Participar o no participar: aquesta és la qüestió


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 3/nov/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dimarts dia 30 d'octubre es va constituir el nou Consell de Ciutat. És un altre esglaó, probablement el darrer, d'una acció que va començar a partir del nou mandat municipal amb el govern majoritari de CiU i que es va consolidar amb la seva aprovació a finals de l'any 2011. L'esmentat equip de govern te un regidor, Francesc Carol, que cobreix Presidència i Participació, i que suposa un explícit interès per a desenvolupar aquest dret fonamental de les persones reconegut en l'Estatut en el seu article 29.

ESCOLTA-HO

L'acte, presidit per l'alcaldessa, convocava a 30 persones que, segons el reglament, eren un representant de cada Consell Sectorial (entre els que m'hi trobo des de Cultura), un regidor en representació de cadascun dels grups municipals o sigui 5, fins a 5 persones en representació de les organitzacions socials, sindicals, professionals i empresarials, fins a 5 persones en representació de les associacions inscrites al Registre Municipal, fins a 5 persones d'especial rellevància ciutadana proposades per l'alcaldessa i nomenades pel Consell de Ciutat i, finalment, 4 ciutadans escollits de forma aleatòria entre els majors de 16 anys empadronats en el municipi.

El procediment esmentat tenia, al meu parer, una incorrecta formulació en l'ordre del dia, en el sentit que alguns membres, començant pel sots-president, havien d'escollir-lo o donar el seu vist i plau els propis membres del consell que, en alguns casos, no es coneixien i en canvi després tots ells parlaven, és a dir, es presentaven i explicaven el motiu de la seva presència allí. És obvi que l'ordre tenia que havia estat al revés. Primer la presentació de tots, després l'acceptació del sots-president escollit per l'alcaldessa i l'acceptació de les 5 persones d'especial rellevància, també escollides pel govern municipal digitalment, si es considerava correcte per tots.

Tot això són, aparentment, anècdotes però hi sura una actitud que creu, de bona fe probablement, que tothom entén i accepta alguna cosa per consens perquè creu en aquesta bona fe i voluntat real de fomentar la participació. Al marge crec que tant els sotspresident com els altres escollits són persones amb prou categoria i amb una activitat històrica a la ciutat com per ser-hi.

Jo, que em vaig manifestar escèptic optimista, escèptic perquè sempre dubto de tot el que em diuen, mostren o llegeixo i només arribo a acceptar-ho quan ho he verificat i contrastat i optimista, perquè si no no hagués acceptat estar en el Consell. Per arrodonir-ho vaig dir entre altres coses que ens tocava, a tots plegats, exercitar l'estratègia del 'com si', que vol dir posar-se a treballar com si fos possible arribar a aconseguir allò que hom es proposa, com si tothom estigués per la feina al marge de partits, grups o ideologies diverses, com si creguéssim que l'ajuntament ens demana participar de veritat i que aquesta participació acabaria sent una orientació real per guiar la seva acció que, al final, només ha de tenir com objectiu servir a tots els ciutadans de Santa Cugat, sense colors.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.