El naixement dels Estats Units

Lluis Mont


Publicat: el 26/des/12
Opinió| Columnes

Remenant per la meva llibreria habitual he trobat la tercera edició que s'ha fet aquest any del llibre d'Isaac Asimov 'The Birth of the United States 1763-1816' amb una traducció al castellà revisada de Néstor Mínguez (Alianza bolsillo). Llegint els primers capítols, que intenten explicar com neix i es consolida la idea de la independència en vers Gran Bretanya. No es pot menys que veure-hi una llarga llista de paral·lelismes en la situació política espanyola actual.

D'una banda un imperi orgullós i arrogant, un rei prepotent, un estat britànic arruïnat per les despeses de la guerra contra França. A l'altra banda, una humiliació mantinguda contra les colònies americanes, a les que se'ls imposen impostos unilateralment que son administrats pel govern britànic sense opció a les assemblees americanes a prendre cap decisió. El rei Jordi III i els Parlament Britànic només tenen una resposta davant els conflictes d'interessos amb els americans: la imposició de les lleis britàniques i l'enviament de militars a les colònies americanes, que s'allotgen en domicilis particulars per pressionar encara més la població americana. El resultat el sabem tots, la guerra de la independència i la pèrdua de les colònies americanes.

Com diu Asimov, 'considerant-ho ara, veiem que els britànics podien haver manegat la situació molt millor. Si haguessin permès als americans que s'autogovernessin en certa mesura' (...) 'a les circumstàncies que varen contribuir a la incapacitat britànica per entendre la situació, s'hi va afegir la pujada al tron d'un rei que no va estar a l'alçada dels temps'. A Catalunya sorprèn la incapacitat espanyola per fer la lectura correcta de la situació de conflicte entre Catalunya i Espanya, que porta a la independència de Catalunya de manera irreversible. Els espanyols tenen un bloqueig mental, potser causat per la infiltració de 'aznarisme i del pensament neo-falangista en tots els àmbits de la política, premsa i la comunicació espanyols. Aquest bloqueig mental els impedeix analitzar amb claredat el que passa, i els col·loca en la prepotència cega, igual que els va passar als anglesos, que no van ser capaços d'entendre què passava, i varen tractar als súbdits americans, com un subjecte passiu d'unes colònies, en lloc de considerar-los ciutadans de ple dret. Així s'escriuran els llibres d'història d'ací uns anys quan s'expliqui el camí a la independència: considerant-ho ara, veiem que els espanyols podrien haver manegat la situació molt millor...

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau