Torna 'Pedra i sang'


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 15/des/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El proper divendres dia 21 es faran les dues primeres representacions d'enguany de 'Pedra i Sang'. La primera dedicada a la premsa i a convidats representants de diferents estaments de la societat santcugatenca i la segona pels cerdanyolencs que cada any s'acosten al Monestir per assistir a una representació que és el final de l'anomenat Camí de Justícia, el recorregut que diuen els historiadors que va fer Berenguer de Saltells després del seu crim sacríleg, l'assassinat de l'abat Arnau Biure durant la missa del gall a la nit de Nadal de 1350.

ESCOLTA-HO

'És improbable', escric en el programa de mà editat amb motiu de les representacions d'aquest any, 'que quan l'Ajuntament va encarregar a la Cia. Tetrateatre una recreació poètica' (...) 'per representar durant les festes de Nadal de l'any 2000 quan es complia el 650 aniversari dels fets històrics empeltats amb elements llegendaris, que han sobreviscut fins ara, pocs poguessin pensar en la continuïtat de l'espectacle després de 12 anys. Aquesta realitat confirma que es tracta d'una obra que genera una èpica pròpia, d'un text que transcendeix dels elements històrics i locals per esdevenir una peça clàssica que dona arrels al poble (avui ciutat) de Sant Cugat del Vallès, però que és, alhora, una història que tothom pot entendre i fer-se seva'.

'Tenim l'èpica i tenim una estètica que, des del primer moment utilitza els bons exemples de Shakespeare i de Brecht, sense deixar de banda els principis bàsics de la tragèdia grega emplaçant als protagonistes principals, l'abat conservador entre la fe i el diner, Arnau Biure, l'assassí i rebel (indignat potser) Berenguer de Saltells i el mitjancer Pere Çarovira, a cavall entre l'amistat i el servei a la seva professió que es deu a la justícia, en aquest cas, amenaçada davant dels dos grups corals imprescindibles, els monjos i el poble, i tancant el cercle la màxima representació del poder, el rei Pere III que, com acostuma a passar, acaba aprofitant les circumstàncies'.

'Aquest és un espectacle que ja ha assolit la categoria de tradició i que, com he dit moltes vegades, reuneix en si aquesta característica i la de modernitat perquè incorpora cada any textos actualitzats que fan referència a Sant Cugat', aquest any amb l'afegit d'un rap, 'El rap de Cugat Town', per la generositat de l'autor, Josep Maria Jaumà, i de la directora, Dolors Vilarasau, em demanar-me una col·laboració i que jo he escrit amb molta il·lusió agraint l'honor de participar en aquesta obra que ho té tot: tragèdia, comèdia, tragicomèdia i, a més a més, musical perquè no hi falti de res.

No us ho perdeu. Torneu o aneu-hi per primera vegada. Llarga vida a 'Pedra i Sang' i que tots en puguin ser testimonis.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.