El nou mapa dels Consells de Barri


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez

Portaveu de Sant Cugat En Comú Podem


Publicat: el 25/abril
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A l'abril l'equip de govern ha portat al Ple la proposta de modificació del Reglament Intern dels Consells de Barri que estableix cinc Consells de barris per Sant Cugat: Centre, Volpelleres, Mira-sol, la Floresta i les Planes. En primer lloc, vull dir que és positiu crear el Consell del Barri de Volpelleres, i entenc la justificació tant poblacional com territorial però sobretot social. Hi ha una identitat, hi ha una cohesió i unes especificitats que el fan necessari. D'altra banda, la nova divisió territorial, malgrat els avenços treballats amb els altres consells, dilueix el barri de Sant Francesc-Monestir en un 'macro' Consell de Barri del Centre i no assegura una participació real ciutadana.

I és que soc crític amb la unificació d'un sol Consell de Barris al Centre. Crec que precisament la vocació de descentralització de la participació es dona a la inversa, donant més centralitat al Centre i agrupant un teixit social massa divers, el que ens fa dubtar de la seva funcionalitat.

Des de l'equip de govern se'ns ha fet saber que la raó per fer aquesta modificació són uns criteris tècnics que diuen que hem de deixar de tenir una distribució poblacional i passar a tenir una raó territorial. Creiem que l'equip de govern, i en aquest cas ERC, que és qui porta la regidoria en qüestió, no pot escudar-se només en raons tècniques pel que fa a una decisió que també ha de ser política, i és que la personalitat de cada barri és, en bona part, una decisió política.

No tinc una bola on mirar el futur i, per tant, no sé si aquesta decisió arribarà a bon port. Però tinc sospites que, com a mínim, serà un viatge difícil. Doncs el Reglament inclou excepcions per al "macro" Consell del Centre que ja n'anticipa una difícil gestió.

En Comú Podem estem convençuts que els Consells de Barri haurien de ser espais de co-disseny de les polítiques públiques, asimètrics en el seu funcionament però amb pressupost i representants clars. Si l'equip de govern no es creu realment aquesta funció, per molts canvis als reglaments que s'hi facin, aquests no asseguren una participació real de la ciutadania.

RAMON GUTIÉRREZ és el portaveu del grup municipal de Sant Cugat En Comú Podem



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.