La necessitat de reformar l'ONU


  • Comparteix:

albert.royo

Albert Royo


Publicat: el 12/nov/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'organització de les Nacions Unides va néixer el 1945 molt condicionada pels resultats de la II Guerra Mundial, fins al punt que el seu principal òrgan decisor, el Consell de Seguretat, està controlat per les 5 potències vencedores del conflicte: els Estats Units, Rússia, França, la Gran Bretanya i la Xina. La seva creació va suposar una fita inapel·lable en la història de la civilització. Des dels 51 països originals s'ha anat ampliant fins als actuals 193, convertint-se en el principal fòrum de governança global, on s'aborden els reptes més importants que afronta la humanitat.

ESCOLTA-HO

Després de 67 anys, però, la seva estructura dóna senyals clars d'esgotament. El Consell de Seguretat, amb els cinc membres permanents, no representa l'actual equilibri de forces en l'escenari internacional. Europa hi està sobre-representada i els països emergents només hi tenen un representant, la gens democràtica Xina. Més enllà de la seva composició, però, és injustificable que aquest sanedrí segueixi sent l'òrgan més poderós de l'organització, fins al punt que pot ignorar olímpicament els acords presos per una majoria aclaparadora de l'Assemblea General, on hi ha representats tots els països membres, com la recent proposta per acceptar l'ingrés de l'Autoritat Nacional Palestina.

L'actual ONU és incapaç de donar resposta als principals reptes que la comunitat internacional afronta avui dia: els objectius de desenvolupament del Mil·lenni no seran assolits el 2015 (com estava previst), les negociacions climàtiques es produeixen fora del marc de l'ONU i s'embarranquen a causa de la necessària unanimitat i els recents esdeveniments al sud de la Mediterrània han demostrat de nou que la justícia internacional i la responsabilitat de protegir són encara conceptes que s'apliquen poc i massa arbitràriament.

Cal que siguem conscients del perill que l'ONU corre d'acabar en fracàs com va passar amb la Societat de Nacions als anys 30. Hem de pressionar els nostres representants perquè avancin cap a la modernització de la principal organització de governança internacional.

ALBERT ROYO és politòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.