I si parem un moment?

Guim Pros


Publicat: el 11/gen/13
Opinió| Columnes

Allà on abans hi havia converses pausades i tranquil·les en les quals veies la cara i els ulls de l'altra ara hi ha piulades de 140 caràcters fetes des de la fredor d'una màquina.

Allà on fins fa res podies mirar i remirar llibres i empapar-te de cultura ben aviat hi haurà 'big macs', coca-cola, patates fregides congelades i aletes de pollastre sense gust a res que, això sí, pots consumir en cinc minuts.

Allà on el territori hauria d'estar lligat a través de xarxes ferroviàries de rodalies ara hi veiem trens de gran velocitat que passen per infraestructures faraòniques i que responen a un model de desenvolupament que només beneficia a uns quants.

Allà on abans hi havia contractes indefinits i els treballadors i les treballadores tenien uns drets força ben garantits ara hi ha temporalitat, flexibilitat laboral i pèrdua de drets en nom de la productivitat i la lliure competència.

Allà on abans hi havia jocs de taula que et feien teixir complicitats ara hi ha 'nintendos', 'wiis', aïllament i individualització.

Allà on abans hi havia el lent 'xup-xup' del menjar carinyós de les àvies ara hi ha els precuinats i el menjar ràpid propi de les presses, la manca de temps o les poques ganes de pensar.

Allà on abans trobaves el producte el producte de proximitat, la botiga de barri i el 'bon dia' així que entraves ara hi ha franquícies i grans superficies que, quan et veuen entrar, només pensen què et poden encolomar.

Allà on abans veies televisió que volia repòs, atenció, fer pensar o entretenir de manera intel·ligent ara hi trobes grapats de canals i programes que, més que 'escombraria', haurien d'anar directament a les escombraries.

Ara que estaria bé que ens guiés la doctrina econòmica de l'Arcadi Oliveras, ens marca el camí el neoliberalisme del senyor de les americanes de colors.

I així anem fent, any rera any, esperant que tot se'n vagi a fer punyetes si abans no intentem de fer un “resset” per intentar que les coses vagin tornant al seu lloc.

Molt bon any a tothom i ànims, que la feina és dura i llarga però agraïda !

GUIM PROS és portaveu de la CUP