmics o recercadors. Els joves que estudien a la universitat s'hi queden de dilluns a divendres encara que siguin originaris de Brussel·les o de zones properes, gràcies a la gran quantitat de lloguers assequibles. Els caps de setmana, en canvi, marxen a casa seva i la població local els pren el relleu.

Sant Cugat pot trobar una bona inspiració en l'experiència de Lovaina per lluitar contra la seva imatge de ciutat dormitori. Compta amb diverses universitats i centres formatius i de recerca. Milers d'estudiants es desplacen diàriament de Barcelona i rodalies cap a Esade, l'Escola d'Arquitectura o cap a la Universitat Autònoma, a tocar del municipi. Si descobrissin una bona oferta lúdica i d'allotjament, és probable que molts d'ells decidissin establir-s'hi, ajudant a superar l'estigma de ciutat dormitori i creant una demanda d'oci de la qual els joves santcugatencs també es beneficiarien.

He detectat que alguns alumnes estrangers que estudien a Esade ja han decidit establir-se a la ciutat. Potser l'Administració pot ajudar a convèncer la resta amb una política activa de suport al lloguer per a joves i a les activitats culturals i d'oci de dilluns a divendres. Hi sortiríem tots guanyant.

ALBERT ROYO és politòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.