Cop a la cultura i a la solidaritat internacional


  • Comparteix:

albert.royo

Albert Royo


Publicat: el 23/jul/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sembla que les retallades són necessàries per sanejar les malmeses arques públiques. No entraré a valorar aquesta afirmació, però posaré en qüestió dues decisions recents que van en aquesta direcció, que permeten estalviar-se o recaptar un volum limitat de recursos i, en canvi, tenen un efecte devastador sobre els sectors als quals s'apliquen.

ESCOLTA-HO

La primera és la decisió del Govern de l'Estat d'augmentar l'IVA del 8% al 21% per als espectacles de teatre, cinema i música. Es tracta d'una mesura que pot suposar el tancament de molts teatres i sales de projecció i de concerts. L'increment de l'impost previsiblement quedarà en un no res a causa del descens del consum i, en canvi, tindrà un impacte desastrós sobre el sector. En temps de crisi, la cultura és més necessària que mai, però sembla que alguns ens vulguin més pobres de butxaca i d'esperit.

L'altra és la decisió del govern de Catalunya de reduir el pressupost de cooperació internacional en un 70%. Tots els departaments han patit retallades de pressupost, però aquest les ha patit com cap altre. La decisió ha comportat l'aturada de tots els programes pluriennals de cooperació i l'acomiadament de desenes de treballadors fins al punt de posar en perill la supervivència de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. La decisió ha permès estalviar 25 milions d'euros (una xifra força discreta tenint present el volum total de les retallades, 2.680 milions d'euros), però l'impacte que té sobre els beneficiaris dels projectes i, indirectament, sobre les ONG que els executaven i sobre la imatge internacional de Catalunya és incalculable. Si el nostre país vol un sistema just de finançament (o fins i tot un Estat propi), ha de demostrar que sap ser solidari amb els països i els col·lectius desafavorits, com ho és qualsevol país avançat. Amb aquesta decisió, crec que ens hem disparat un tret al peu...

Per a qualsevol de les dues decisions, una rectificació seria un senyal de saviesa... i de sensibilitat.

ALBERT ROYO és politòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.