Les malalties de la democràcia actual


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 24/des/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Criteris de votació.- Una gran majoria dels electors prenen la decisió del seu vot segons el contingut dels programes electorals. S'obliden d'analitzar i valorar la feina feta i el compliment d'allò que van prometre amb anterioritat. Malauradament no disposem de cap eina o sistema normalitzat que permeti el seguiment de la feina dels partits, dels polítics i de la seva avaluació al final del seu mandat, de si han complert o no, les promeses que estaven incloses dins dels anteriors programes electorals.

ESCOLTA-HO

Alguns polítics, un cop obtinguda la legitimació a les urnes, no recorden la seva funció social de servei públic i acaben treballant per la seva promoció o ajupint-se a les pressions d'uns poders fàctics i econòmics.

La política com mitjà per guanyar-se la vida.- Hem d'establir els mecanismes per evitar que algunes persones solament entrin a la política com un mitjà per guanyar-se la vida. El concepte correcte ha de ser el de dedicar una etapa de la seva vida al servei de la gent. No fer-ho així suposa el risc d'avantposar el seus interessos per davant de la ciutadania, inclús oblidant-se molts cops dels principis i orientació del partit. S'han d'evitar els mandats llargs o la pràctica habitual d'anar saltant entre institucions (ajuntaments, consells comarcals, diputacions i governs).

Llistes tancades i imposades.- Actualment els electors només poden votar llistes tancades basades ens els jocs de poder dins dels partits polítics per posar-se en un bon lloc a la llista. Si els electors poguessin votar quins membres de cada candidatura són els seu preferits aconseguiríem que els candidats més coneguts, apreciats i valorats per el seu treball més proper passessin per davant del candidats imposats, més passius o més burocràtics.

És important que la nova llei electoral catalana es reorienti cap a les llistes obertes i amb fórmules semblants al sistema electoral alemany per fer compatible un sistema que fes l'elector més proper amb l'escollit i, a la vegada, que resultés proporcional.

En un debat organitzat per un diari de Catalunya, sobre la llei electoral, un 68% dels participants estaven d'acord amb aquesta fórmula electoral, consistent en votar, al mateix temps, un candidat directe i una llista de partit. Pel 86% era necessari un repartiment més proporcional dels escons, que fes efectiva la relació una persona, un vot. El 72% demanava que hi hagués llistes desbloquejades per poder marcar candidats preferents o de diferents partits.

Vedats tancats.- Les lleis electorals són eines creades per els partits actuals per la seva pròpia supervivència i per dificultar l'accés d'altres opcions polítiques. Durant els processos electorals els partits nous o petits tenen restringit els temps d'aparició en els mitjans de comunicació. També són habituals els programes del tipus 'cara a cara' o les tertúlies on solament poden participar els partits grans.

A tot això hem d'afegir el cost econòmic que representa els diners que les institucions donen mensualment a cada partit segons els regidors o diputats que tenen. En definitiva que amb els diners de tots els contribuents els estem finançant la propera campanya electoral. A més d'injust, ja que els partits haurien de finançar-se solament amb les quotes dels seus militants, és un greuge comparatiu amb la resta de partits que no tenen representació. A més hauria de ser públic l'origen de la resta d'ingressos que els partits obtenen durant les campanyes electorals.

Treball estèril.- No existeix cap sistema que obligui a que es facin efectives les mocions, acords o resolucions aprovades. Moltes es queden en bones intencions però difícilment es posen a la pràctica. És un tema molt greu que en l'empresa privada es consideraria delicte per incompliment de contracte.

Com a exemple dir que UASC va presentar una moció al ple de Sant Cugat i no va prosperar per els vots negatius de CiU i PP, ja els va bé així, perquè canviar-ho.

Valors menyspreats.- Molts polítics i els seus partits corresponents s'omplen la boca de conceptes bàsics per a la bona salut d'un sistema democràtic però després són els primers a posar totes les traves perquè la seva aplicació resulti mínima. Em refereixo a la transparència econòmica, informació a la ciutadania, consells de barri o les consultes populars sobre lleis i qüestions de gran importància a nivell nacional o local.

Per acabar vull dir-vos que és evident que Catalunya necessita una nova llei electoral per dignificar la política. Ara bé, el meu dubte és qui l'ha de redactar, deixo la pregunta a l'aire.


JAUME MASSANÉS és membre de la uaSC



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



COMENTARIS

Me gusta mucho este diagnóstico. Estoy totalmente de acuerdo pero yo añadiria aún el que la justicia actuara duramente contra la mala gestión del dinero público.

Juan Carlos Sala Garrido. Enviat el 24/des/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.