El nou pla de cultura


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 26/gen/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A l'octubre, van començar a funcionar les taules de participació ciutadana de la sectorial de Cultura. Es tractava de actualitzar el Pla de Cultura de la ciutat de 2005, un pla que el temps ha demostrat que no era operatiu per dissenyar una política cultural a curt i mitjà termini tant per la seva extensió, excessiva, com per la seva indefinició i vaguetat en els continguts. Treballant, doncs, des de l'antic Consell de Cultura, que va començar a funcionar el 2006, amb un canvi molt important dels anteriors tant en la composició com en el funcionament, es tractava d'obrir taules dels diferents àmbits on poguessin intervenir des de les entitats o persones individuals interessades i significatives, per aportar idees, projectes, suggeriments, que passarien a constituir un nou pla que l'ajuntament, amb coneixement de causa, pogués estructurar.

ESCOLTA-HO

Els àmbits constituïts, que ja des del principi es va anunciar podien ampliar-se en la mesura que la ciutadania volgués, van ser: Arts Escèniques, Patrimoni, Cultura Popular, Festa Major, Arts Plàstiques i Visuals i Lletres. Fins avui totes les taules han tingut reunions exceptuant la de Lletres. En el cas de les Arts Escèniques, a petició dels mateixos participants, s'ha creat una específica per Música i, en conseqüència, tenim ara dues taules, Teatre i Dansa, per una banda, i Música, per l'altra.

Les taules operatives han fet dues i tres reunions que han significat concrecions d'eixos d'acció que van definint-se progressivament i que evolucionen per ser integrats en la proposta del nou Pla de Cultura que s'elaborarà a partir de totes aquestes manifestacions per ser presentat abans del mes de juny a Cultura perquè ho pugui presentar, quan correspongui, al Ple Municipal. Abans, però, hi ha calendaris de reunions que aniran perfilant totes aquestes necessitats i característiques a considerar per la redacció final.

Les taules són diverses, com ha de ser, i els estils s'articulen, com també és natural, bastant en funció de l'àmbit concret, però hi ha algunes característiques que es repeteixen i que, penso, són significatives: la majoria dels que hi assisteixen ho fan sense gaire confiança en el resultat final, però hi són, en una mostra de capacitat per la il·lusió i, probablement, amb el convenciment que cal aportar per obtenir. La majoria també són gent que saben que cal deixar el seu interès personal de banda, sense renunciar-hi, per fer quelcom en comú, i també significativament, cada vegada són més.

Ara cal seguir treballant i, en el meu cas, com a sots-president del Consell de Cultura ho faré fins la redacció final, que serà a càrrec de Jordi Casas. Una cosa cal afegir per acabar. Quan aquesta feina s'acabi, quan sigui un document que tothom podrà llegir, quan podran posar-se en pràctica els eixos i les accions decidides, sorgiran els que sempre ho critiquen tot, que sempre hi troben defectes a tot, i que, òbviament, han estat els que no hauran participat senzillament perquè no han volgut. Res de nou.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.