Sant Cugat: carrers intel·ligents


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 24/ago/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dimecres passat, dia 23 de novembre, passarà a la història de la ciutat i també del país perquè es va inaugurar el primer carrer intel·ligent integral de Catalunya aquí, a casa nostra. Probablement a l'arquitecte Cèsar Martinell, que és el nom que porta aquest carrer, li agradaria saber-ho. Era un home de la seva època que també va viure una Catalunya on es posaven fites constantment per fer créixer cap a la modernitat i el progrés la nació. Aquí, a la ciutat, n'hi ha una mostra amb l'inacabat celler cooperatiu, una mostra de modernisme que viu, alhora, els aires de noucentisme que, com a home d'ordre, el mestre volia. Seny i ordre i, per què no?, a estones algun signe de rauxa.

Aquesta inauguració, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat Lluís Recoder, ex alcalde la ciutat, i l'actual alcaldessa Mercè Conesa, 'compta amb un sistema de gestió integrat que permet, gràcies a l'aplicació de les noves tecnologies, estalviar en la despesa ordinària i fer una ciutat més habitable i sostenible. És una prova pilot que, en el futur, s'ha d'estendre a la resta de la ciutat de manera que Sant Cugat es converteixi en una 'smart city', és a dir, una ciutat més eficient basada en solucions innovadores', ens expliquen des de Premsa SantCugat de l'ajuntament.

Una coincidència temporal fa que això es produeixi tres dies després de les eleccions generals espanyoles amb el resultat d'aquesta invasió blava per tot el territori peninsular menys el País Basc i Catalunya, demostrant una vegada més, l'evidència de les diferències substancials entre Castella i les seves comunitats afegides i les altres dues nacions que conviuen (bé o malament, aquest és un altre debat) i que són Euskal Herria i Catalunya.

Però la pregunta és i, a la ciutat intel·ligent, a la 'smart city', a Sant Cugat del Vallès, què ha passat en aquestes eleccions? Som més intel·ligents també en això, en l'organització de les nostres tendències polítiques o socials? Si miren la participació és, com sempre, una de les més altes de Catalunya, el 74,82%, i si mirem els resultats podrem observar que un partit puja de manera remarcable, CiU, dos bastant (PP i ICV), mentre que un quart s'enfonsa totalment (PSC). La cosa té sentit si mirem una altra dada interessant. Des de les darreres votacions generals espanyoles, l'any 2008, la població ha crescut de 79.344 a més de 84.000, i això suposen aproximadament 4.600 habitants més en aquests tres anys, amb una tipologia que podem veure pels carrers, les magnífiques zones verdes, els actes públics multitudinaris o els espais de lleure i cultura. La diferència sumada del creixement de votants de CiU i PP són 6.103.

Ja sé que aquesta trasl·lació no es pot fer matemàticament. Hi ha desplaçaments de votants de ERC i de PSC que han anat sens dubte a CiU, però els nous del PP, segurament, corresponen quasi tots als nouvinguts a la ciutat. Una ciutat, com veiem, intel·ligent, una 'smart city', per dir-ho ajustant-nos als models políticament correctes. I això augmentarà, sí, senyors!

EDUARD JENER és crític cultural


Columna publicada originalment el 26 de novembre de 2011



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



COMENTARIS

Aquest és el trist model de ciutat que ens ha deixat com a herència Lluís Recoder. Cada vegada més dretes i menys parla catalana.

Joan Serrallonga. Enviat el 24/ago/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.